Οι ταινίες της εβδομάδας (1 - 7/12/2016)

Αυτή την εβδομάδα η Νικόλ Κίντμαν βγάζει μητρικά και όχι μόνο αισθήματα, η Ναόμι Γουότς εγκλωβίζεται, o Γιάννης Ζουγανέλης τρελαίνεται και το «Underworld» είναι και πάλι εδώ στην 5η του κινηματογραφική εκδοχή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/12/2016
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lion


Σε μια πραγματική και συγκινητική ιστορία επιλέγει να παίξει αυτή τη φορά η Νικόλ Κίντμαν, του Γκαρθ Ντέιβις, βασισμένη στο βιβλίο "Μακριά από το σπίτι" του Σαρού Μπρίρλεϊ.

Στην Ινδία του 1986 ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει στο λάθος τρένο. Τρομοκρατημένος φτάνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στην Καλκούτα, όπου εκεί καταλήγει σε ένα ορφανοτροφείο. Τελικά ο Σαρού υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον μεγαλώνουν με αγάπη. Δεν μπορεί να ξεχάσει όμως την καταγωγή του και ύστερα από 25 χρόνια ξεκινά, με ελάχιστα στοιχεία, να βρει το δρόμο της επιστροφής.

Τα θέματα της ταινίας είναι η μητρότητα και η μνήμη. Η προσπάθεια ενός ανθρώπου να θυμηθεί και να ανακαλύψει τις ρίζες του. Χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις του και προσπαθεί να βρει την πραγματική του μητέρα. Αυτή η αίσθηση της μνήμης, είναι πραγματικά συναρπαστική.

Ο Σαρού, όμως, δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν, και αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και μαζί του την οικογένειά του, στη συγκινητική αυτή ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντεβ Πατέλ και Νικόλ Κίντμαν.

Ο Γκαρθ - αν και δεν είχε κάνει καμία μεγάλου μήκους ταινία - απέδειξε πως ήταν ο σωστός σκηνοθέτης. Απίστευτα κινηματογραφικός, με τεράστια ικανότητα να δημιουργεί μαγευτικές σκηνές και εικόνες, παίρνει από τους ηθοποιούς τον καλύτερό τους εαυτό, αποσπώντας τους τις καλύτερές ερμηνείες. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στην Ινδία εξαφανίζονται 80.000 παιδιά.

Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις
Ηθοποιοί: Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα
Είδος: Δράμα
Βαθμολογία: 8/10
Lion-poster-gr.png
Δείτε το trailer εδώ:

Citizenfour

BACHELOR-2.png
Το 2013 ξεσκεπάζονται τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζει η Αμερικανική κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συνάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν με δύο δημοσιογράφους. Η Λόρα Πόιντρας καταγράφει αυτή τη συνάντηση, αλλά και τις δραματικές μέρες που ακολούθησαν.
Η ταινία καταγράφει τις συναντήσεις της Πόιντρας και της ομάδας της με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ. Στο ντοκιμαντέρ δεν βλέπουμε την Πόιντρας, ενώ σπάνια την ακούμε να μιλάει. Δίνει χώρο στον ήρωα της ιστορίας της, αλλά δεν κατευθύνει τον θεατή. Είτε πιστεύετε πως ο Σνόουντεν είναι ήρωας ή προδότης, το "Citizenfour" θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει στον κόσμο μας, πίσω από κλειστές πόρτες και επίσημες δηλώσεις.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύψει την κατασκοπευτική δραστηριότητα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ είχε βάλει σε κίνδυνο την ζωή της, όταν το 2006 στο Ιράκ γύρισε το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "Η χώρα μου, η χώρα μου".

Η ταινία απεικονίζει με επιτυχία την κατάσταση του Σνόουντεν που ετοιμάζεται να κάνει αυτό που πιστεύει, αν και ξέρει πως η ζωή του αλλάζει με δραματικό τρόπο. Δείχνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν πάταγο παγκοσμίως. Είναι ένα καλοκουρδισμένο θρίλερ με πρωταγωνιστή, τον άνθρωπο που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια.

