Το «Πνευματικό εμβατήριο» του Μίκη & του Σικελιανού στην Καλαμαριά

Μια μεγάλη συναυλία για τα 35 χρόνια της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς.
Το «Πνευματικό εμβατήριο» του Μίκη & του Σικελιανού στην Καλαμαριά Φωτογραφία: NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο…»


Τα 35 χρόνια από την ίδρυσή τους θα γιορτάσουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, με μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (στον 2ο όροφο του Παλιού Δημαρχείου Καλαμαριάς).

Στη συναυλία τα δυο εξηκονταμελή σχήματα θα σμίξουν για να παρουσιάσουν το εμβληματικό λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό εμβατήριο», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Άγγελου Σικελιανού.
Σολίστ στο τραγούδι θα είναι η Θάλεια Μαυρίδου και ο Χρήστος Στόικος, μπουζούκι θα παίξει ο Γιώργος Καραμφίλλης, πιάνο η Μαρία Τσομίδου και κιθάρα ο Ανδρέας Τσιμπανογιάννης. Τη μεταγραφή για φιλαρμονική ορχήστρα έκαναν οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος και Γιάννης Κούκας ενώ τη διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο μαέστρος της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας Γιάννης Κούκας.

Η συναυλία διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για το «Πνευματικό εμβατήριο»


Το «Πνευματικό εμβατήριο», ένας παραινετικός οίστρος για την αναγέννηση της Ελλάδας μετά τη λαίλαπα του πολέμου και της κατοχής, γράφτηκε από τον Άγγελο Σικελιανό το 1945, μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1969, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας και αποτέλεσε τον κύκλο τραγουδιών «Αρκαδία V». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 στο Albert Hall του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, της Χορωδίας της New Opera και την ανδρική χορωδία του Gwalia. Η συναυλία αφιερώθηκε στον εξόριστο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ενώ την ίδια χρόνια κυκλοφόρησε από την Polydor στην Γαλλία και την Γερμανία ο δίσκος με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας. Στη μεταπολίτευση ο δίσκος κυκλοφόρησε βεβαίως και επί ελληνικού εδάφους.

Ακολούθησαν άλλες δυο ηχογραφήσεις του έργου τα νεότερα χρόνια, που εκδόθηκαν σε cd. Το 2000 το «Πνευματικό εμβατήριο» ηχογραφήθηκε ζωντανά σε συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΑΠΘ και σολίστ τους Παναγιώτη Καραδημήτρη, Έφη Σταμούλη, Μακαρία Ψιλιτέλλη και Κώστα Μιχαλακόπουλο, ενώ το 2002 παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, με σολίστ τον Γιάννη Κότσιρα, την Ιωάννα Φόρτη και τον Ανδρέα Κουλουμπή, τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

To 2005 κυκλοφόρησε στην Γερμανία (και αργότερα και στην Ελλάδα) ένα cd με τίτλο «Resistance» με επτά ηχητικά ντοκουμέντα με τον Μίκη Θεοδωράκη να τραγουδά και να παίζει πιάνο, συνθέτοντας το «Πνευματικό εμβατήριο» στην Ζάτουνα το 1969…
Afisa Filarmoniki

Λίγα λόγια για τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς συμπληρώνουν εφέτος 35 χρόνια έντονης και δημιουργικής δραστηριότητας. Ιδρύθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο του 1983 και ξεκίνησαν τις πρόβες τους το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, με μαέστρο τον Κωνσταντίνο Σαμσαρέλο (1927 - 1996). Η αγάπη των Καλαμαριωτών για τη μουσική και τον πολιτισμό γενικότερα και η αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, γρήγορα ανέδειξαν δύο πολυμελή και κατά τεκμήριο αξιόλογα σχήματα, τα οποία κάθε χρόνο παρουσιάζουν σε ένα ευάριθμο αριθμό εκδηλώσεων πληθώρα έργων του Ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου. Αμφότερα έχουν πραγματοποιήσει, αποστολές για συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) και της Αμερικής (Η.Π.Α. και Καναδά), καθώς και καρποφόρες συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κ.α. Συμμετείχαν στις περισσότερες συναντήσεις- φεστιβάλ στη χώρα μας και παρουσίασαν αφιερώματα με την παρουσία - συμμετοχή των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανού, Νίκου Κηπουργού και Διονύση Σαββόπουλου.

Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία διευθύνει από το 1991 και 1997 αντίστοιχα ο Γιάννης Κούκας. Στο φυτώριο διδάσκει από το 2014 ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!