3.000 Σουηδοί εμφύτευσαν μικροτσίπ στο χέρι για να απαλλαγούν από τις κάρτες!

(VIDEO) Τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήρθε λοιπόν η στιγμή οι άνθρωποι να εμφυτεύουν εθελοντικά στο χέρι τους μικροτσίπ, έτσι ώστε να απαλλαγούν από τις τραπεζικές κάρτες, τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τα κλειδιά τους.


Το μικροτσίπ έχει το μέγεθος μόλις ενός κόκκου ρυζιού, αλλά μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του κατόχου του. Ήδη 3.000 Σουηδοί έχουν μικροτσίπ κάτω από το δέρμα τους.

Δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση γύρω από το ηθικό θέμα της εμφύτευσης, μια και η Σουηδία είναι μια χώρα όπου οι πολίτες θεωρούν φυσιολογικό να ακολουθείς τις τεχνολογικές εξελίξεις και να ανταλλάσεις προσωπικές πληροφορίες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

Από το 2015 ήδη η σουηδική startup εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ «Epicenter» προσφέρει στους υπαλλήλους της την εμφύτευση των τσιπ τα οποία χρησιμοποιούν ως κάρτες εισόδου, για τη λειτουργία των μηχανημάτων εκτύπωσης, ή την αγορά προϊόντων από τους αυτόματους πωλητές.

Και όλα αυτά γίνονται με μια κίνηση του χεριού που σκανάρεται από ειδικό μηχάνημα το οποίο αναγνωρίζει τον φορέα του μικροτσίπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εμφυτεύσεις των μικροτσίπ έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς ανάμεσα στους εργαζομένους της Epicenter που οι ίδιοι διοργανώνουν πάρτι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς είναι πρόθυμος να αποκτήσει ένα μικροτσίπ.

«Το μεγαλύτερο όφελος από αυτό είναι οι ευκολίες που προσφέρει», δηλώνει ο Πάτρικ Μέστερτον, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epicenter. Ως μέρος της επίδειξης του μικροτσίπ, ξεκλειδώνει την πόρτα με μία απλή κίνηση του χεριού μπροστά από αυτήν.

«Επί της ουσίας αντικαθιστά πολλά πράγματα που ήδη έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες είτε για κλειδιά».

Η συγκεκριμένη τεχνολογία από μόνη της δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Τέτοιου είδους τσιπ χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρονικά κολάρα για τα κατοικίδια. Οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις διανομές. Αλλά ποτέ πριν δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζονται εργαζόμενοι σε ευρεία κλίμακα.

Η «Epicenter» και μερικές ακόμη εταιρείες είναι οι πρώτες που κάνουν τα εμφυτεύματα τσιπ ευρέως διαθέσιμα. Ωστόσο ακόμα οι προσδοκίες των εταιρειών δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διστακτικοί στο να «δεθούν» με ένα τέτοιο τσιπ που δεν θα μπορούν εύκολα να το αποχωριστούν. 

Ο Μπεν Λίμπερτον, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, λέει ότι οι χάκερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν πληροφορίες από το ενσωματωμένο μικροτσίπ και τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!