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το φιλμ που αποκάλυψε το φαινόμενο «Σνόουντεν». Εάν σας αρέσουν οι ταινίες κατασκοπείας, θα την απολαύσετε.

Πρωταγωνιστούν: Λάουρα Πόιντρας
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Σνόουντεν
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Βαθμολογία: 7/10

Δείτε το trailer εδώ:

Επίσημη ιστορία

The Official Story / La historia oficial
LAHISTORIAOFFICIAL70X100-2.png
Μία δραματική ταινία του 1985 στη μεγάλη οθόνη με Βραβείο ερμηνείας (Νόρμα Αλεάντρο) και οικουμενικής επιτροπής στο φεστιβάλ Κανών. Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου 5χρονου κοριτσιού, διδάσκει ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή», μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος, η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση Πινοσέτ με την κατηγορία της τρομοκρατίας τη δεκαετία του ’70. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας - ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Σκηνοθεσία: Λουίς Πουένσο
Πρωταγωνιστούν: Χέκτορ Αλτέριο, Νόρμα Αλεάντρο, Ανάλια Κάστρο
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική
Βαθμολογία: 7,5/10

Δείτε το trailer εδώ:

Εγκλωβισμένη

Shut in

Ένα κλειστοφοβικό θρίλερ που θα σας θυμίσει τις πρώτες ταινίες του Πολάνσκι.

Μία χωρισμένη παιδοψυχολόγος ζει σε μια απομονωμένη περιοχή της Νέας Αγγλίας. Εκεί, εγκλωβισμένη από μια χειμωνιάτικη καταιγίδα, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να σώσει ένα ασυνήθιστο αγόρι.

Παρά τη σχετικά καλή σκηνοθεσία και τις ερμηνείες που περνούν αδιάφορες, οι κακές κριτικές στο εξωτερικό πέφτουν βροχή. Το μόνο σίγουρο είναι πως το trailer είναι εξαιρετικό, σε σχέση με ολόκληρη την ταινία.

Σκηνοθεσία: Φάρεν Μπλάκμπερν
Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Γουότς, Τσάρλι Χίτον, Τζέικομπ Τρέμπλι, Όλιβερ Πλατ, Ντέιβιντ Κούμπιτ
Είδος: Δράμα, Θρίλερ
Βαθμολογία: 5/10

Δείτε το trailer εδώ:

The Bachelor

BACHELOR-1.png
Το "The Bachelor" είναι μια σύγχρονη ελληνική ταινία με πολύ δυνατό καστ ηθοποιών, συμπαραγωγή της ShowTime Productions και της Voice Entertainment - πολύ επιτυχημένες και οι δύο τον τελευταίο χρόνο. Το σενάριο, υπογράφει η σεναριογράφος των τηλεοπτικών επιτυχιών Ρένα Ρίγγα ("Άκρως Οικογενειακόν", "Ευτυχισμένοι Μαζί").

Ένα μπάτσελορ χαλάει και οι ήρωες του έργου βρίσκονται να αναζητούν λύσεις και λύτρωση. Ο γάμος του Αντώνη επανενώνει μια καταστροφική παρέα σε μια ελληνική κωμωδία. Ένα “λάθος” της νύφης, φέρνει ξανά μαζί τέσσερις φίλους της καταστροφής και έναν εκρηκτικό πεθερό! Πέντε άντρες ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη να τα γκρεμίσουν όλα. Ένας πεθερός μπαίνει σε μια νεκροφόρα με σκοπό να σκοτώσει έναν έρωτα. Μια παλιά ερωμένη χορεύει ταγκό με τις αναμνήσεις της. Ένας γάμος που ματαιώνεται και μια σχέση που ξεκινάει με το πέπλο της νύφης ν’ ανεμίζει στον αέρα της ανεξαρτησίας. Μπορεί ένα party “από τα παλιά” να επηρεάσει την ροή ενός επερχόμενου γάμου; Μπορεί! Θα το αφήσουν όμως οι άμεσοι εμπλεκόμενοι να συμβεί;

Ξεκαρδιστικές καταστάσεις, δυνατοί διάλογοι, συγκίνηση και πολλές ανατροπές.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Σωτηρόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλης Τότσικας, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιότης, Τόνια Σωτηροπούλου, Αγορίτσα Οικονόμου, Λευτέρης Ελευθερίου
Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική, Κομεντί
Βαθμολογία: 8/10

Δείτε το trailer εδώ:

Underworld: Η Αιματοχυσία

Underworld: Blood Wars
aimatox.jpg
Το "Underworld: Blood wars - Η Αιματοχυσία», είναι το 5ο μέρος του γνωστού και επιτυχημένου κινηματογραφικού franchise. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι της Γερμανοαμερικανίδας Άνα Φέρστερ, η οποία έxει ασχοληθεί με τον τομέα των οπτικών εφέ.

