U2 – « Achtung Baby » 20 χρόνια μετά

Το Νοέμβρη του 1991 σε παγκόσμια κυκλοφορία οι προθήκες των δισκάδικων γέμιζαν απ’ τα βινύλια της πολυαναμενόμενης –τότε- νέας δουλειάς ενός…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

ήδη καταξιωμένου συγκροτήματος που είχε στις πλάτες του άλμπουμ σταθμούς. Τα « The Joshua Tree » (1987) « Rattle and Hum » (1988) που είχαν προηγηθεί είχαν εκτοξεύσει τη φήμη και τις πωλήσεις του ιρλανδέζικου συγκροτήματος σε δυσθεώρητα ύψη. Τα τρία χρόνια που είχαν διαβεί βάραιναν τις πλάτες των μελών της μπάντας ενώ ψίθυροι μαζί με την αδημονία και τις φήμες φούντωναν, δηλώνοντας πως το γκρουπ βρισκόταν πλέον σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο.

Ίσως η άποψη αυτή έως και ένα βαθμό να είχε βάσιμες πηγές αφού για το « Achtung Baby » οι U2 χρησιμοποίησαν δύο «μάγους» παραγωγούς τον Ντανιέλ Λανουά και τον περίφημο Μπράιαν Ίνο που ειδικεύεται σε επικίνδυνες αποστολές και ο χαρακτήρας των παρεμβάσεών του, ποτέ δεν υπήρξε διεκπεραιωτικός. Τουναντίον. Άλλωστε στη διεθνή μουσική σκηνή ο ρόλος του παραγωγού έχει άκρως δημιουργική «οπτική».

Το « Achtung Baby » είναι ένας τολμηρός δίσκος. Δεν επαναλαμβάνει ούτε αναδημιουργεί πάνω στα «κεκτημένα» του παρελθόντος. Θαρρείς πως σπάει το νήμα του συγκροτήματος με το «χτες» του και χαράζει καινούργια αρχή. Κάτι που διαφαίνεται τόσο απ’ το ξεκίνημα « Zoo station » όσο και από το φινάλε του « Love is blindness ».

Πολλοί από τους «πιστούς» τους θα εκπλαγούν αρνητικά, αρκετοί πάντως «φανατικοί» και μη, ειδικοί ή «απλοί» ακροατές θα μιλήσουν για αριστούργημα. Η περισσότερη ηλεκτρονική και χαοτική ηχητική πλατφόρμα στην οποία στρέφονται οι U2, με εναλλακτική ματιά και διάθεση –εκεί παίζουν καίριο ρόλο οι παραγωγοί και ειδικά ο Ίνο- πορεύεται αντάμα αλλά συνταιριαστά με τα νέα ρεύματα και τις σύγχρονες μουσικές απαιτήσεις και ανάγκες. Ο χρόνος θα δικαιώσει τον Μπόνο, τον Εντζ και την παρέα τους για την αντισυμβατική ματιά τους.

Το άλμπουμ επανακυκλοφορεί σήμερα σε διάφορες βερσιόν: Cd deluxe edition , διπλό βινύλιο, Box set με 6 cd (διαφορετικά remix και ακυκλοφόρητο υλικό), τέσσερα dvd (κλιπάκια και στιγμιότυπα από περιοδείες), βιβλίο 92 σελίδων και 16 καρτ ποστάλ του συγκροτήματος.

20 χρόνια πέρασαν και το άλμπουμ ακούγεται τόσο «σημερινό»…


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!