Ο Νοέμβρης ’73 και τα «άλλα Πολυτεχνεία» στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις μνήμης στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
15/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 17 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ηρωική, αιματηρή εξέγερση της νεολαίας στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο, αλλά και από ανάλογες αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, γεγονότα που εκφράζουν όχι μόνο τη διαχρονική αντίσταση των νέων απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης αλλά και τη διεκδίκηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του στην Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.), 1967-1974, ως φυσικός και θεσμικός φορέας της αντιδικτατορικής αντίστασης, διοργανώνει την Παρασκευή 16-11-2018, στις 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» της Δ.Ε.Θ. (περίπτερο 8), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: Νοέμβρης ‘73 και τα «άλλα Πολυτεχνεία», με μαρτυρίες αγωνιστών φοιτητών από τα «άλλα Πολυτεχνεία»: Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: για την Πάτρα ο Κώστας Βογιατζής, για τα Γιάννενα ο Δανιήλ Σπαρτιάτης, για το Ηράκλειο ο Γιώργος Μπακιρτζής, για τη Θεσσαλονίκη ο Χρίστος Ζαφείρης και για την Αθήνα ο Βασίλης Γκόγκογλου.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο τύπου: «Πιστεύουμε ότι αυτό το ατίθασο, εξεγερτικό πνεύμα που διακρίνει ιδιαίτερα τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας, πρέπει να αναδειχθεί με αφορμή τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, καθώς, παραφράζοντας τον ποιητή, “από τα πολλά μαλάματα - και τα στερεότυπα, θα προσθέταμε - κινδυνεύει το πρόσωπό του”. Έτσι μόνον η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία».

Παράλληλα ο Σ.Φ.Ε.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, διοργανώνει έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα με τίτλο «Η νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώνων: Ο Νοέμβρης 1973 και τα άλλα Πολυτεχνεία». Η έκθεση θα διαρκέσει από την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, έως και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής».

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φετινής, επετειακής εκδήλωσης για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα και ιστορικά τεκμήρια από τους αγώνες των νέων στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης που θα είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι, αγωνιστές της δημοκρατίας, μέλη του Σ.Φ.Ε.Α., θα υποδέχονται και θα ξεναγούν τους μαθητές των σχολείων αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να δει το αυθεντικό υλικό από την αντιδικτατορική αντίσταση γνωρίζοντας τους αγώνες των νέων εκείνης της εποχής.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με το Δήμο Καλαμαριάς, η έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων διοργανώνεται και στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης - Συκεών και Θέρμης.

Άλλη μια εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.

Με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα τιμήσει τη μνήμη του αποφοίτου της, Θωμά Βασιλειάδη, ενός ανθρώπου που στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, φυλακίστηκε γι’ αυτό από τη χούντα και σημάδεψε με την παρουσία και τον λόγο του το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η Πολυτεχνική Σχολή έχει ήδη τοποθετήσει αναμνηστική πλακέτα στην είσοδο της Σχολής προς τιμήν του, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι η παροχή της γνώσης δεν αποτελεί έναν μονοδιάστατο ουδέτερο δρόμο στην κοινωνία, αλλά ότι είναι άρρηκτα δεμένη με την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η εκδήλωση στη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, στις 12 το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση θα παραστεί η οικογένεια του τιμωμένου.
afisa politehneio

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!