Ο Ίγκι Ποπ της Συρίας στην Αθήνα!

Ένας Σύριος, που ξεκίνησε από ένα χωριό στα βορειοδυτικά της Συρίας ως τραγουδιστής σε γάμους και έφτασε στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Δύσης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/04/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Αυτή είναι με δύο λόγια, η πορεία του Ομάρ Σουλεϊμάν, από το Δημήτρη Αναστασόπουλο.

Τον Ιούνιο του 2011 στο «Chaos In Texas», ένα φεστιβάλ ροκ θορύβου γεμάτο μπίρα και δυνατές κιθάρες, οι πανκ και οι μεταλλάδες, που ήταν μαζεμένοι κάτω από τη σκηνή, αντίκρισαν έκπληκτοι ένα αλλόκοτο θέαμα. Ανάμεσα στα συγκροτήματα που εναλλάσσονταν, εμφανίστηκε ένας Άραβας με λευκή τζελαμπίγια, την κλασική ρόμπα, γυαλιά ηλίου και κεφίγια στο κεφάλι και ξεκίνησε να τραγουδάει κάτω από μια μουσική που έσπερνε ένα συνθεσάιζερ, ενώ πίσω του ένας τύπος τού ψιθύριζε τους στίχους στο αυτί.

Ήταν ο Ομάρ Σουλεϊμάν από τη Συρία, πρώην τραγουδιστής σε γάμους, που άλωσε τη δυτική ανεξάρτητη σκηνή, όταν ο παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής Four Tet τον ανακάλυψε τρία χρόνια πριν και άρχισε να κάνει περιοδείες μαζί του. Τώρα, που άρχισε να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά του, καθώς ο Four Tet έκανε την παραγωγή στον περσινό του δίσκο, το «Wenu Wenu», έρχεται την Παρασκευή στο «Gagarin» για να αποδείξει ότι αποτελεί μια ριζοσπαστική μουσική πρόταση.

Ο Σύριος είναι πραγματικά ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο για τους καιρούς μας. Σε μια σκηνή που κάθε παραδοσιακή μουσική από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου έχει εξαντληθεί, καθώς την έχουν ενσωματώσει από το χιπ χοπ και την ελεκτρόνικα μέχρι το ροκ εν ρολ, ο Σουλεϊμάν την επαναφέρει με τις δικές του προσωπικές παρεμβάσεις. Τυπικά ο ήχος του είναι μεσανατολίτικη ποπ στα όρια του αραβικού σκυλάδικου. Η διαφορά όμως είναι ότι ο μουσικός που την παρουσιάζει έχει κάνει χιλιόμετρα σε πίστες γαμήλιων γλεντιών, σε μέρη όπου το σημαντικό ήταν η σκηνική παρουσία. Και από την άλλη, κατάφερε να μεταδώσει αυτήν τη γιορταστική ατμόσφαιρα, της αραβικής τέκνο, σε ένα δυτικό κοινό που είχε ήδη κορεστεί από τον αποκαλούμενο έθνικ πολτό.

Αν ο Four Tet είναι ο μέντοράς του, η τιμή της ανακάλυψης του Σουλεϊμάν ανήκει στον Αμερικανοϊρακινό μουσικό Μαρκ Γκέρτζις, ο οποίος, ως ρέκτης της μουσικής παράδοσης των Αράβων, έφτασε το 1997 στη Συρία. Εκεί στα χωριά του Βορρά, όπου τώρα μαίνεται ο εμφύλιος, ανακάλυψε πλήθος από κασέτες με μουσική ντάμπκε, μια χορευτική μουσική που μεσουρανούσε τα χρόνια του '70 και έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες στη Μέση Ανατολή πατούσαν με δύναμη τη χέρσα γη, για να αναπνέει το χώμα. Στο Τζαζίρα, όπως ονομάζεται η περιοχή, όπου ένα χωνευτήρι ανθρώπων περιπλανιούνται στα παζάρια του, Σύριοι, Ιρακινοί, Κούρδοι Τούρκοι, Αρμένιοι, συνάντησε τον Ομάρ Σουλεϊμάν, διάσημο ήδη στην επαρχία του και δημιουργό της πιο γρήγορης και ωμής εκδοχής του αραβικού ντάμπκε. Κάτι σαν τον Ίγκι Ποπ ή τον Ντι Ντι Ραμόουν της Συρίας, όπως τον περιέγραψε. Γι' αυτό και ο Γκέρτζις μεσολάβησε ώστε να ανατυπωθούν οι παλιές του ηχογραφήσεις σε δίσκους από την ανεξάρτητη δισκογραφική Sublime Frequencies.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του Ομάρ Σουλεϊμάν στη μουσική σκηνή της Δύσης. Ο Ομάρ τώρα μένει στην Τουρκία, αρνείται να μιλήσει για τον εμφύλιο στην πατρίδα του και δίνει συναυλίες, όπου κάτω από έναν καταιγιστικό ηλεκτρονικό ρυθμό τραγουδάει για τον έρωτα και το αυτοκαταστροφικό του πάθος, σαν τελετάρχης σε ανατολίτικο πανηγύρι. 7

INFO: Ο Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίζεται την Παρασκευή στο «Gagarin 205». Πριν, παίζουν οι Kid Flicks. Έναρξη 9.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση 25 και στο ταμείο 28 ευρώ.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!