Ο Κώστας Χατζηδουλής επιμελείται «Ασεβή τροπάρια με τους ήχους της κάνναβης»

Μια συναυλία - γιορτή σαν ευχαριστώ στις ευλαβικές μορφές της δισκογραφίας που διατήρησαν ζωντανό το σπόρο του ρεμπέτικου και της κάνναβης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Ελλάδα έχει μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα. Διαθέτει τη μακροβιότερη σύνδεση της μουσικής με την κάνναβη όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Το ρεμπέτικο!

Η απαγόρευση της κάνναβης ξεκίνησε την δεκαετία του ’30 μετά από εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις συμπαρασύροντας και τα τραγούδια που είχαν γραφτεί για αυτήν. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο σε μια πλειάδα δημιουργών του ρεμπέτικου να συνεχίσουν να τα τραγουδούν και παρά τις απαγορεύσεις του μεσοπολέμου και τη λογοκρισία των επόμενων δεκαετιών, άντεξαν στο χρόνο και πολλά από αυτά αγαπήθηκαν και χιλοτραγουδήθηκαν.

Στις 20 Απριλίου 2019 στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο) θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία - γιορτή σαν ευχαριστώ σε αυτές τις ευλαβικές μορφές της δισκογραφίας που διατήρησαν ζωντανό το σπόρο του ρεμπέτικου και της κάνναβης μέσα από τις ανυπέρβλητες δημιουργίες τους.

Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα, κάνει ένα πέρασμα από τη Σμύρνη και τον Πειραιά, οδεύει με τα πρώτα ρεμπέτικα της εποχής της απαγόρευσης και συνεχίζει στη μεταπολεμική περίοδο με τραγούδια που κράτησαν ζωντανή αυτή τη μοναδική διεθνώς μουσική!

«...Αυτά τα τραγούδια που συζητάμε τώρα, τα οποία, λόγω της στιχουργίας τους βέβαια η κρατική εξουσία, ένα μέρος του κοινού, ακόμα και συνάδελφοί μας άλλου μουσικού είδους τα θεωρούσαν για χρόνια ασεβέστατα και σκουπίδια του υποκόσμου, αντικοινωνικά και επικίνδυνα. Όπως ακριβώς θεωρούσαν και εμάς τους ίδιους που τα γράφαμε και τα τραγουδούσαμε. Ας μάθουνε όμως επιτέλους όλοι πως τα τραγούδια αυτά, βγαλμένα από τις εμπνεύσεις και τις ψυχές ταλαιπωρημένων, αθώων και τίμιων εργατών της λαϊκής μουσικής, θα ζούνε αιώνια. Σέρνοντας πάντα μαζί τους την ντομπροσύνη, την περηφάνια και την αλήθεια της τέχνης τους».

Μπαγιαντέρας (από τις ανέκδοτες μαρτυρίες του)

Τα τραγούδια σε αυτή την τρίωρη συναρπαστική τσάρκα, παίζονται από εξαμελή ρεμπέτικη ορχήστρα μπουζουκομπαγλαμάδων και τετραμελή κομπανία Σμυρνέικων οργάνων και πλαισιώνονται από ερμηνευτές που τις αγαπούν σαν κάτι ξεχωριστό και ιερό. Έκτακτη συμμετοχή: Στέλιος Βαμβακάρης.

Ετοιμαστείτε για πολλές εκπλήξεις με άσματα όπως ήταν πριν λογοκριθούν, άλλα που δεν έχουν μελοποιηθεί ποτέ, καθώς και άγνωστες στο ευρύ κοινό διηγήσεις!

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Χατζηδουλής
AT poster low res

Για περισσότερες πληροφορίες:


Διοργάνωση: Ηλέκτρα διοργάνωση εκδηλώσεων και το Μουσείο της Κάνναβης

20 Απριλίου 2019

Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο)
Ώρα έναρξης 21:00
Διάρκεια: 3 - 3,5 ώρες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2152151841

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!