Ρίτσαρντ Μπελιά: Ένας ροκ θρύλος στην Αθήνα!

36 χρόνια τώρα καταγράφει την πορεία των μεγαλύτερων ρόκερ του πλανήτη, αποτυπώνοντάς τους όπως δεν τους ξανάδε κανείς ποτέ πριν.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
O Ρίτσαρντ Μπελιά ονειρεύεται να γίνει σεφ. Βλέπει τους όμως τους Cure σε μια συναυλία το 1980, τότε που εκείνοι ήταν σχεδόν άγνωστοι και αποφασίζει να πάρει μια κάμερα και να αρχίσει να φωτογραφίζει. «Στο κάτω κάτω ήταν καλύτερα να έχεις κάτι να κάνεις από το να είσαι ένας ακόμη θεατής» λέει.

Μετακομίζει στο Λονδίνο όπου φωτογραφίζει για λογαριασμό του περιοδικού Melody Maker, της γαλλικής εφημερίδας Liberation, αλλά και του NME ψάχνοντας τον ήχο της μουσικής που τον παθιάζει, αλλά και τα μυστικά της φωτογραφίας.

Εξ ου και αυτά τα κλασικά πλέον, ασπρόμαυρα πορτραίτα των ροκ μύθων σήμερα που στον φακό του Ρίτσαρντ γελάνε, λουσμένοι στο φως.

Αντισυμβατικός, οπαδός του ροκ, λάτρης της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και ποιητής του φωτός ο Richard Bellia καταγράφει 36 χρόνια τώρα την πορεία των μεγαλύτερων ρόκερ του πλανήτη, αποτυπώνοντάς τους όπως δεν τους ξανάδε κανείς ποτέ πριν...

Ο Ρίτσαρντ Μπελιά γεννημένος το 1962 στο Λονγβύ της Γαλλίας εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες φωτογραφίζει τη σκηνή της ροκ σε Λονδίνο, Ευρώπη και Αμερική και φέρνει τη δουλειά του στην Αθήνα με την υποστήριξη της Γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου για να ξεκινήσει από δω την παγκόσμια περιοδεία της έκθεσής του «An Eye on Music», με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του...

Ο Richard Bellia έχει δικαιωματικά κερδίσει μια θέση ως θρύλος στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ακούραστος συνεχίζει με απαράμιλλο πάθος να φωτογραφίζει τους αγαπημένους του μουσικούς από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. Αποκαλυπτικές, αυθεντικές κι απρόσμενες οι φωτογραφίες του φωτίζουν άγνωστες πτυχές των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της ροκ του πλανήτη. Ο φακός του Richard καταγράφει την ενέργεια, τη δύναμη, το συναίσθημα, την κουλτούρα, την ψυχοσύνθεση και την ιδιαιτερότητα των Cure, Nirvana, The Velvet Underground, David Bowie, The Rolling Stones, Kraftwerk, Lana Del Rey, The Beastie Boys, The Pixies, Leonard Cohen, Paul McCartney, Barry White, The Woo Tang Clan, James Brown, Ray Charles, Guns N Roses, the Red Hot Chillι Peppers, The Clash, Johnny Lydon (Rotten), Blur, Muse, Megadeth, Radiohead, Public Enemy, The Chemical Brothers, Metallica, REM, Iggy Pop.

Exhibition The Cure, photographies by Richard Bellia

Από το ξεκίνημα της καριέρας του και σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους φωτογράφους, ο Richard δεν μεταπήδησε ποτέ σε ψηφιακά μέσα και στην επεξεργασία των φωτογραφιών του αλλοιώνοντας την αυθεντική τους υπόσταση. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για την ικανότητά του να απαθανατίζει στο φιλμ τις πιο απρόσμενες στιγμές των καλλιτεχνών εντοπίζοντας την ανθρώπινη πλευρά όλων αυτών των ινδαλμάτων.
Αυτό το μεγάλο ταξίδι αποτυπώνει ο Richard το 2016 στο «Un Oeil Sur La Musique: Textes et Photographies 1980-2016» (123 ISO). Μια θηριώδης έκδοση 1000 φωτογραφιών, 800 σελίδων, βάρους 5,6 κιλών. Μια ιστορική καταγραφή του μουσικού ταξιδιού ενός μυθικού φωτογράφου, όπου 36 χρόνια απαθανατίζει όχι μόνο την ιστορία των ανθρώπων και της μουσικής που έχουν επηρεάσει τη ζωή μας, τις ιδέες, τις σκέψεις, τις τάσεις και τα ιδανικά μας, αλλά και για να μας θυμίσει πως είναι πραγματικά να είναι κανείς εκεί έξω στο δρόμο ενός ροκ ειδώλου.
R.B. Un Oeil sur la musique
Θα είναι εδώ 7-14 Οκτωβρίου.

Info:


Έκθεση Φωτογραφίας: Richard Bellia: An Eye On Music Foyer

Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου - Κυριακή 14 Οκτωβρίου 12:00-20:00

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρουσίαση Βιβλίου στον Ιανό (Σταδίου 24), 9 Οκτωβρίου 18:00-20:00

Διάλεξη στη Σχολή Καλών Τεχνών, Αίθουσα Κινηματογράφου, 11 Οκτωβρίου 14:00-16:00

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!