Τα Υπόγεια Ρεύματα εγκαινιάζουν τη σειρά των Vinyl is Back Live Sessions!

Το 11ο Vinyl is Back σημαδεύεται από την έναρξη των Vinyl is Back Live Sessions που φιλοδοξούν να γράψουν ιστορία!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τα βινύλια αυτής της συλλεκτικής σειράς είναι παραγωγής του ίδιου του Vinyl is Back και περιέχουν τη ζωντανή ηχογράφηση μίας συναυλίας που γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η συναυλία είναι διάρκειας «ενός δίσκου» και οι παρεμβάσεις της τεχνολογίας στο αποτέλεσμα είναι ελάχιστες ώστε να αποτυπώνεται η αλήθεια του live (μόνο μίξη και mastering στα κανάλια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά μπροστά στο κοινό). Η τολμηρή αυτή ιδέα ξεκινά με το σχήμα που την ενέπνευσε!

Το συγκρότημα που έχει βαθιά χαραγμένη την σφραγίδα του στη ροκ μουσική και στις καρδιές των ανθρώπων, τα Υπόγεια Ρεύματα, έπαιξε live στο 10ο Vinyl is Back (19/3/17) και η ηχογράφηση κυκλοφορεί σε συλλεκτικό βινύλιο (500 κομμάτια) στην έναρξη του 11ου Vinyl is Back στις 6 Οκτωβρίου 2017.

Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι συντελεστές του εγχειρήματος σε κάποια αποσπάσματα από τα σημειώματα του δίσκου:

Υπόγεια Ρεύματα

«Μόλις ακούσαμε το μάστερ από την ηχογράφηση του Vinyl Is Back. Μια εξαιρετική και αληθινή δουλειά. Νομίσαμε ότι παίζαμε εκεί, μπροστά στα ηχεία…

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτυπώνεται σε βινύλιο ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε ως τρίο τα τελευταία χρόνια. Αποτυπώνεται η πραγματικότητα του ήχου μας σε ζωντανές συνθήκες, αυτό που παρουσιάζουμε στις δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα όλο αυτό τον καιρό. Ακόμα και εκείνη τη μέρα είχαμε μόλις επιστρέψει από 4ήμερο ταξίδι στην επαρχία για συναυλίες και από το δρόμο ανεβήκαμε απευθείας στην σκηνή!

Σε αυτήν την ηχογράφηση συμπεριλαμβάνονται τρία κομμάτια που ηχογραφούνται για πρώτη φορά: ο «Ξένος», που υπήρξε μόνο στο ψηφιακό μας κανάλι και τώρα βρίσκεται εδώ με τη μορφή που του δώσαμε για τις ανάγκες της μουσικής επιμέλειας του ντοκιμαντέρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» (Λ. Αγέλαστος - Σπ. Γκούσκου, πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2017), το «Ξανά», ένα φετινό μας κομμάτι και η μεταφορά που κάναμε το 2016, στη γλώσσα μας και στο τώρα που ζούμε, στο παγκόσμιο τραγούδι διαμαρτυρίας «Which side are you on?».

Θα ακούσετε όλα τα τραγούδια με τον σημερινό τους ήχο, σε σημεία πιο άγρια, σε κάποια με το μουσικό πριόνι, με κάποιες σιωπές παραπάνω, με δεύτερες φωνές και αφηγήσεις, πάντα μια Υπόγεια παρέα [...].

Δημήτρης Αντωνάκος

Έρχεται που λες σε κάποια στιγμή ο Γιάννης ο Αλεξίου και μου μεταφέρει την ιδέα του Νίκου Γιούσεφ (την οποία μου ολοκληρώνει κατόπιν ο ίδιος ο Νίκος): να δημιουργηθεί, λέει, ο θεσμός των Vinyl is Back Live Sessions. Σε τακτική βάση, να υπάρχει ζωντανή ηχογράφηση μιας συναυλίας «διάρκειας όσο ένας δίσκος βινυλίου» κατά τη διάρκεια του event, και αυτή να γίνεται βινύλιο που θα διατίθεται μόνο στις εκδηλώσεις του Vinyl is Back.

