Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Κόκοτας: Μια «αμερικάνικη» συλλογή με «Happy and sad pop hits»

(ΑΚΟΥΣΕ) Μια συλλογή επιτυχιών των τριών ερμηνευτών που κυκλοφόρησε σε Αμερική και Αγγλία.

«The Greek Scene»


Πριν από τρία χρόνια δημοσιεύσαμε στο Ogdoo.gr μια καταγραφή των δίσκων, στους οποίους συνυπάρχουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση, ο Φώτης Γιουλτουρίδης, καλός φίλος από την Καλαμαριά, που στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 αναγκάστηκε, λόγω πολιτικών φρονημάτων, να μεταναστεύσει μόνιμα στον Καναδά, μου έστειλε ένα mail με τη φωτογραφία του εξωφύλλου μιας συλλογής, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσα. Λίγο καιρό μετά ο Φώτης, πάντα απλοχέρης και δοτικός όπως είναι, έστειλε ταχυδρομικά και το δίσκο…

Ήταν μια συλλογή που κυκλοφόρησε το 1970 από την Capitol International στην Αμερική με τίτλο «The Greek Scene», με μια σειρά από επιτυχίες, αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια της εποχής, με τις φωνές του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Βίκυς Μοσχολιού και του Σταμάτη Κόκοτα. Το δίσκο συμπλήρωναν δυο οργανικά του Σταύρου Ξαρχάκου και του Δήμου Μούτση, ενώ στο εξώφυλλο υπήρχε η παραπλανητική υποσημείωση: «with Stavros Xarhakos orchestra». Kαι λέω «παραπλανητική» αφού, με εξαίρεση τα κομμάτια του Σταύρου Ξαρχάκου, τα υπόλοιπα τραγούδια υπήρχαν στο δίσκο στις γνωστές, πρώτες εκτελέσεις, με τη διεύθυνση των συνθετών τους. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η υποσημείωση: «Happy and sad pop hits».
photog1

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Τον αγαπώ, τον αγαπώ (Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας) Βίκυ Μοσχολιού
2) Άσπρος τοίχος (Σταύρος Ξαρχάκος – Ιάκωβος Καμπανέλλης) Σταμάτης Κόκοτας
3) Ας ερχόσουν κι ας βρεχόσουν (Γιάννης Σπανός – Κώστας Κωτούλας) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
4) Αγάπη μου, αγάπη μου (Γιώργος Ζαμπέτας – Δημήτρης Χριστοδούλου) Βίκυ Μοσχολιού
5) Πειραιώτισσα (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος) Σταμάτης Κόκοτας
6) Χορός (Δήμος Μούτσης) Ορχηστρικό
7) Το βοτάνι (Ευάγγελος Πιτσιλαδής – Γιάννης Κιούρκας) Σταμάτης Κόκοτας
8) Το μεσημέρι καίει το μέτωπό σου (Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Ελένη Λιάκου) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
9) Το πρώτο καλοκαίρι (Ευάγγελος Πιτσιλαδής – Γιάννης Κιούρκας) Βίκυ Μοσχολιού
10) Στις 16 Μάη μήνα (Ευάγγελος Πιτσιλαδής – Γιάννης Κιούρκας) Σταμάτης Κόκοτας
11) Τα ρολόγια (Σταύρος Ξαρχάκος – Ιάκωβος Καμπανέλλης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12) Τέσσερις εποχές (Σταύρος Ξαρχάκος) Ορχηστρικό
photog2

Την ίδια χρονιά, η ίδια συλλογή με την προσθήκη των τραγουδιών «Τον ήλιο που’χεις μες στα χέρια» (Ευάγγελος Πιτσιλαδής - Γιάννης Κιούρκας) με την Βίκυ Μοσχολιού και «Έρχομαι, έρχομαι» (Γιώργος Ζαμπέτας - Πυθαγόρας) με τον Σταμάτη Κόκοτα και με διαφορετική σειρά στα τραγούδια, κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο από την ΕΜΙ Αγγλίας, στη σειρά «Worldwide».
thegreekscenecover
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτές οι συλλογές που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στο εξωτερικό, πέρα από την όποια συλλεκτική αξία τους, είναι, κατά τη γνώμη μου, η επιλογή των τραγουδιών, που μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες, περιλαμβάνει και τραγούδια λιγότερο γνωστά, που πολύ περισσότερο σήμερα, δεν ακούγονται καθόλου και πουθενά…
thegreeksceneback

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!