Το «Μινόρε της Αυγής» με Αθηναϊκή Κομπανία και Κώστα Χατζή στο Χαϊδάρι

Φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση «Το Μινόρε της Αυγής» για το Χριστοδούλειο Ίδρυμα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της Αυγής» στη δεκαετία του ’80 ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους, λόγω μεγάλης ακροαματικότητας. Μια σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στην ΕΡΤ στις 14 Ιανουαρίου 1983 και ολοκληρώθηκε συνολικά σε 27 επεισόδια το 1984, σε σκηνοθεσία του Φώτη Μεσθεναίου, μια παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης. Στην οθόνη ξετυλίχθηκε η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού με άξονα τη θρυλική τετράδα του Πειραιά που αποτελούσαν οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής. Η σειρά αυτή έχει αφήσει εποχή, όπως και οι δύο διπλοί δίσκοι που είχαν κυκλοφορήσει με τα τραγούδια της σειράς είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία την ίδια δεκαετία.

O πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά που προβαλλόταν η σειρά (1983) κι έγινε πλατινένιος ξεπερνώντας τις 100.000 πωλήσεις δίσκων βινυλίου, στον οποίο αποτυπωνόταν η ατμόσφαιρα της περιόδου 1930-60 σε επανεκτελέσεις της Αθηναϊκής Κομπανίας και συμμετοχές των Γιώργου Σαρρή και Γιώργου Ξηντάρη και της Οπισθοδρομικής Κομπανίας στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Αργοσβήνεις Μόνη». Ο δίσκος περιείχε τραγούδια των ρεμπέτικων θρύλων και κορυφαίων λαϊκών δημιουργών : Βαμβακάρη, Παγιουμτζή, Γενίτσαρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Βίρβου κ.α., ενώ το ομώνυμο τραγούδι ήταν μια σύνθεση του Σπύρου Περιστέρη σε στίχους του Μίνωα Μάτσα.
minore1.jpg
Όλα τα τραγούδια απ' «Το μινόρε της αυγής»

Η μεγάλη επιτυχία του διπλού αυτού δίσκου έφερε κι ένα δεύτερο διπλό δίσκο με τα τραγούδια του δεύτερου κύκλου, στο ίδιο κλίμα με παλιά ρεμπέτικα, όπου εδώ ερμηνεύουν η Χαρούλα Αλεξίου, ο Μιχάλης Γενίτσαρης, η Αθηναϊκή Κομπανία και Γιώργος Ξηντάρης. Ο δεύτερος δίσκος δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με τον πρώτο, αλλά έκανε ικανοποιητικές πωλήσεις.

Μιχάλης Γενίτσαρης - Ο σαλταδόρος (από την τηλεοπτική σειρά)

Η κομπανία που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του ’80, η Αθηναϊκή Κομπανία και μαζί με άλλες κομπανίες, με πιο γνωστή την Οπισθοδρομική, αλλά και την Ρεμπέτικη παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, ήταν και ο συνδετικός κρίκος στις ερμηνείες του πρώτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς με το δεύτερο. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει από την συναυλία «Το Μινόρε της Αυγής» φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που θα διεξαχθεί για την ενίσχυση του Χριστοδούλειου Ιδρύματος την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Μια ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση στην οποία η συμμετοχή επίσης του Κώστα Χατζή, της Λιζέτας Νικολάου, της Κωνσταντίνας και άλλων συντελεστών δίνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρων στο πρώτο αυτό ανέβασμά της.

Την σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης έχει αναλάβει ο Μάνος Πετούσης και θα την παρουσιάσουν η Ζέτα Δούκα και ο Δημήτρης Μακαλιάς.

Θα τραγουδήσουν:

Κώστας Χατζής
Κωνσταντίνα
Λιζέτα Νικολάου
Αθηναϊκή Κομπανία
Δήμητρα Σταθοπούλου
Κωνσταντίνος Καλογράνας
Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Ελένη Καρακάση
Τζένη Διαγούπη

Info:


Φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση «Το Μινόρε της Αυγής» για το Χριστοδούλειο Ίδρυμα.

Ημέρα Διεξαγωγής: Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρα: 20:30 μ.μ.

Τοποθεσία: Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών 181-183).

Πληροφορίες για το Χριστοδούλειο Ίδρυμα:


Το Χριστοδούλειο είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα που αναλαμβάνει τη φροντίδα μικρών κοριτσιών τα οποία για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί σε δυσμενή θέση και έχουν την ανάγκη μας. Το Χριστοδούλειο λειτουργεί πάνω από εβδομήντα χρόνια. Η ζωή του ιδρύματος ξεκινά το 1943, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Η πείνα, η δυστυχία, οι εκτελέσεις των κατακτητών οδήγησαν έναν φωτισμένο άνθρωπο, τον π. Απόστολο Χριστοδούλου να αγκαλιάσει τα ορφανά παιδιά και να τα προστατεύσει από την πείνα, τη δίψα, την ανέχεια και τον πόλεμο. Έτσι συγκέντρωσε τις ενορίτισσές του και με αμέριστη αγάπη τους ανακοίνωσε τις σκέψεις του, να βοηθήσουν τα παιδιά. «Πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», ήταν τα λόγια που έλεγε και ξανάλεγε ο π. Απόστολος, άνθρωπος χαρισματικός και με επίγνωση της κατάστασης που υπήρχε τα χρόνια εκείνα.

Η δράση του, η ίδια η ύπαρξη του ιδρύματος, βασίζεται στην εθελοντική εργασία ευαίσθητων ανθρώπων και ως εκ τούτου, κάθε τέτοιος άνθρωπος αποτελεί εν δυνάμει μέλος του ιδρύματος.

Γνωρίζοντας το Χριστοδούλειο και το έργο του αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για ίδρυμα αλλά για μια πραγματική οικογένεια που μέσα στους κόλπους της με πολύ αγάπη και φροντίδα μεγαλώνει, σπουδάζει και μορφώνει τα παιδιά του με πρωταρχικό στόχο να ενταχθούν με τις καλύτερες συνθήκες στην κοινωνία.

Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και τα χέρια μας ώστε να αποτελέσουμε μια αλυσίδα αγάπης και προσφοράς προς το Χριστοδούλειο και τα παιδιά του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!