Ενθουσιάστηκα! Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποδειχθεί το Vinyl is Back συνεπές με τον τίτλο του από το να συμβάλλει ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο στην ολική επαναφορά του βινυλίου; Και ποιος άλλος θα μπορούσε να εγκαινιάσει αυτή τη φιλόδοξη ιδέα, εκτός από εκείνους που την εμπνεύστηκαν; [...]

Νίκος Γιούσεφ

[...] Όπως παλιά... Μόνο με μια καλή μίξη λοιπόν και ένα mastering πάνω στα κανάλια που ηχογραφήθηκαν εκείνη την στιγμή του live, αποφεύγοντας λούπες, overdubs, tuning και editing. Οι παλιές ηχογραφήσεις γινόταν εξάλλου σε μπομπίνα και οι δυνατότητες ήταν μόνο αυτές, χωρίς παρεμβολές έξτρα τεχνολογίας.

Τα καταφέραμε πιστεύω. Τα όποια σαρδάμ στο τραγούδι και τα όργανα... ο εξαιρετικός ήχος και η σχολαστική παραγωγή σε αυτή την σειρά, προδίδουν την ειλικρίνεια του προτζεκτ και σφραγίζουν το ξεκίνημα του νέου αυτού θεσμού με γνώμονα την επιδίωξη και την εμψύχωση των νέων παραγωγών στο να τολμήσουν σε live ηχογραφήσεις που χαμηλώνουν το κόστος παραγωγής και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα στουντιακά άλμπουμ της εποχής μας. Οι νέες studio παραγωγές γίνονται με το να γράφει ο παραγωγός κανάλι-κανάλι τον κάθε μουσικό. Αυτό αποκλείει την μαγεία και το ταξίδι ακόμη και σε στιγμές που οι νότες και οι συχνότητες αγκαλιάζονται επί σκηνής στην live ηχογράφηση και δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, δύσκολο πολλές φορές να ξαναειπωθεί. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής ήταν από live ηχογραφήσεις σε ένα κλαμπ της εποχής ή παίζοντας live στα στούντιο της Motown και του Abbey road. [...]
YR_vinyl_cover_fb.jpg
Το συλλεκτικό βινύλιο «Vinyl Is Back Live Sessions Vol. 1» (500 αριθμημένα κομμάτια) περιέχει γνωστά αγαπημένα (Μικρές χαμένες μέρες, Πολύμνια, Μ' αρέσει να μην λέω πολλά. Πολιτεύεσαι κ.α.) αλλά και πρωτοηχογραφημένα (Ξένος, Which Side Are You On?, Ξανά) τραγούδια.

Ηχογραφήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου στο Μουσείο Αυτοκινήτου, στη διάρκεια του 10ου Vinyl Is Back και θα διατεθεί αποκλειστικά στις εκδηλώσεις του Vinyl Is Back. Το «Vinyl Is Back Live Sessions Vol. 1» θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην πρεμιέρα του 3ημέρου την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στην οποία θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Δημήτρης Αντωνάκος (διοργανωτής του Φεστιβάλ), Νίκος Γιούσεφ (επιμελητής της σειράς) Γιάννης Χριστοδουλάτος (Sweetspot Studio) και ο Θοδωρής Μανίκας.

Πληροφορίες για το βινύλιο:

Side A

1) Χαιρετισμός
2) Πάντα θα είμαι
3) Χάρτινες λέξεις
4) Ξανά
5) Μικρές χαμένες μέρες
6) Πολύμνια
7) Έρημα καράβια

Side B

1) Ξένος
2) Πολιτεύεσαι
3) Θέλω να χάσω τον εαυτό μου
4) Μ' αρέσει να μην λέω πολλά
5) Which side are you on?

Ηχοληψία Συναυλίας: Πασχάλης Κολέντσης
Ηχογράφηση Δίσκου: Πασχάλης Κολέντσης - Νίκος Κολέτσης
Μίξη: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος
Artwork: Βασίλης Παπαδάτος
Φωτογραφία: Ηλίας Μωραΐτης
Οργάνωση και διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γιούσεφ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!