Πέθανε ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης

Ο συνθέτης που έγραψε για Νταλάρα & Παπακωνσταντίνου στα πρώτα τους βήματα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Συνθέτης, συγγραφέας, μουσικολόγος, δάσκαλος μουσικών οργάνων και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής και της σύνθεσης, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, σε ηλικία 85 ετών. Είχε γεννηθεί το 1933 στον Κορυδαλλό, με ποντιακή καταγωγή.

Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης αφιερώθηκε στη μουσική μια και τη σπούδασε, επί 25 χρόνια, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Πειραιώς και στο Ωδείο Πατρών. Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές του (απέκτησε πτυχία κλασικής κιθάρας, ακορντεόν, συνθέσεως, αρμονίας, αντίστιξης - fuga, ενορχήστρωσης κι ενοργάνωσης), μελέτησε την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική (συμμετέχοντας σε μικρές ομάδες οργάνων και φωνών) κι έμαθε, επίσης, πιάνο, μαντολίνο, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, βιολί, βιολοντσέλο, ποντιακή λύρα και διάφορες φλογέρες. Ίδρυσε ωδείο, εξέδωσε μουσικά βιβλία, έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και κυκλοφόρησε (σε δίσκους 45 & 33 στροφών και σε CD) πάνω από 300 τραγούδια, βασισμένα είτε σε στίχους σύγχρονων στιχουργών είτε σε ποιήματα των μεγάλων μας ποιητών (Παλαμάς, Ρίτσος, Βρεττάκος, Εφταλιώτης, Καβάφη και Χριστοδούλου) με μια πλειάδα εκλεκτών ερμηνευτών, από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (στα πρώτα τους βήματα) μέχρι τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

Στο βίντεο, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει το πρώτο του τραγούδι «Προσμονή» (Βασίλη Αρχιτεκτονίδη - Παναγιώτη Καλαποθαράκου).

Τα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη προέρχονται από συνέντευξή του στον Τάσο Καραντή για το Περιοδικό Μετρονόμος.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο facebook ο γιος του και η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στη Νίκαια.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!