Στους ήχους του Ρεμπέτικου η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σταύρος Ξαρχάκος και Γιώργος Νταλάρας παραβρέθηκαν στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποδεικνύοντας την απήχηση της λαϊκής μας μουσικής και του έργου του πρωτοπόρου και θεμελιωτή της, του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη.

Στην αρχοντική Έπαυλη Τσιροπινά άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ με το σχήμα των Νίκου Τατασόπουλου, Αθηνάς Λαμπίρη, Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη Μηταράκη, οι οποίοι εντυπωσίασαν το κοινό με το αστείρευτο και πηγαίο ταλέντο τους. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η εμφάνιση των Συριανών νέων από το «Μυστικό Μπουζούκι», οι οποίοι εξέπληξαν τους θεατές και τις σπουδαίες προσωπικότητες, που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιώργο Νταλάρα.
mrakisids02.jpg
Με μια υπέροχη ατμοσφαιρική βραδιά στην πηγή του Αγίου Αθανασίου, στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ. Η Banda Jovanica και ο Γιώργος Ζορμπάς σε μια μαγική βραδιά γεμάτη αυτοσχεδιασμό, αυθορμητισμό και «ψυχή», ταξίδεψαν τους επισκέπτες με τις «Τρεις εποχές του Ρεμπέτικου». Παρά την δύσκολη πρόσβαση στον χώρο της συναυλίας, η προσέλευση ήταν μεγάλη και διαρκής. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, ενισχύθηκε από την παρουσία πολλών νέων παιδιών που έδωσαν ομορφιά και ενέργεια στο χώρο. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι αρκετές παρέες φίλων του Ρεμπέτικου, ταξίδεψαν από την Ευρώπη και την Κύπρο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πηγή του Αη Θανάση, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Η Άνω Σύρος είχε την τιμητική της, καθώς το απόγευμα της ίδια ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Άνω Σύρο, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα την τεχνική της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη Μηταράκη.

Παρουσιάσεις βιβλίων, έκθεση ζωγραφικών πινάκων με θέμα τον «Μάρκο» και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, δημιουργιών των διακεκριμένων οργανοποιών Γιάννη Καρβούνη, Τάσου Κατσιφή, Διονύση Μάτσικα, Νίκου Παΐσιου, Γιάννη Τσουλόγιαννη και Νίκου Φρονιμόπουλου κοσμούν την αίθουσα Τέχνης Βάτη, στην ιστορική Πλατεία Μιαούλη. Αξίζει να αναφερθεί η πολύτιμη χορηγία ενός ξεχωριστού αντιγράφου του μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη από τον οργανοποιό Τάσο Κατσιφή, το οποίο προστίθεται στα εκθέματα του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη, στην Άνω Σύρο.
mrakisids03.jpg
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στη Λήξη του Φεστιβάλ με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον θεμελιωτή της Λαϊκής μας Μουσικής, Μάρκο Βαμβακάρη, με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου. Η εκπληκτική αυτή μουσική παράσταση με τη συμμετοχή του Στέλιου Βαμβακάρη, έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο και στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και του έργου του μοναδικού Μάρκου Βαμβακάρη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!