Νταλάρας, Σαββόπουλος & Κατσαρός στην Θεσσαλονίκη (1995)

(ΣΠΑΝΙΑ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ) Η μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη το 1995.

Μια σπάνια εμφάνιση του Γιώργου Κατσαρού


Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την επέτειο «φυγής» του υπεραιωνόβιου ρεμπέτη Γιώργου Κατσαρού (Θεολογίτη), παρουσιάσαμε ένα video με την εμφάνισή του στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1995 στο Περίπτερο 16 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εργασιών της ιδρυτικής συνέλευσης του Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού, που διεξήχθησαν στην Θεσσαλονίκη από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 1995, υπό την αιγίδα του υφυπουργού εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη.
03.PLAKETA SAE

Έλληνες καλούνται οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες


Δεν ήταν λίγοι οι φίλοι, που αμέσως μετά από αυτή τη δημοσίευση μας ζήτησαν με μηνύματα, να παρουσιάσουμε ολόκληρη τη συναυλία του Σ.Α.Ε.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Έλληνες καλούνται οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες», που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΤ 3, τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Διονύσης Σαββόπουλος και, εκτός του Γιώργου Κατσαρού, συμμετείχαν η Χρυσούλα Χριστοπούλου, ο Χρήστος Σίκκης και ο μικρός Γιαννάκης Τριανταφυλλίδης από το Σοχούμ της Γεωργίας, που τραγούδησε και έπαιξε ποντιακή λύρα, προσκεκλημένος του Γιώργου Νταλάρα. (Το τραγούδι που παρουσίασε ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης, βρήκε το δρόμο για τη δισκογραφία το 2009, με διαφορετικούς στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη και τίτλο «Έγινες πουλί» και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο του Νταλάρα «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι»).

Συμμετείχαν επίσης η Εκκλησιαστική Βυζαντινή χορωδία Θεσσαλονίκης «Ιωάννης Κουκουζέλης», η ομάδα χορού και το φωνητικό σύνολο του πολιτιστικού ομίλου «Διάστασις» από τη Λεμεσό της Κύπρου, η Ένωση Ποντίων Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της ΠΟΠΣ, ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέοι Επιβάτες» υπό την αιγίδα της ΠΟΘΣ, η Παγκρήτια Αδελφότης Μακεδονίας, η Ηπειρωτική εστία Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ευκαρπίας και η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμά του ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασε μια σειρά από τραγούδια που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, που ξύνουν τη συνείδηση». Κάποια από τα τραγούδια αυτά είχαν ακουστεί και στις παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα «Και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994 και 1995 σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά.
Με διαφορετική ορχήστρα, ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες του, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματός του, εμφανίσθηκε ο ξεχωριστός, Κύπριος τραγουδιστής Χρήστος Σίκκης.
Πριν από τη συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Γιώργος Κατσαρός παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, ένα απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε από την ΕΤ 3, σε επιμέλεια του Κώστα Μπλιάτκα.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συναυλία. Η τηλεσκηνοθεσία ήταν του Λάζαρου Λαζαρίδη.

- Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη φίλη Ελίνα Κωστελέτου για τη διαχρονική βοήθειά της.

Kεντρική φωτογραφία: Διονύσης Σαββόπουλος και Γιώργος Νταλάρας σε συναυλία στον Άγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες στις 29 Αυγούστου 2008 (Φωτογραφία: Θοδωρής Χαϊκάλης)

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!