Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός

(PHOTOS) Το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός Φωτογραφίες: NDP Photo
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων, οργάνωσαν μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός», με περισσότερους από 250 συντελεστές επί σκηνής.

Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα επαναληφθεί απόψε στις 8 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ορατόριο για την Παναγία του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου.
201902081144340.9531 GIORGOS THEOFANOYS 07022019 SMALL

Λίγα λόγια για την παράσταση


Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα Του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων. Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Η μουσική είναι γραμμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για την ζωή της, Σύλληψη - Εισόδια - Ευαγγελισμός - Γάμος της Κανά - Κοίμηση -Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας - Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για την Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με την συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και εντέχνου ρεπερτορίου. Η σκηνική δράση υπηρετείται από μια ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι συνδέουν τις ενότητες της παράστασης δίνοντας πνοή στα κείμενα της Δέσποινας Γκάτζιου.

Το έργο συνδυάζει κλασσικές δομές με σύγχρονο ύφος. Το επιπλέον στοιχείο είναι η εικόνα, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά ή συμπληρώνει το σκηνικό. Μοναδικές σκηνές, ειδικά κινηματογραφημένες για την παράσταση, στα Ιεροσόλυμα, εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε και κοιμήθηκε η Παναγία, αλλά και ο Χριστός, μέχρι τα πάθη και την Ανάστασή Του, καθώς και σκηνές από την Μονή Βατοπαιδίου, την ζωή και το έργο των μοναχών της Μονής, στο «Περιβόλι της Παναγίας».
201902081139200.9482 MITSIAS PAPADOPOYLOY SERVOY 07022019 SMALL
Κείμενα & Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Διεύθυνση Συμφωνικής ορχήστρας: Γιώργος Θεοφάνους
Σολίστ: Μιχαήλ Κολοκοτρώνης

Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου και Πέτρος Γαϊτάνος
Βαρύτονος: Κύρος Πατσαλίδης
Μεσόφωνος: Ινές Ζήκου
Συμμετέχουν: Σοφία Μάνου, Λυδία Σέρβου

Ενορχηστρώσεις Συμφωνικής ορχήστρας: Ντίνος Γιωργούντζος
Επιμέλεια ενορχηστρώσεων για την ορχήστρα ΚΑΝΩΝ: Μαρία Κοτζάστρατ
Ενορχήστρωση στην άρια «Μαρία»: Αντώνης Σουσάμογλου
Ενορχήστρωση στο «Τεμ-ρι-ρεμ»: Γιώργος Κάρβελος

Ελληνική Βυζαντινή χορωδία
Χοράρχης: Γιώργος Κωνσταντίνου

Λαϊκή-Παραδοσιακή ορχήστρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: ΚΑΝΩΝ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γεώργιος Δεμελής
anoigma SMALL
Παιδική παραδοσιακή-βυζαντινή χορωδία & ορχήστρα: Μουσικό σχολείο ΙΛΙΟΝ
Ενορχήστρωση & Διδασκαλία μουσικών: Έφη Ζαϊτίδη
Εναρμόνιση & Διδασκαλία: Μύριαμ Μαρίνου

Μικτή Νεανική Χορωδία ΕΠΤΑΧΟΡΔΗ ΛΥΡΑ Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου
Παιδική χορωδία Δήμου ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Εναρμόνιση & Διδασκαλία: Χρυσούλα Τσιμούρη

Συμμετέχουν οι μαθητές από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας: Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Ροζάκη
Κίνηση & Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Άση Δημητρολοπούλου

Ηθοποιοί επί σκηνής: Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Τσούρμας, Ιωάννης Μπισμπικόπουλος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Στέλιος Χατζηγεωργίου, Σωτήρης Μεντζέλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Μαριαλένα Ροζάκη και ο μικρός Γιάννος Κοιλάκος

Σχεδιασμός Φώτων: Σπύρος Κουρκουμέλης
Σχεδιασμός Ήχου: Παύλος Σαπουντζής
Βίντεο & μοντάζ: Νικόλας Οικονομίδης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!