Οι ΈρωτΕς του ποιητή στη Στέγη

Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην τρίτη και τελευταία -για φέτος- συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί με τίτλο Οι έρωτες του ποιητή, θα παρουσιαστούν από το Ελληνικό Σχέδιο, στις 24 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση του Henrich Heine.

Ο τίτλος αυτής της συναυλίας είναι ένα παιχνίδι με τον τίτλο Ο έρωτας του ποιητή, από τον κύκλο του Robert Schumann σε ποίηση του Χάινε, που παρουσιάστηκε στα ελληνικά στην προηγούμενη συναυλία μας. Τα ποιήματα των τραγουδιών μεταφράστηκαν από τον Διονύση Καψάλη και για αυτή την συναυλία θα αποτελέσουν την πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Τάσο Ρωσόπουλο και Κώστα Μάκρα.

Το παράδοξο είναι ότι ο τίτλος Ο έρωτας του ποιητή δόθηκε από τον συνθέτη στο μουσικό έργο και δεν αντιστοιχούσε σε συλλογή ποιημάτων του Χάινε. Ο Ρόμπερτ Σούμαν επέλεξε για τον κύκλο του 20 ποιήματα από την ποιητική συλλογή Λυρικά Ιντερμέδια του Χάινριχ Χάινε. Οι συνθέτες μας, λοιπόν, καλούνται να επιλέξουν 6 ποιήματα ο καθένας, από τα 20 επιλεγμένα που αποτέλεσαν εκείνο τον «κύκλο τραγουδιών», με θεματική συνοχή και σχέση με την κρυμμένη ρομαντική ευαισθησία της ποίησης του Χάινε.

Η διαφορετική ματιά, αισθητική και μουσική γλώσσα του κάθε συνθέτη καλείται να αποκαλύψει νέες «αποχρώσεις» στο περιεχόμενο των στίχων και των λέξεων των ποιημάτων του Χάινε, όπως περίτεχνα τα μετέφερε στην ελληνική γλώσσα ο Διονύσης Καψάλης, κατά το ύφος του ποιητή.

Θα παρουσιαστούν λοιπόν σε πρώτη εκτέλεση οι τέσσερις διαφορετικοί μεταξύ τους κύκλοι τραγουδιών με αφορμή τα ίδια ποιήματα.

Ο Τάσος Ρωσόπουλος, με μινιμαλιστική γραφή και ενορχήστρωση με βάση την κιθάρα και τη φωνή της Θεοδώρας Μπάκα, ονομάζει τον κύκλο του «Το Αγνό και το Ένα».

Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει τον τίτλο «Του τραγουδιού της μια φράση» και μελοποιεί έξι τραγούδια για πιάνο, τσέλο και κλαρινέτο, τα οποία θα ερμηνεύσει η φωνή της Νανάς Μπινοπούλου.

Ο κύκλος τραγουδιών του Κώστα Μάκρα, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Βελισσάριο και ένα σύνολο με πιάνο, βιολί, τσέλο και κλαρινέτο, έχει τίτλο «Του έρωτα η παιδωμή».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει έξι τραγούδια για πιάνο, βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, άρπα, μαντολίνο, κλαρινέτο και ακορντεόν, με τίτλο «Του έρωτα η μαύρη δόξα» και ερμηνευτή τον Γιώργο Φλωράκη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Σύνθεση: Κώστας Μάκρας, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος
Ερμηνεύουν: Μπάμπης Βελισσάριος, Θεοδώρα Μπάκα, Νανά Μπινοπούλου, Γιώργος Φλωράκης
AFISA 33x48 META3 OK
Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.

Info:


Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800

24 Φεβρουαρίου 2017 | 21:00
Μικρή Σκηνή

Εισιτήρια

Κανονικό: 12 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Ζώνη 7 € (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Ομαδικές κρατήσεις στο T.: 213 017 8176 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γραμμή εισιτηρίων: Τ.: 210 900 5 800, ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης: Τ.: 213 017 8200, ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Ηλεκτρονική Πώληση Εισιτηρίων

Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

Εκδοτήρια Εισιτηρίων στη Στέγη

Συγγρού 107, Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex, Visa, Master Card & Diners

Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων από τρίτους

Γερμανός & Cosmote σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
Ianos στο κατάστημα οδού Σταδίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!