Ο Μίκης Θεοδωράκης Επίτιμος δημότης Σύρου - Ερμούπολης

Πραγματοποιήθηκε από το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, όπου για έβδομη συνεχή φορά διεξάγεται στην Ερμούπολη, η ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως Επίτιμου Δημότη της πόλης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η τελετή της απονομής της πλακέτας έγινε πριν ξεκινήσει η Όπερα του συνθέτη «Μήδεια».


Ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην μεγάλη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και στο πλούσιο έργο του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη με λίγα λόγια. Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών. Έναν άνθρωπο που μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στη μουσική, και σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε για ανθρωπιστικές αξίες… Όσον αφορά στο μουσικό του έργο δεν γνωρίζουμε αν θα βρεθεί στο μέλλον άλλος Έλληνας, που να διαθέτει το τεράστιο μουσικό ταλέντο και τις απίστευτες μουσικές γνώσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικά έργα. Η στροφή που έκανε προς το λαϊκό τραγούδι και σηματοδοτήθηκε με τη μελοποίηση του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου, βρήκε βαθύτατη απήχηση στον ελληνικό λαό, με αποκορύφωμα τη διεθνή αναγνώριση το 1964 με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, “Αλέξης Ζορμπάς”. Δεν μπορώ πραγματικά να διανοηθώ πως θα ήτανε η σύγχρονη Ελλάδα αν απουσίαζε ο Θεοδωράκης. Ένας αγωνιστής που δεν περιορίστηκε μόνο σε αγώνες για το λαό της Χώρας του. Ενέπνευσε επαναστατικά κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ με τη δύναμη της μουσικής του, έδωσε δύναμη και ορμή στους απανταχού αδικημένους. Η πλακέτα που του απονέμεται σήμερα αναφέρει τα εξής: «Ανακήρυξη του αγωνιστή και πνευματικού ανθρώπου ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ Επίτιμο Δημότη Σύρου - Ερμούπολης σε ένδειξη αναγνώρισης για το τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό του έργο».

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, συγχαίροντας εγκάρδια το μαέστρο Πήτερ Τιμπόρης, την πρωταγωνίστρια Μαρία Κουσούνη, τον χορογράφο Renato Zanella καθώς και όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες παράστασης, επισημαίνοντας ότι χρόνο με το χρόνο το Φεστιβάλ ανεβάζει την ποιότητα του και έχει κατορθώσει να εδραιωθεί ως θεσμός.


Η τελετή απονομής και η παράσταση καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που είχε κατακλύσει όλο το Θέατρο Απόλλων. Στην εκδήλωση πέρα από την μεγάλη παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, παραβρέθηκε και ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγο του, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άννα Νταλάρα.


Φωτογραφίες
1 & 2 (σύνθεση): Ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχεται την τιμητική διάκριση από το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Ανάμεσα στο κοινό που κατέκλυσε το θέατρο Απόλλων, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα.
3) Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» της Σύρου (25-7-2011)

Πηγή:
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης www.hermoupolis.gr

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!