«The Blues-Rock Festival Vol.2» με Blues Wire, Πιλαλί, Vavoura Band, Ντουνούση

Στις μέρες μας οι blues – rock συναυλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον μουσικό χάρτη και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας, αλλά και στη χώρα που γεννήθηκαν.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αναφέρομαι στην Αμερική, όπου ο Buddy Guy σηκώνει το βάρος της παράδοσης των blues στα χέρια του, ως ο τελευταίος των Μοϊκανών. Οι νέοι μουσικοί επιλέγουν άλλους μουσικούς δρόμους και το blues ψυχοραγεί. Κάπως έτσι και στην Ελλάδα, που ναι μεν δεν υπάρχει παράδοση στο είδος, αλλά υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να παίζουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά κάνοντας κάθε εμφάνισή τους να προκαλεί συναγερμό σε όσους είναι «κολλημένοι» με τα blues και τα συναισθήματα που προκαλεί ο ηλεκτρισμός τους.

Στη δεκαετία του ’90 η «Ελευθεροτυπία» σε ένα άρθρο της, αναφερόμενη στα blues, έγραφε χαρακτηριστικά «η αγνοημένη αθηναϊκή blues σκηνή» ανακαλύπτοντας σχήματα που έπαιζαν με εκπληκτική δεξιοτεχνία και γέμιζαν τα κλαμπάκια της πρωτεύουσας σε μια εποχή που η live μουσική είχε βρει εύφορο έδαφος και ο κόσμος διασκέδαζε χορεύοντας τα blues που έπαιζαν σημαντικοί σολίστες, οι οποίοι για να κλείσουν δουλειές απέφευγαν να πουν τη λέξη blues στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών γιατί οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει ακριβώς αυτό το είδος μουσικής, αλλά όταν έβαζαν μια blues ή μια blues – rock μπάντα στο μαγαζί τους έτριβαν τα χέρια τους από τις πετυχημένες βραδιές που συνοδεύονταν από άφθονη κατανάλωση μπύρας και αλκοόλ γενικότερα. Οι περισσότεροι καλούσαν πάλι τις μπάντες αυτές να ξαναπαίξουν, αν και αρχικά υπέθεταν ότι ήταν γκρουπ που θα παίξουν μια σειρά επιτυχιών classic rock, rock’n’roll ή 60ς και θα ψυχαγωγούσαν τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη ίσως συνέβαινε κάτι αντίστοιχο, όπου στα το 1983 σχηματίστηκε μια εκπληκτική blues μπάντα, οι Blues Gang που είχαν μέλη τους δύο εξαιρετικούς κιθαρίστες, τον Ηλία Ζάικο και τον Νίκο Ντουνούση που μπήκε στο συγκρότημα στο δεύτερο δίσκο τους «On A Second Thought» (1985), ηχογραφημένο στο «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου, κι έμεινε μαζί τους ως το 1988 όταν άλλαξε το όνομά τους σε Blues Wire. Ηχογράφησαν μαζί τρεις στούντιο δίσκους και ένα 12ιντσο. Το συνθετικό ταλέντο, όπως η κιθαριστική δεξιοτεχνία του Ηλία Ζάικου φάνηκε εξ αρχής και τα τραγούδια του που ήταν ο βασικός κορμός των δίσκων τους, τα οποία έδεναν «γάντι» με κάποιες διασκευές σε τραγούδια των Sonny Boy Williamson, Otis Span, Elmore James, Mike Bloomfield, Albert King, βάζοντας όλο και περισσότερο την συνθετική του σφραγίδα στους δίσκους. Ο ήχος των blues του ήταν πολύ φίνος. Ο Νίκος Ντουνούσης αποχώρησε από το γκρουπ σχηματίζοντας τους Nick and The Backbone, ένα δυναμικό blues – rock τρίο ακολουθώντας τη δική του blues–rock πορεία έχοντας βασικές επιρροές τους Jimi Hendrix και Stevie Ray Vaughn. Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλo “Cracking Under Pressure” από την Ano Kato Records, σε συνθέσεις του Ν. Ντουνούση και με την συμμετοχή του Nick Gravenites με τον οποίο την περίοδο 1997-98 περιόδευσαν μαζί δύο φορές.

