Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once έρχεται στην ΕΛΣ

Με τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράμη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Once», που θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και στο Ουέστ Εντ και τιμήθηκε με οκτώ βραβεία Τόνυ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το «Once», σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 20 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 20 Ιανουαρίου 2019.

Η ιστορία ενός αγοριού που εγκατέλειψε την αγάπη και τη μουσική και του κοριτσιού που τον ενέπνευσε να ονειρευτεί ξανά ζωντανεύει επί σκηνής, μέσα από υπέροχα μελωδικά τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ «Falling Slowly», και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς.

Το «Once», που παρουσιάζεται στα ελληνικά σε μετάφραση και απόδοση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου, σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης, ο οποίος επιστρέφει δριμύτερος στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μετά την περυσινή σαρωτική επιτυχία της ξεκαρδιστικής όπερας «Ο μικάδος» των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν η ερμηνεύτρια Μαρίνα Σάττι, η οποία εξέπληξε ως Αρετούσα στον «Ερωτόκριτο» του Δημήτρη Μαραμή, και ο έμπειρος στο είδος Αποστόλης Ψυχράμης.
B49E3FD0F85426CD28979C39131032E3
«Η ιστορία είναι απλή: Ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μία νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό, πώς αλλιώς; Παίζοντας κιθάρα σ' έναν δρόμο του Δουβλίνου. Αυτός είναι σε turning point με την τέχνη του και τη ζωή του. Η γνωριμία του με την κοπέλα θα τον αλλάξει. Αν έχει happy end; Θα έλεγα ότι τελειώνει όπως η πραγματικότητα: Ααφήνοντας ανοιχτές πολλές δυνατότητες» σημειώνει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο έχει έναν χαρακτήρα ντοκουμενταρίστικο: Συναντήσεις στον δρόμο, σε μαγαζιά, μικροαστικά διαμερίσματα, παμπ της γειτονιάς, πάρκα, συνθέτουν ένα υλικό μυθολογίας της πόλης. «Το ζευγάρι, Αυτός και Αυτή στο ιρλανδέζικο πρωτότυπο, ζει τη σύντομη ιστορία του μέσα σε ένα περιβάλλον ανθρώπων με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, σε ένα περιβάλλον έντονα έγχρωμο και εκφραστικό. Εύχομαι σε όλους τους μουσικούς που παίζουν στους αθηναϊκούς δρόμους να ζήσουν μία ανάλογη περιπέτεια, και -γιατί όχι;- εύχομαι και σε όλους μας, όπως σε ένα μιούζικαλ, ένα ωραίο αθηναϊκό απόγευμα να τραγουδήσουμε μαζί, τυχαίοι και άγνωστοι, σε μία οποιαδήποτε πλατεία της πόλης ένα υπέροχο τραγούδι» προσθέτει ο σκηνοθέτης.
E639C66BA9D3867F34526A44228579EB
Το μιούζικαλ «Once» αποτελεί τη θεατρική προσαρμογή της βραβευμένης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζων Κάρνεϋ το 2007 και αφηγείται μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μία Τσέχα μετανάστρια, που συναντιούνται στους δρόμους του Δουβλίνου και μοιράζονται το κοινό πάθος τους για φολκ-ροκ τραγούδια γεμάτα μελαγχολία. Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία, ένα χειροποίητο φιλμ που μοιάζει σαν ένα μουσικό άλμπουμ με εικόνες, όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, κατέκτησε το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου.

Όπως και στην ταινία, η μουσική στο μιούζικαλ είναι του Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Frames, και οι στίχοι της Τσέχας τραγουδίστριας, πιανίστριας και ηθοποιού Μαρκέτας Ιργκλόβα. Το τραγούδι τους «Falling Slowly», που ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα The Frames και το ερμήνευσαν ως ντουέτο οι δύο καλλιτέχνες στη σκηνή και σε ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ευρώπη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 2008.

Το κείμενο του μιούζικαλ «Once» φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Έντα Ουόλς, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί διεθνώς από το 1998. Στις πρόσφατες δουλειές του περιλαμβάνεται και η συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπάουι για τη δημιουργία του μιούζικαλ «Lazarus» το 2015.
166449FA81B02E17CD5950B36A78E645
Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα το 2011 στο American Repertory Theatre στο Καίμπριτζ της Μασσαχουσέτης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο New York Theatre Workshop. Έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Η παραγωγή έλαβε ένδεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνυ το 2012, κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερου Μιούζικαλ, Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Βιβλίου.

Το 2012 το «Once» κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award στην κατηγορία Καλύτερου Μιούζικαλ, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία Καλύτερου Άλμπουμ Μουσικού Θεάτρου. Την ίδια χρονιά, έκανε το ντεμπούτο του στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου, στο Phoenix Theatre, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στην παραγωγή της Λυρικής, το εντυπωσιακό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη λειτουργεί σαν ένα τοπίο της πόλης σε κάτοψη, στο κέντρο του οποίου αναδύεται ένας παράξενος, τρισδιάστατος κήπος. Τα κοστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Τσάμη, η χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ και οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκου. Συμμετέχουν, επίσης, οι Ηλίας Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Φόρτη.C42E61DA7FE5A5FB70D28BC7658EE899

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!