«Όσο καθυστερούμε οδηγούμε την ΑΕΠΙ στην πτώχευση»

Δεν θα γίνει διανομή τον Δεκέμβριο - Ανοιχτή Επιστολή των σωματείων δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ & ΣΩΜΣΕ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
08/12/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σωματεία δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ & ΣΩΜΣΕ στέλνουν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού και τους Έλληνες δημιουργούς.


Αθήνα, 07-12-2017

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αγωνιώδους προσπάθειας της ηγεσίας του Σωματείου ΑΣΜΑ, με την ανοχή δυστυχώς της προσωρινής επιτρόπου της ΑΕΠΙ κας Βλάχου, η οποία διορίστηκε για να προστατεύσει την ΑΕΠΙ από την πτώχευση τον Ιούνιο και να δημιουργήσει τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους- να υπονομευθεί η μοναδική ενεργή και ρεαλιστική προσπάθεια εξυγίανσης της ΑΕΠΙ, μόλις από τα πρώτα της βήματα. Θεωρίες συνωμοσίας, διαβολές, νομικές στρεβλώσεις, υπερβολές και κινήσεις πανικού τόσο προς το εσωτερικό όσο δυστυχώς και προς το εξωτερικό. Η ζημιά που έχει γίνει όμως είναι τεράστια.

Λυπόμαστε που ζούμε άλλη μια φορά τα επίχειρα του διχαστικού χαρακτήρα μας ως Έλληνες: Φανατισμός, διχασμός, δαιμονοποίηση, κατασκευές εχθρών, λαϊκή δικαιοσύνη και κάπου στο βάθος η υπόσχεση ότι «τα λεφτά υπάρχουν».

Δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε παραπάνω σε λεπτομέρειες γιατί δεν πιστεύουμε ότι αξίζει να βαθύνουμε το ρήγμα. Και θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι η υπάρχει δόλος ή κακή προαίρεση. Υπάρχει πάθος που όμως εξελίσσεται σε φανατισμό που κινδυνεύει να διχάσει την Ελληνική μουσική δημιουργία. Και ο διχασμός αυτός δεν θα βοηθήσει. Για την ακρίβεια μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιουσίας που λέγεται μουσική δημιουργία και το αύριο της τοπικής παραγωγής. Και ναι, να οδηγήσει τους μικρότερους δημιουργούς στην απόλυτη εξαθλίωση (εκτός και αν αλλάξουν επάγγελμα) και τους μεγαλύτερους σε σαφώς μικρότερη αμοιβή για την δουλειά τους.

Η πρόταση μας βασίζεται σε μερικές βασικές, απλές σκέψεις που στο παρελθόν και το σωματείο Άσμα είχε δεχθεί:

1. Κάθε μέρα που δεν δουλεύει η ΑΕΠΙ ή μια εταιρία με την ωρίμανση των υποδομών της ΑΕΠΙ, χάνονται από τα μουσικά δικαιώματα €100,000 από τα οποία τα €75,000 προορίζονται για τους δημιουργούς, Έλληνες και ξένους.

2. Όποιος έχει ανοίξει έστω και μια καφετέρια στην ζωή του ξέρει ότι μια επιχείρηση θέλει χρόνο για να αρχίσει να παράγει και ακόμη περισσότερο για να ωριμάσει και να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής της. Και όταν λέμε χρόνο, εννοούμε χρόνια. Οι επιχειρήσεις και ειδικά ένας τόσο περίπλοκος και εξειδικευμένος οργανισμός σαν την ΑΕΠΙ δεν στήνονται με «μετάγγιση» ενός server με στοιχεία.

3. Ένας καινούργιος οργανισμός της δυναμικής της ΑΕΠΙ για να μπορεί να παράγει τα ανωτέρω έσοδα, απαιτεί μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων εδώ και τώρα. Το μοντέλο που όλοι έχουμε οραματιστεί και στοχεύουμε, αυτό του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι σχεδιασμένο να παράγει κέρδη. Είναι «μη κερδοσκοπικό». Θα πρέπει να βρεθεί λοιπόν, εκείνος ο επενδυτής που θα χαρίσει στους Έλληνες και ξένους δημιουργούς ΣΗΜΕΡΑ κάποια εκατομμύρια ΕΥΡΩ για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, χωρίς να επιθυμεί να ελέγχει την Εταιρία και κυρίως χωρίς να περιμένει να πάρει τα χρήματά του πίσω από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο μυαλό των συναδέλφων το ρόλο αυτό επιθυμούν να τον παίξει η Πολιτεία για «πολιτιστικούς λόγους». Αυτό θα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία κυρίως για λόγους ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας που απαιτούνται ως προς τη λειτουργία αυτών των οργανισμών . Αν όμως ισχύσει μια τέτοια προϋπόθεση, θέλουμε μια ξεκάθαρη δήλωση από την Πολιτεία ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει αυτήν την κατά τα άλλα ιδιωτική επιχείρηση και να την χαρίσει στους Έλληνες Δημιουργούς ώστε να προσαρμόσουμε την λύση ανάλογα. Επειδή δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Έτσι και αλλιώς η ανοιχτή πρόσκληση έχει σταλεί τόσο προς την Υπουργό όσο και τον κύριο Πρωθυπουργό. Χρειαζόμαστε όμως μια επίσημη δέσμευση και φυσικά τα χρήματα. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι ξένοι οργανισμοί σε μία λύση κρατικά επιχορηγούμενη.