Οι επισκέψεις των δύο γκρουπ στην Αθήνα γίνονταν όλο και πιο συχνές μέσα στα χρόνια, ιδιαίτερα των Blues Wire, και απέκτησαν ένα φανατικό κοινό που διψούσε για blues και εκτονώνονταν στην πρωτεύουσα με πολύ αξιόλογα blues σχήματα, με αιχμή τους Blues Family, Blues Cargo και Drifting Around.

Κατά διαστήματα ο Ηλίας Ζάικος έσμιγε με τον Νίκο Ντουνούση σε διάφορα φεστιβάλ, όπως στο «Ark Festival – Tribute to Jimi Hendrix», αλλά όλο και πιο σπάνια επί σκηνής.

Έτσι η συνεύρεσή τους στο «Κύτταρο» την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, είναι ένα μουσικό γεγονός στην εμφάνιση των Blues Wire με το επίσης ιδρυτικό μέλος τους, τον μπασίστα Σωτήρη Ζήση και γκεστ τον Νίκο Ντουνούση, όπου αναμένεται να παίξουν «παπάδες», όπως λέμε στη μουσική γλώσσα..

Όμως δεν θα είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές στο «The Blues-Rock Festival Vol.2» που συνεχίζεται μετά την περσινή επιτυχία του. Το ίδιο βράδυ θα εμφανιστούν οι Vavoura Band σε μια μοναδική συνάντηση του blues με την rock, καλύτερα ατόφιο hard rock, από την μακροβιότερη ενεργεία μπάντα των 70ς που συνεχίζουν την ιστορία της τα δύο ιδρυτικά μέλη τους, ο μοναδικός πεφόρμερ Τζώννυ Βαβούρας  και ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Γιάννης Δρόλαπας.

Ένα δυναμικό τρίο που αξίζει να το δεις έστω για μια φορά στη ζωή σου αν δεν είχε κολλήσει μαζί τους στα 70ς και στα 80ς με τις πυκνές εμφανίσεις τους.

Το «κερασάκι» στην τούρτα θα είναι ο ένας και μοναδικός Ζωρζ Πιλαλί με τη Soufra Band του φορτωμένος με blues – ρεμπέτικες ιστορίες και μια κιθάρα «φτερωτή» που όταν σολάρει έχει τα δικά του αποτυπώματα πάνω της. Ο ίδιος περιγράφει την εμφάνιση του στο «The Blues-Rock Festival Vol.2» ως εξής :

«Ο Ζωρζ Πιλαλί σε μια εξωφρενική, σατιρική παράσταση άδων και απαγγέλων ιδιοφυή ποιήματα μετά της αναλόγου μουσικής υποκρούσεως όστις δύναται να καταπλήξει το φιλοθεάμον και φιλοπερίεργον κοινόν των Αθηνών. Τα φρικώδη σύνεργα και η οδυνηρά μέθοδος των οποίων μετέρχεται η τέχνη του συγγραφέως θέλουσι να φρικιάσει τους παίδας, συμμορφώσει τους ατακτούντας και σοφρωνήσει τους πενθούντας...»

Μετά τιμής .. Ζωρζ Πιλαλί

Info:


Που : Κύτταρο (Ηπείρου κι Αχαρνών)
Πότε : Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

Πρωταγωνιστούν : Blues Wire, Ζωρζ Πιλαλί και Soufra Band, Vavoura Band, Νίκος Ντουνούσης (guest)
Εισιτήριο : 10 ευρώ

Οι πόρτες ανοίγουν : 9 μ.μ.

Πληροφορίες – κρατήσεις : 210 – 8224134 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
KYTTARO.jpg
Προπώληση εισιτηρίων :

ΚΥΤΤΑΡΟ www.kyttarolive.gr
(10-13.00 καθημερινές και ώρες-συναυλιών)
VIVA.GR http://www.viva.gr/
RELOAD STORES https://www.facebook.com/ReloadStores
SEVEN SPOT http://www.sevenspot.gr/
11876 Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου http://www.11876.gr/
MEDIA MARKT http://www.mediamarkt.gr/
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ http://www.evripidis.gr/
& http://www.athinorama.gr/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!