Πνευματικά δικαιώματα πρέπει να καταβάλλονται για κάθε αναδημοσίευση στο internet

Google, Facebook, YouTube κλπ πρέπει να πληρώνουν τους δικαιούχους αποφασίσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ' έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ' ένα οριστικό κείμενο.

Τα δύο αμφιλεγόμενα σημεία της οδηγίας είναι τα άρθρα 11 και 13. Το πρώτο, δίνει το δικαίωμα στους εκδότες και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google, Facebook, Twitter κ.α) να πληρώνουν δικαιώματα όχι μόνο όταν αναδημοσιεύουν ένα άρθρο, αλλά ακόμα και μερικές λέξεις. Αυτό το δικαίωμα (γνωστό ως «Link Tax») έχει σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα των εκδοτών και των δημοσιογραφικών οργανισμών. 

Το δεύτερο επίμαχο άρθρο είναι το 13, το οποίο, σε περίπτωση που κάποιος χρήστης δημοσιεύσει οτιδήποτε (από κείμενο, φωτογραφία και βίντεο), χωρίς να έχει πληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα, καθιστά υπεύθυνους τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την χρήση ειδικών «φίλτρων» από τις εταιρίες ώστε να αποφεύγεται η δυνατότητα ενός χρήστη να δημοσιεύσει υλικό χωρίς να έχει καταβάλει στο δημιουργό του του την αμοιβή που δικαιούται για την εργασία του.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!