Ένα «Δάκρυ στο γυαλί» για τον Ηλία Κατσούλη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Μια ανέκδοτη ηχογράφηση ενός από τα ωραιότερα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη και του Ηλία Κατσούλη, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

Σαν σήμερα… 


Εννέα χρόνια χωρίς τον Ηλία Κατσούλη συμπληρώνονται σήμερα… «Έφυγε» στις 21 Αυγούστου 2008 σε ηλικία 69 ετών…

«Θα πέφτει δάκρυ στο γυαλί και στα Ταταύλα χιόνι…»


Γράφοντας για τον Ηλία Κατσούλη, ο νους μου πάει αμέσως σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια με στίχους του. Αναφέρομαι στο «Δάκρυ στο γυαλί» σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας κι έδωσε τον τίτλο στο δεύτερο δίσκο της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας που κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 2006. 

Οκτώ χρόνια μετά, στις 8 Ιανουαρίου 2014, το «Δάκρυ στο γυαλί» ηχογραφήθηκε ξανά με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο, σε μια συναυλία της Εστουδιαντίνας που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Ένα μέρος της συναυλίας, τα έσοδα της οποίας είχαν ως σκοπό τη στήριξη κοινωφελών σκοπών, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Βόλου, κυκλοφόρησε σε cd με τίτλο «Η ποίηση στη μουσική και οι λαϊκοί δημιουργοί» και διανεμήθηκε με την εφημερίδα «Θεσσαλία».

Με αφορμή την επέτειο «φυγής» του στιχουργού, διάλεξα να ακούσουμε μια πρόσφατη, «ζωντανή» εκτέλεση του τραγουδιού... 

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στο χώρο του Παλιού Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, με ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ασπασία Στρατηγού, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και σε συνεργασία με το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τρία μέρη, με τίτλο «Της θάλασσας και της στεριάς, της Σμύρνης και της προσφυγιάς».

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Λαδά.

Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν τραγούδια που γράφτηκαν στην Πόλη και την Σμύρνη, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο δεύτερο τραγούδια που έγραψαν οι Σμυρνιοί συνθέτες μετά το 1922 στον Πειραιά, ενώ η τρίτη ενότητα περιλάμβανε μια σειρά από σύγχρονα κομμάτια με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή, την ξενιτιά και την προσφυγιά. 

Ένα από τα τραγούδια που ακούστηκαν στο φινάλε της συναυλίας από τον Μπάμπη Τσέρτο, με τη συνοδεία της Ασπασίας Στρατηγού στα φωνητικά, ήταν το «Δάκρυ στο γυαλί». Πριν καλέσει τον Τσέρτο για να το προλογίσει, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Εστουδιαντίνας και παρουσίασε τους μουσικούς, τονίζοντας πως κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην ορχήστρα από το ξεκίνημά της. Μουσικοί όπως ο Νίκος Μέρμηγκας που έπαιξε μπουζούκι και λάφτα, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, βιολί, ο Φίλιππος Ρέτσιος, κοντραμπάσο, ενώ από τους νεότερους συνέπραξαν με την Εστουδιαντίνα ο Γιάννης Τσέρτος που έπαιξε πιάνο, η Εύη Κανέλλου στα κρουστά, ο Διονύσης Θεοδόσης στο κλαρίνο και ο Μάνος Γρυσμπολάκης στο ακορντεόν. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης έπαιξε σαντούρι…

Φωτογραφίες: Άγγελος Κανλής

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!