Οι Beatles και η ινδική επιρροή τους

Η φιλοσοφική πλεύση των Μπήτλς και των τραγουδιών τους στον κόσμο της ανατολής, των Ινδιών και των γκουρού έχει ρίζα…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε και κατάφεραν να εναρμονίσουν, μουσικά, τις νέες, τότε, αντιλήψεις και θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις και αναζητήσεις τους, με την ανακάλυψη ενός «νέου κόσμου» που έβρισκε τις αρμονίες του στην ψυχεδέλεια των Ελ Ες Ντι, από τη μια, και τους μυστικιστικούς ήχους του σιτάρ του Ραβί Σανκάρ, από την άλλη.

Από τους τέσσερις, περισσότερο φαίνεται να επηρεάστηκε ο Τζορτζ Χάρισον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ρίνγκο Σταρ, ο Πωλ Μακ Κάρτνεϊ και ο Τζον Λένον δεν γοητεύτηκαν από τη νέα τους ανακάλυψη, φτάνοντας, ενίοτε, και ως την υπερβολή. Τα έχει λύσει η ιστορία, όμως, αυτά.

Από την «ινδουιστική φάση» των Μπήτλς έμειναν ορισμένες σημαντικές ηχογραφήσεις, κυρίως, στο χαρακτηριστικό άλμπουμ τους «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club» το 1967, στο οποίο σχηματοποιούσαν ξεκάθαρα, πια, τους πειραματισμούς με το σιτάρ που είχε ξεκινήσει ο Τζορτζ Χάρισον από την εποχή του «Norwegian Wood», το 1965.

Το 1967 γνώρισαν και τον Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι που βρισκόταν στο Λονδίνο για διαλέξεις περί τον Υπερβατικό Διαλογισμό, και έγινε ο «γκουρού των Μπήτλς» (τον ακολούθησαν στην Ινδία) αν και γύρω από αυτή την ιστορία υπήρξαν και αμφισβητήσεις, από την πλευρά του Λένον, κυρίως, ο οποίος, εντούτοις, από τον Μαχαρίσι εμπνεύστηκε τραγούδια όπως τα «Sexy Sadie» και «Across The Universe».

Κατά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ήταν μια εξαιρετική περίοδος δημιουργικότητας που τους ενέπνευσε να γράψουν πολλά τραγούδια. Ο Ρίνγκο Σταρ, πάντως, λίγο μετά το θάνατο του Μαχαρίσι το 2008, δήλωνε ότι ήταν από τους σοφότερους άνδρες που γνώρισε, ενώ, προηγουμένως, στο βιβλίο του, είχε σημειώσει ότι συνέχιζε να διαλογίζεται μαζί του και ότι η διαμονή του (με τους Μπήτλς) στο Ρίσικες στην Ινδία ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωή του.

Εκτός από τον Λένον, και ο Μακ Κάρτνεϊ έγραψε τραγούδια υπό αυτή την επίδραση. Εκείνος, όμως, που είχε τους ισχυρότερους δεσμούς με τον ινδουισμό ήταν ο Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος με τη συμμετοχή του στην κίνηση «Χαίρε Κρίσνα» και τις εκτεταμένες συνεργασίες του σε δίσκους και συναυλίες με τον Ραβί Σανκάρ συνέβαλε, κατά κάποιο τρόπο – μαζί με τους Μπήτλς, στο παρελθόν – στη διάδοση της ινδικής κουλτούρας στον δυτικό κόσμο.

Φωτό:
01 Οι Μπήτλς και ο γκουρού Μαχαρίσι στην πόλη Ρίσικες στην Ινδία το 1968.
02 Τζον Λένον & Πωλ Μακ Κάρτνεϊ στην Ινδία.
03 Καφέ στην παραλία Κόβαλαμ στην πόλη Κεράλα στη νοτιοδυτική Ινδία.


 

 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!