Sold out η «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη στην Κύπρο

Σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη με τους Γιώργο Νταλάρα, Κύρο Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του έργου του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, σε ποίηση Βασίλη Μιχαηλίδη, με τους Γιώργο Νταλάρα, Κύρο Πατσαλίδη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

Το έργο «9η Ιουλίου» του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, σε ποίηση Βασίλη Μιχαηλίδη πρόκειται να παρουσιαστεί στο Θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού της Κύπρου, σε δύο συναυλίες, αύριο 31 Μαρτίου & μεθαύριο 1 Απριλίου, με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Κύρου Πατσαλίδη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση».

Με αυτή την αφορμή πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνθέτης του έργου, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ανέφερε:

«Η 9η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρο το έθνος. Θα πρέπει κάνεις να στέκεται με σεβασμό και ταπεινότητα, καταρχήν απέναντι στα ίδια τα γεγονότα αλλά και στο έργο του ποιητή.

Έχοντας συναίσθηση της σπουδαιότητας και του ειδικού βάρους για τον Ελληνισμό της Κύπρου του ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη και θεωρώντας το προσωπικό μου χρέος, ασχολήθηκα εδώ και καιρό με την σύνθεση ενός «ορατορίου» που θα μετέφερε μουσικά την ποιητική δύναμη του έπους.

Αφού ολοκλήρωσα μεγάλο μέρος του έργου, αποσπάσματα παρουσιάστηκαν στις αρχές του 1980 στο Κούριο με την «Διάσταση», στο Ηρώδειο το 1994 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πανηγυρική συναυλία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.

Η παρουσίαση της ολοκληρωμένης μορφής του έργου δεν κατέστη ποτέ δυνατή λόγω των ιδιαιτέρων μουσικών απαιτήσεων, των τεχνικών δυσκολιών αλλά και του κόστους που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μετά από τόσα χρόνια και παρόλες τις δυσκολίες που περνά η πατρίδα πιστεύω ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να παρουσιαστεί το έργο στην ολότητα του.


Έχω για συνεργάτες εκτελεστές του έργου ότι καλύτερο θα μπορούσα να ονειρευτώ! Το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης» που είναι πιστοί μου συνεργάτες εδώ και 30 χρόνια και τώρα υπό την διδασκαλία της Αντριάνας Σεργίδου η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος του έργου, το φίλο μου κορυφαίο τραγουδιστή του Ελληνισμού Γιώργο Νταλάρα και δύο σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, το βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη και το Κώστα Χατζηχριστοδούλου. Ακόμη είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με μια εξαιρετική 10μελή ορχήστρα από σολίστες μουσικούς.

Σε μια καριέρα 40 περίπου χρόνων έχω ασχοληθεί με επιμονή με την κυπριακή ποίηση. Η «9η Ιουλίου» όμως, αποτελεί ξεχωριστή, θέλω να πιστεύω, ενασχόληση και η παρουσίαση του ορατορίου αυτού θα είναι για μένα έργο ζωής!»

Τα εισιτήρια των δύο παραστάσεων έχουν εξαντληθεί.

Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και πολιτισμού κυρίου Κώστα Καδή.
Θεσμικός χορηγός το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες
9th July

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!