H Σελίν, έμπορος θανάτου των Βρυκολάκων προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται τόσο από την φυλή των Λυκανθρώπων, όσο και από την φατρία των Βρυκολάκων που την πρόδωσε. Έχοντας στο πλευρό της μονάχα το Νταβίντ και τον πατέρα του Τόμας, θα κληθεί να δώσει ένα τέλος στην αιώνια μάχη μεταξύ Λυκανθρώπων και Βρυκολάκων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να κάνει την υπέρτατη θυσία.

Δεν είμαι οπαδός του francise "Underworld", ωστόσο μπορώ να πω πως η σκηνοθεσία είναι σχετικά καλή, αντίθετα με τις τραγικές ερμηνείες των ηθοποιών. Γενικότερα, νέες ιδέες δεν υπάρχουν.

Σκηνοθεσία: Άνα Φέρστερ
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Λάρα Πούλβερ, Τέο Τζέιμς, Τσαρλς Ντανς, Τόμπιας Μένζις, Μπράντλι Τζέιμς, Τρεντ Γκάρετ, Αλίσια Βέιλι Μπέιλι, Ντέζι Χεντ
Είδος: Δράσης, Τρόμου
Βαθμολογία: 4,5/10

Δείτε το trailer εδώ:

Η Δασκάλα

Ucitelka / The Teacher
the-teacher-poster.jpg
Ο υποψήφιος για Oσκαρ Γιαν Χρεμπέκ του "Παιχνίδια Διχασμού και… Εγκυμοσύνης" βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, επιστρέφει με μια αιχμηρή ματιά στο πρόσφατο παρελθόν της Τσεχίας.

Μπρατισλάβα, δεκαετία του ’80. Μία φαινομενικά ευχάριστη και καλόκαρδη δασκάλα μπαίνει στην καινούρια της τάξη και συστήνεται στους μαθητές της. Όταν έρθει η δική τους ώρα να συστηθούν, η δασκάλα τούς ζητά να αναφέρουν επίσης τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους. Ανάλογα με την επαγγελματική θέση του καθενός, η δασκάλα θα αρχίσει να ζητά χάρες και να χειραγωγεί τους ενήλικες και τα παιδιά για το προσωπικό της συμφέρον. Ποιος, εξάλλου, θα καταγγείλει μια γυναίκα με τόσο στενούς δεσμούς με το κυρίαρχο κομμουνιστικό κόμμα;

«Το βασικό θέμα της ταινίας», λέει ο σκηνοθέτης Γιαν Χρεμπέκ, «είναι ο φόβος και η συνεπακόλουθη προθυμία κάποιου να υποκύψει στη διαφθορά – το γεγονός ότι κάποιοι υπηρετούν όσους έχουν δύναμη πάνω τους και άρα αποκτούν προνόμια για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους. Όμως, τα προνόμια αυτά μπορούν να στραφούν εναντίον τους μακροπρόθεσμα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, η χώρα μας μάχεται εναντίον της διαφθοράς, που έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».

Βραβείο στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι για την εξαιρετική της πρωταγωνίστρια, Ζουζάνα Μορέρι.

Σκηνοθεσία: Γιαν Χρεμπέκ
Πρωταγωνιστούν: Ζουζάνα Μορέρι, Σονγκόρ Κασάι, Πέτερ Μπέμπτζακ, Ζουζάνα Κονέκνα, Ταμάρα Φίσερ, Μάρτιν Χαβέλκα
Είδος: Δράμα, Κωμωδία
Βαθμολογία: 7,5/10

Δείτε το trailer εδώ:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!