Πέθανε ο μεγάλος Otis Rush

Ένας από πρώτους πολύ καλούς ηλεκτρικούς μπλουζίστες
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
30/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Otis Rush, ένας από πρώτους πολύ καλούς ηλεκτρικούς μπλουζίστες της μεγάλης σχολής του Chicago Blues, πέθανε το Σάββατο από επιπλοκές μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2003. Ήταν 84 ετών. Η σύζυγος του Rush, Masaki Rush, επιβεβαίωσε τον θάνατο του συζύγου της στην ιστοσελίδα του.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1990 είχε παίξει στον Λυκαβηττό έχοντας κατεβάσει πριν ένα μπουκάλι ούζο! Έπαιξε απίστευτα αφήνοντας το ελληνικό κοινό με ανοιχτό το στόμα. Ήταν η εποχή της αναβίωσης του blues στη χώρα μας με ένα πλήθος συναυλιών μεγάλων ξένων ονομάτων (B.B. King, Albert Collins, Koko Taylor, Big Time Sarah, Blues Band κ.α.) που καλοδέχθηκε τον Otis Rush κι εκείνος το ανταπέδωσε.
Otis Rush 2
Ο Otis Rush υπήρξε από τους πρωτοπόρους του West Side Sound, ήταν αριστερόχειρας με δική του τεχνική στο εκρηκτικό παίξιμο του που διέθετε δυναμισμό, έντονα φωνητικά και κάποιες επιρροές από την jazz. Ξεκίνησε να ηχογραφεί το 1956 στην Cobra Records με το ‘I Can’t Quit You Baby’, το οποίο διασκεύασαν αργότερα μέχρι και οι Led Zeppelin στο ντεμπούτο τους το 1969. Το τραγούδι του αυτό γνώρισε επιτυχία στα R & B Charts και ακολούθησαν πολλές ηχογραφήσεις τους που έμειναν κλασικές. Στην εταιρία συνυπήρχε με ονόματα όπως οι Buddy Guy και Magic Sam. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της blues σκηνής του Σικάγο.

Otis Rush - I Can't Quit You Baby

Σύμφωνα με το Rolling Stone κατέχει το νούμερο 53 στο κατάλογο με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Το 1968, ο Mike Bloomfield συνοψίζοντας την επιρροή του Rush ανέφερε στο Rolling Stone ότι “στο Σικάγο οι κανόνες είχαν καθοριστεί για τα νεαρά, λευκά blues συγκροτήματα: έπρεπε να είσαι τόσο καλός όσο ο Otis Rush”.
Otis Rush 1
Ο Rush γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια του Μισισιπή το 1935 και άρχισε παίζει κιθ΄λαρα από μόνος του στην ηλικία 8 ετών. Μετακόμισε στο Σικάγο το 1949 για να ασχοληθεί με τη μουσική, αφού είδε τον Muddy Waters ζωντανά.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων του στην Cobra Records, ο Rush ηχογράφησε μηνειώδη κομμάτια συμμετέχοντας σε αυτές πολύ καλοί μουσικοί, μεταξύ αυτών οι Ike Turner, Big Walter Horton, Little Walter και Little Brother Montgomery. Η παραγωγή του περιελάμβανε και κλασσικά κομμάτια όπως το "My Love Will Never Die", το "All Your Love" που αργότερα έπαιξε πετυχημένα ο John Mayall και το "Double Trouble" από το οποίο αργότερα ο Stevie Ray Vaughn ονόμασε τη μπάντα του Double Trouble.

Otis Rush And Eric Clapton - All Your Lovin' [Miss Loving]


Μετά την πτώχευση της Cobra, ο Rush κυκλοφόρησε δύο μικρούς δίσκους singles στο Chess πριν μετακομίσει στο Duke Records στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το πρώτο του μεγάλο άλμπουμ “Mourning In the Morning” κυκλοφόρησε το 1969 ηχογραφημένο στα θρυλικά Studios FAME με το Muscle Shoals Rhythm Section.
Otis Rush
Προτεινόμενη δισκογραφία: “Mourning In The Morning”, “Gold Day In Hell”, “Wright Place, Wrong Time”, “Troubles Troubles, “So Many Roads Live, In Concert”

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!