4 ντουέτα για τον Μάνο Λοΐζο

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Νταλάρας, Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδης & Στρατηγού σε 4 τραγούδια του συνθέτη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

Σαν σήμερα…


80 χρόνια ζωής θα συμπλήρωνε σήμερα ο Μάνος Λοΐζος αν δεν «έφευγε» στις 17 του Σεπτέμβρη του 1982 σε ηλικία 45 ετών…

«80 χρόνια Μάνος Λοΐζος» στην Πετρούπολη


Με αυτή την αφορμή κι έχοντας ακόμα στα αυτιά μας τα τραγούδια που ακούστηκαν στις 7 του Σεπτέμβρη στη συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Πέτρας, σκέφτηκα σήμερα να ξανακούσουμε τέσσερα ντουέτα, που γεννήθηκαν από τη συνύπαρξη των ερμηνευτών που συμμετείχαν στη συναυλία της Πετρούπολης. Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Ασπασία Στρατηγού.

«Πρώτη Μαΐου»


Τον Μάρτη του 1982 κυκλοφόρησε το «Φοβάμαι» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, έχοντας ανάμεσα στα έντεκα τραγούδια του και τρία του Μάνου Λοΐζου. Το «Χαράματα Ομόνοια» με στίχους του Μανώλη Ρασούλη και τα «Σ’ ακολουθώ» και «Πρώτη Μαΐου» με λόγια του συνθέτη. Νομίζω πως ήταν και τα τελευταία τραγούδια του Λοΐζου, που κυκλοφόρησαν όσο ο συνθέτης ήταν εν ζωή.

Στη συναυλία της Πετρούπολης για την «Πρώτη Μαΐου» τραγούδησαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Μίλτο Πασχαλίδη…

«Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει»


Το 1980 κυκλοφόρησε ο τελευταίος - όσο ζούσε - ολοκληρωμένος δίσκος του Μάνου Λοΐζου. Ο δίσκος «Για μια μέρα ζωής» έκλεινε με τον ίδιο το συνθέτη και την Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδούν «Η μέρα εκείνη δε θ’ αργήσει» με στίχους του Φώντα Λάδη. Ένα τραγούδι που ξανακούστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1985 από την Γαλάνη και τον Γιώργο Νταλάρα στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Λοΐζο στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Στην Πετρούπολη, τη θέση της Δήμητρας Γαλάνη πήρε η Ασπασία Στρατηγού…

«Πάγωσε η τσιμινιέρα»


Με λόγια του Φώντα Λάδη κι ένα τραγούδι - σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης, από το 1976 μέχρι σήμερα. «Πάγωσε η τσιμινιέρα» με τον πρώτο «διδάξαντα» Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη που δηλώνει: «Για μας τους νεώτερους δεν ξέρετε τι συγκινητικό είναι, να τραγουδάμε στη σκηνή με δυο φίλους του Λοΐζου…».

«Αχ χελιδόνι μου»


Ο Γιώργος Νταλάρας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου τραγουδούν το «Αχ χελιδόνι μου», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, παραπέμποντας στις αξέχαστες κοινές τους παραστάσεις στο θέατρο «Αττικόν» της οδού Σταδίου, το χειμώνα 1990 - 1991…

Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν με τη σειρά που ακούστηκαν στη συναυλία. Η ενορχήστρωση ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Ανδρέας Αποστόλου (πιάνο - keyboards), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα), Στέφανος Δημητρίου (drums), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Μαίρη Μπρόζη (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα). Επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός, επιμέλεια φώτων (Γιάννης Δίπλας).

Φωτογραφίες: Κίκα Α.Ρόκα, video: Θανάσης Γιώγλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!