Άννα Γκαλ & Τζουανάκος τραγουδούν Μανώλη Χιώτη (1957)

(ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Η Άννα Γκαλ μαζί με τον Σταύρο Τζουανάκο τραγουδούν ένα από τα «αμερικάνικα» του Μανώλη Χιώτη.

Λίγα λόγια για την Άννα Γκαλ


Πριν από έξι χρόνια δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr μια σειρά αποσπασμάτων από αφηγήσεις της Ανδριάνας Πετράτου, σχετικά με τη διαδρομή της μητέρας της, ηθοποιού και χορεύτριας Άννας Γκαλ και συζύγου (από πρώτο γάμο) του Μάριου Δαλέζιου, «από το μπαράκι του Μάριου στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης». Ο Μάριος ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού μπαρ των λαϊκών μουσικών, που βρισκόταν στην οδό Ίωνος και Σατωβριάνδου στην Ομόνοια, ενώ η αδελφή της Άννας Γκαλ (το γένος Μπινοπούλου), Μαρία-Ρίτα, ήταν η γυναίκα του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή Σταύρου Τζουανάκου.

Η Άννα Γκαλ έφυγε για την Αμερική τον Μάρτη του 1956 και στα τέλη της χρονιάς γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της Ανδρέα, ο οποίος ήταν εμποροβιοτέχνης γυναικείων εσωρούχων. Παντρεύτηκαν το 1958 στο Greenwich του Connecticut με κουμπάρο τον Σταύρο Τζουανάκο και τον Δεκέμβρη του 1959 γεννήθηκε η κόρη τους η Ανδριάνα, με την οποία έτυχε να γνωριστούμε το 1995 και να συνδεθούμε με φιλία που κρατά μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η Ανδριάνα ζει μόνιμα στην Αμερική, ενώ σήμερα είναι ραδιοφωνική παραγωγός στην Ελληνική Ραδιοφωνία του Los Angeles (LA.Hellenic Radio).

Στο τελευταίο ταξίδι της Ανδριάνας στην Ελλάδα, έφθασε στα χέρια μου μια παρτίδα από ταινίες «μπομπίνες» της μητέρας της, με άγνωστο σε εκείνη περιεχόμενο, προς εξερεύνηση. Σε μια από αυτές εντοπίσαμε μια σειρά από πρόβες της Άννας Γκαλ, που πραγματοποιήθηκαν το 1957 στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Μπουζούκι παίζει ο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Peter Nikolaou, ενώ την Άννα Γκαλ σιγοντάρουν άλλοτε ο Σταύρος Τζουανάκος, άλλοτε η αδερφή της Μαρία-Ρίτα.
gal04343.jpg

«Κάνεις ότι σου καπνίσει»


Στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, η Άννα Γκαλ, με τη συνοδεία του Σταύρου Τζουανάκου που την σιγοντάρει, τραγουδά μια νέα, τότε, δημιουργία του Μανώλη Χιώτη. Το «Κάνεις ότι σου καπνίσει» ήταν ένα από τα τραγούδια που ο λαϊκός συνθέτης ηχογράφησε το 1957 στην Αμερική με την Μαίρη Λίντα και κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών (Liberty - 240).

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!