Καμιά λύση πια δεν είναι δυνατή χωρίς την συναίνεσή τους.

4. Η ΑΕΠΙ με όλα της τα προβλήματα, έχει την δυνατότητα να παράγει άμεσα υψηλά εισοδήματα εφόσον αποκτήσει μια σωστή διοίκηση. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις ή άλλες εξαρτήσεις. Όσο και να φαίνεται παράξενο, η ΑΕΠΙ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να μετατραπεί υγιώς και χωρίς ανάγκη επένδυσης σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης άμεσα. Όλα τα άλλα σενάρια απαιτούν «ανιδιοτελή Άγιο Βασίλη».

5. Ακούμε σε όλους τους τόνους και δυστυχώς και από επίσημα χείλη ότι «η οικογένεια Ξανθόπουλου τελικά δεν θα φύγει. Δεν έχουν υπογράψει κάτι αρκούντως δεσμευτικό». Μα είναι απλό, αν δεν φύγει εδώ που ήρθαν τα πράγματα απλά δεν θα εφαρμοστεί το πλάνο εξυγίανσης και η ΑΕΠΙ θα πτωχεύσει, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους μετόχους όσο και για τους Δημιουργούς. Έτσι απλά. Τίποτα άλλο.

6. Όσο καθυστερούμε οδηγούμε την ΑΕΠΙ πιο κοντά στην πτώχευση. Σε μια τέτοια περίπτωση όλες μας οι απαιτήσεις θα χαθούν και όποιο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει στην Εταιρία θα απορροφηθεί από τους δικαιούχους προτεραιότητας που δυστυχώς δεν είναι οι Δημιουργοί. Μετά το κράτος και τις Τράπεζες είναι οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι που δεν τους σκέφτεται κανένας. Προσθέστε τώρα και μείον €100,000 την ημέρα μέχρι ο καινούργιος οργανισμός να στηθεί, να οργανωθεί, να περάσει τις παιδικές τις αρρώστιες και να ωριμάσει και θα καταλάβετε το μέγεθος της επαπειλούμενης ζημιάς.

Πιστεύουμε ότι η ουσία βρίσκεται σε όλα αυτά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη ζημιά σε αυτή την αγορά που τώρα καταστρέφεται. Και πλέον έχουν και οι δημιουργοί με την στάση τους μερίδιο της ευθύνης. Και θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι ακόμα για ηθικούς λόγους:

Οι μέτοχοι της Εταιρίας έχουν κάνει τεράστια λάθη. Δεν τους «αγαπάμε» περισσότερο από τους τιμητές που μας λοιδορούν. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε οποιουδήποτε είδους σχέση τους με την Εταιρεία που ελπίζουμε να φτιαχτεί. Δεν είναι όμως δουλειά μας να τους τιμωρήσουμε ούτε να τους αθωώσουμε. Δεν είμαστε λαϊκό δικαστήριο. Στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη ανήκει η πρωτοβουλία και η δικαιοδοσία για να διαχειριστεί κατά την κρίση της όλα τα αδικήματα των μετόχων - ιδιοκτητών. Η Δουλειά αυτή της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας φυσικά δεν επηρεάζεται από το ιδιωτικό «μνημόνιο συνεργασίας» που επιβάλει η νομοθεσία περί εξυγίανσης των ΑΕ.

Δουλειά δική μας μας και ευθύνη είναι να προστατέψουμε την περιουσία των μελών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι μέτοχοι - ιδιοκτήτες δηλώσαν ότι θα φύγουν, με τρόπο νομότυπο και σύμφωνα με όσα ισχύουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Προχωρούμε με τη διαδικασία αυτή για να σώσουμε την περιουσία των δημιουργών.

Θέλουμε με αυτή την επιστολή να καλέσουμε όλους τους Δημιουργούς να ξανασκεφτούν τα πράγματα. Ήρεμα και ρεαλιστικά. Χωρίς το συναισθηματισμό που χαρακτηρίζει εμάς τους καλλιτέχνες. Πρόκειται για την περιουσία μας.

Καλούμε τα Σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ αλλά και όποιον άλλο Δημιουργό ενδιαφέρεται, να εστιάσουμε από κοινού σε μια ρεαλιστική λύση που μας έχουνε προτείνει οι καλύτεροι Έλληνες τεχνοκράτες που θα μπορούσαμε να έχουμε,- δύο από τους τρεις άλλωστε τους έχει προτείνει το σωματείο ΑΣΜΑ και να προχωρήσουμε σε πράξεις.

Ο χρόνος δεν περιμένει. Τον Δεκέμβριο δεν θα γίνει όπως αναφέρεται στο κείμενο των σωματείων ΑΣΜΑ και Υπέρβαση διανομή. Θα αρχίσουν όλοι να ψάχνουν ποιος φταίει. Κάποια στιγμή όμως θα πάψουν να φταίνε οι κακοί «άλλοι». Και η στιγμή αυτή ίσως να έχει έρθει ήδη.

Η ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα της ΑΕΠΙ μας δόθηκε από τον Ιούνιο με νομοθετικές ρυθμίσεις και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει ούτε να συμφωνήσουμε στο τι θέλουμε να κάνουμε. Κάποιοι παριστάνουν τους εισαγγελείς. Ας κάνουμε μια υπέρβαση επιτέλους αφήνοντας πίσω κακό εαυτό μας. Ας κάνουμε εμείς την αρχή. Το οφείλουμε σε εμάς, στην Ελληνική μουσική και στους αυριανούς δημιουργούς.

Σωματεία δημιουργών ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!