25 Νοεμβρίου 1974 έφυγε κάποιος που τώρα πουλάει πολύ περισσότερο απ’ όταν ζούσε

Μία μοναδική «καταραμένη» περίπτωση.
Ο Nick Drake, ανήκει στην κατηγορία των χαρισματικών καταραμένων.

Ο Άγγλος τραγουδοποιός γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1948 και πέθανε 25 Νοεμβρίου 1974.

Μελαγχολικός, «ακουστικός» τροβαδούρος, όσο ζούσε, ήταν σχετικά απαρατήρητος, αλλά σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο επιδραστικούς Βρετανούς καλλιτέχνες ενώ και οι τρεις δίσκοι του έχουν τη δική τους θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 500 καλύτερους όλων των εποχών.

Η πρώτη κυκλοφορία του ήρθε το 1969 με το άλμπουμ Five Leaves Left. Ακολούθησαν τα Bryter Layter (1970) και Pink Moon (1972) όλα στην Island Records, χωρίς όμως καμιά σημαντική απήχηση.

Ο NIck Drake ήταν διστακτικός στις ζωντανές εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις, λόγω της κατάθλιψής του, της αυπνίας του και της ανήσυχης και ευάλωτης ψυχής του.

Όλα αυτά έβγαιναν και στην τέχνη του. Άλλωστε από υπερβολική δόση συνταγογραφημένου αντικαταθλιπτικού οδηγήθηκε στο τέλος.

Το 1979 η επανακυκλοφορία του παλαιότερου υλικού του μαζί με ανέκδοτες στιγμές του υπογράμμισαν το ενδιαφέρον για την περίπτωσή του.

Οι Cure, η Kate Bush, o Paul Weller, οι R.E.M., οι Dream Academy, οι Black Crowes, και άλλοι δήλωσαν ως πηγή επιρροής τους τον Nick Drake.

To 1997 εκδόθηκε η βιογραφία του και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η ταινία A Stranger Amongst Us.

Το 2000, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen χρησιμοποίησε για διαφημιστικούς σκοπούς το τραγούδι Pink Moon, και ο Nick Drake, δεκαετίες μετά τη φυγή του, χρίστηκε και σούπερ εμπορικός.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates