Ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων στο Μέγαρο Μουσικής

Είναι εντυπωσιακό και μεγαλειώδες τόσο στον ήχο, όσο και στη θέα του. Ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/12/2016
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων το πρώτο μεγάλο Εκκλησιαστικό όργανο της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ηχήσει τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Θα δοθεί μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Εκκλησιαστικού Οργάνου, από την η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και τον τρομπετίστα Δημήτρη Γκόγκα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό κοσμικές και θρησκευτικές συνθέσεις Γ.Σ. Μπαχ, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι κ.ά.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το Εκκλησιαστικό όργανο εφευρέθηκε στην Ελλάδα. Το επινόησε, στην αρχική μορφή του, ο μηχανικός Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς το 246 π.Χ., ο οποίος το ονόμασε «ύδραυλι», επειδή η εφεύρεσή του χρησιμοποιούσε την πίεση του νερού για την παραγωγή ήχου. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο υδραυλικός μηχανισμός αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα με αέρα που έκανε το όργανο αυτό πιο ελαφρύ και ευκίνητο.

Το Εκκλησιαστικό όργανο του ΜΜΑ ήχησε για πρώτη φορά στις 23 Δεκεμβρίου 1993. Διαθέτει τέσσερα πληκτρολόγια χειρών και ένα ποδών (πεντάλ) με 32 νότες, 76 ρετζίστρα (διακόπτες που χρησιμοποιούνται ο καθένας μόνος του ή σε συνδυασμό και επιτρέπουν να μπαίνει αέρας σε συγκεκριμένη ομάδα αυλών που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ηχόχρωμα) και 6.080 αυλούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει μήκος 4,93 μέτρα και ο μικρότερος 5 χιλιοστά. Κατασκευάστηκε από τον γερμανικό οίκο Johannes Γιοχάννες Κλάις Όργκελμπαου, έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς (έτος ίδρυσης: 1882, Βόννη). Η κατασκευή του άρχισε το 1990, όταν τοποθετήθηκαν το ξύλινο κάλυμμα και οι μεταλλικοί αυλοί. Το καλοκαίρι του 1993, για 3 μήνες και επί 8 ώρες καθημερινά, ομάδα 6 ειδικών από τη Βόννη που έστειλε ο διευθυντής του οίκου, Χανς-Γκερντ Κλάις, έδωσε φωνή στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου.

Το Εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μουσικών εποχών. Σε αυτό το εξαιρετικής κατασκευής μουσικό όργανο -που παρεξηγημένα αποκαλείται «εκκλησιαστικό» στη χώρα μας, αφού έχει κοσμική προέλευση και η χρήση του δεν περιορίζεται στην ερμηνεία θρησκευτικής μουσικής- μαθήτευσαν πολλοί νεαροί καλλιτέχνες. Έτσι, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ολόκληρη παράδοση, διοργανώθηκαν φεστιβάλ και αναδείχθηκαν αξιόλογοι μουσικοί, όπως η οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου.
organoekl02.jpg

Τιμές εισιτηρίων


10 € (Ζώνη Γ), 18 € (Ζώνη Β), 25 € (Ζώνη Α), 35 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6 €
Πολύτεκνοι, 65+: 8,50 €
Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!