10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο Facebook

Το Facebook, καλώς ή κακώς, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αν με ρωτήσετε, θεωρώ το Facebook πολύτιμο, ως χρήσιμο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας και δεν έχω καμία αρνητική εμπειρία απ’ αυτό στα εννέα χρόνια που το χρησιμοποιώ με το ίδιο προφίλ. Όπως όλα τα μέσα που μας παρέχονται, απλά χρειάζεται σωστή χρήση εκ μέρους μας.

Λειτουργώντας ως μια μικρογραφία της κοινωνίας, το Facebook δίνει βήμα στους χρήστες να εκφράζουν τις απόψεις τους, να βγάζουν προς τα έξω την προσωπικότητά τους, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Όμως, όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στο Facebook, ένας από τους βασικότερους «άγραφους» κανόνες είναι ο σεβασμός προς τους άλλους χρήστες.

Στα πλαίσια του σεβασμού, λοιπόν, εδώ είναι κάποια πράγματα που κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να κάνεις στο Facebook, απλά επειδή μπορείς.

Να στέλνεις μαζικά προσκλήσεις για παιχνίδια και σελίδες
Δεν ενδιαφέρονται όλοι για τα παιχνίδια. Καταλαβαίνω πως υποχρεώνεσαι να ζητάς τη βοήθεια άλλων χρηστών για να προχωρήσεις το παιχνίδι σου, όμως όταν ο άλλος δεν ενδιαφέρεται, οι προσκλήσεις απλά καταντούν ενοχλητικές. Το αυτό και για τις σελίδες. Όποιος θέλει, θα τις βρει μόνος του.

Να προσθέτεις φίλους σε ομάδες που δεν τους αφορούν

Το ίδιο κι εδώ. Θα παίρνουν ειδοποιήσεις για κάτι που μάλλον δεν τους ενδιαφέρει ή, αν δε βγουν αμέσως εκνευρισμένοι, θα τις απενεργοποιήσουν, δε θα βλέπουν τις αναρτήσεις και άρα ποιο το νόημα της ύπαρξής τους στην ομάδα; Έτσι, για να φαινόμαστε πολλοί;

Να ποστάρεις απανωτά

Δεν υπάρχει λόγος. Οι αναρτήσεις χάνονται στη ροή, είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρουν τους άλλους όσο ενδιαφέρουν εσένα. «Πες» καλύτερα λιγότερα, αλλά ουσιαστικότερα.

Να σχολιάζεις υβριστικά σε τοίχους άλλων

Αν ντε και καλά πρέπει να πεις την άποψή σου γιατί διαφωνείς μ’ αυτά που γράφουν οι άλλοι, τουλάχιστον καν’ το με ευγένεια. Κατάλαβε πως δεν πρόκειται να μεταπείσεις κανέναν, όπως κι εκείνοι δε μπορούν να αλλάξουν τη δική σου θέση.

Να κάνεις tag φίλους σε αφίσες, event ή τραγούδια σου

Μπορώ να καταλάβω ότι έχεις την ανάγκη να προμοτάρεις τη δουλειά σου, αν κάνεις PR ή είσαι καλλιτέχνης, αλλά κατάλαβε κι εσύ ότι ο τοίχος των άλλων δεν είναι το διαφημιστικό πλατό σου. Μην υποθέτεις -αυθαίρετα- ότι τους αφορά.

Να κάνεις tag φίλους σε φωτογραφίες όπου δεν απεικονίζονται

Γιατί θα πρέπει να έχουν τη φωτογραφία που εσύ επέλεξες στο δικό τους τοίχο; Ακόμα κι αν απεικονίζονται, όμως, το σωστό θα ήταν να τους ρωτήσεις πρώτα. Μπορεί να μην τους αρέσει, μπορεί να μη θέλουν να φανεί πού βρίσκονταν και τι έκαναν. Λέγεται διακριτικότητα.

Να στέλνεις διαφημιστικά μηνύματα

Το πιθανότερο είναι να αγνοηθούν. Θα έχεις καταφέρει μόνο να εκνευρίσεις. Είναι προτιμότερη μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση.

Να αναπαράγεις Hoaxes

Hoaxes είναι οι ψευδείς ειδήσεις που κατακλύζουν το διαδίκτυο με πηχυαίους (ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ κ.ά.,) τίτλους, αλλά και οι φωτογραφίες που «απαιτούν» κοινοποίηση, τύπου «1 like = μια προσευχή». Όλα αυτά αποσκοπούν κάπου αλλού. Κοινοποιώντας hoaxes υπάρχει ο κίνδυνος να παρασύρεις κι άλλους. Ψάξε το.

Να στέλνεις αιτήματα φιλίας σε αγνώστους

Αν το κάνεις, μην απορήσεις αν δε σε δεχτούν. Δεν θέλουν όλοι να έχουν αγνώστους στη λίστα των «φίλων» τους. Αν ντε και καλά θα ήθελες να γνωριστείτε, στείλε καλύτερα ένα μήνυμα πρώτα.

Να εύχεσαι κάνοντας tag όλους τους εορτάζοντες σε δικό σου post

Είναι αγενές, τέλος! Αν δεν έχεις το χρόνο να ευχηθείς στους ανθρώπους που πραγματικά νιώθεις κοντά σου, όπως πρέπει, μην το κάνεις καθόλου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!