«50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» - Τα «playback» του δίσκου του Νταλάρα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι άγνωστες ορχηστρικές εκτελέσεις ενός θρυλικού δίσκου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι»


Τον Οκτώβρη του 1975 κυκλοφόρησε από τη Minos ο διπλός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι». Ένας δίσκος που στο πέρασμα των χρόνων σημείωσε περισσότερες από 500.000 πωλήσεις, κατακτώντας μια από τις 4-5 πρώτες θέσεις στην ελληνική δισκογραφία. Το σημαντικότερο όμως, εκτός από τις πωλήσεις, ήταν πως ο δίσκος αυτός έδωσε την αφορμή σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, να ψάξουν περισσότερο το παλιότερο υλικό και τις πρώτες εκτελέσεις. Εκείνη την εποχή οι συλλογές με τα ρεμπέτικα ήταν ελάχιστες και οι δίσκοι των 78, αλλά και πολλοί από τους δίσκους 45 στροφών, εξαφανισμένοι και οικονομικά απλησίαστοι.

Αξίζει νομίζω να σημειώσουμε τα ονόματα των μουσικών, που έδωσαν «σάρκα και οστά» στις υποδειγματικές ενορχηστρώσεις, που έγιναν από τον Γιώργο Νταλάρα με τη συνεργασία των μουσικών. Ανάμεσά τους συνθέτες και μουσικοί, που είχαν παίξει και σε κάποιες από τις πρώτες εκτελέσεις:

Μπουζούκι: Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Στέλιος Βαμβακάρης, Δομένικος Βαμβακάρης, Γιάννης Μωραΐτης

Κιθάρα: Τίτος Καλλίρης, Μάριος Κώστογλου (12χορδη), Μπάμπης Μαλλίδης

Μπαγλαμάς: Θεόδωρος Δερβενιώτης, Πάνος Ιατρού

Τζουράς: Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, Πάνος Ιατρού

Μπάσο: Γιώργος Θεοφιλόπουλος, Άγγελος Μπότσης

Σαντούρι: Τάκης Σούκας

Ντραμς: Βαγγέλης Μεθυμάκης

Όργανο: Γιώργος Κουλαξίδης

Δεύτερες φωνές έκαναν η Χάρις Αλεξίου και ο Πάνος Λαμπρόπουλος. Η ηχογράφηση έγινε από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο με βοηθούς των Δημήτρη Καννή και τον Γιώργο Τζάνε ενώ η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Αχιλλέα Θεοφίλου.
1.50 hronia rebetiko 1

«Welcome to Greece»

Ένα φαινόμενο που απασχόλησε τη δισκογραφία από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ολόκληρη τη δεκαετία του ’70 ήταν η έκδοση των ορχηστρικών εκδόσεων ολοκληρωμένων έργων ή μεμονωμένων τραγουδιών. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε τα οργανικά του δίσκου του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάρκος ο δάσκαλός μας», ενώ ήταν αρκετές και οι περιπτώσεις ολόκληρων δίσκων που κυκλοφόρησαν σε ορχηστρική μορφή, βασισμένη στα «playback» των αρχικών ηχογραφήσεων. Αναφέρω χαρακτηριστικά την «Επιστροφή» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, «Τα ωραία του Τσιτσάνη» του Βασίλη Τσιτσάνη και το «Παρών» του Άκη Πάνου. Αρκετά ήταν και τα μεμονωμένα τραγούδια που κυκλοφορούσαν σε δίσκους «τουριστικού» χαρακτήρα.

Όπως και πέντε κομμάτια από το δίσκο «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι», που συμπεριλήφθηκαν το 1976 σε δυο δίσκους με επιτυχίες της εποχής, που κυκλοφόρησαν από τη Minos με το σήμα της Margophone.

Ο πρώτος δίσκος ήταν το «Welcome to Greece No 6» (Margo 8153), όπου υπήρχε η ορχηστρική εκδοχή του «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» του Μάρκου Βαμβακάρη, με τα playback της ορχήστρας του δίσκου «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι».
02.Welcome to Greece 6Εκτός από το «Όλοι οι ρεμπέτες», σε αυτή τη συλλογή υπήρχαν και τα «Για την απονιά σου» και «Τι σου λέει η μάνα σου» με τον Γιώργο Νταλάρα, από τον ίδιο δίσκο.
03.Welcome to Greece 6bΤην ίδια χρονιά και μάλιστα αμέσως μετά από το «Νο 6», κυκλοφόρησε η συλλογή «Welcome to Greece Νο 7» («The best Greek dances») (Μargo 8154), με δεκατέσσερα οργανικά, ανάμεσα στα οποία και πέντε από το δίσκο «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι», με την ίδια ορχήστρα, αλλά διαφορετική μίξη και προσθήκη σολιστικών οργάνων στη θέση του τραγουδιστή. Παρόλα αυτά, στους τίτλους των τραγουδιών στο εσώφυλλο, αναγράφονταν κανονικά το όνομα του Γιώργου Νταλάρα, ως ερμηνευτή.
04.Welcome to Greece7Στους τίτλους των τραγουδιών μάλιστα, αντί για το «Κάτω στα Λεμονάδικα» του Βαγγέλη Παπάζογλου, που ακούγονταν στο δίσκο, αναγράφονταν το «Πέργαμε» των Βασίλη Βασιλειάδη – Πυθαγόρα!
05.Welcome to Greece7b
06.Welcome to Greece7c
Τα πέντε ορχηστρικά ήταν το «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», που υπήρχε και στο «Welcome to Greece No 6» και τα «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θόδωρου Δερβενιώτη & Κώστα Μάνεση, «Για την απονιά σου» των Νίκου Γούναρη & Ρένου Τάλμα, «Πέφτεις σε λάθη» του Βασίλη Τσιτσάνη και «Τι σου λέει η μάνα σου για μένα» του Κώστα Σκαρβέλη.

Το «Welcome to Greece Νο 7» κυκλοφόρησε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Peters International, με την ένδειξη «Instrumental» και χωρίς την αναγραφή των ονομάτων των τραγουδιστών, όπως στην ελληνική έκδοση.
07.Welcome to Greece peters
Μπορείτε να ακούσετε και τα πέντε κομμάτια στα video που ακολουθούν.






 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!