Ο Dasho Kurti με εκλεκτούς καλεσμένους στο Πέραν

Φιλική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου, Σοφία Κουρτίδου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/04/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την Πέμπτη, 21 Απριλίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του ακορντεόν και συνθέτης Dasho Kurti, στα πλαίσια του αφιερώματος στο ακορντεόν στην ελληνική μουσική, παρουσιάζει τραγούδια δικά του, αλλά και πολλά από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα παλιά και νεότερα λαϊκά.

Μαζί του, ο Βασίλης Προδρόμου στην κιθάρα και το τραγούδι & ο Δημήτρης Σίντος στο μπάσο και το λαούτο. Φιλική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου, Σοφία Κουρτίδου.

Ο Dasho Kurti γεννήθηκε το 1972 στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Σε ηλικία 6 ετών ξεκινά σπουδές βιολιού και στη συνέχεια ακορντεόν, πιάνου και τσιφτελί (παραδοσιακό αλβανικό όργανο) στο μουσικό σχολείο ONUFRI. Το 1990 εισάγεται στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων όπου σπουδάζει κλασική σύνθεση.

Το 1991 λαμβάνει μέρος σε Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για νέους 18-22 ετών στην Ιταλία, κατακτά την 4η θέση και παράλληλα κερδίζει υποτροφία για τη Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου.

Το 1993 ο Dasho Kurti μεταναστεύει στην Ελλάδα. Το 1995 εμφανίζεται ως ακορντεονίστας στη μουσική σκηνή Χαμάμ πλάι στους μουσικοσυνθέτες Γιώργο Ζήκα και Τάκη Μπουρμά. Το 1996 γίνεται μέλος της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει σε δίσκους μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α.

Παράλληλα, συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων και συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων με τους: Γιώργο Νταλάρα και Μαρινέλλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Γιώργο Νταλάρα, Dulce Pontes και Eddy Napoli στο Ηρώδειο και Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το American Ballet Theatre. Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του με το Γιώργο Νταλάρα, γράφει τη μουσική για τα «Έρημα Χωριά», το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, που κυκλοφορεί το 2006.

«Το ακορντεόν στην ελληνική μουσική» είναι η παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν μιας σειράς διαφορετικών προγραμμάτων, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν.

Πρόκειται για μια ιδέα του δεξιοτέχνη του ακορντεόν και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν» και βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920 -1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή», έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας.

Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης
Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα

Κρατήσεις: 210-25.33.896
Πέμπτη 21 Απριλίου 2016
Ώρα έναρξης: 22.30

Είσοδος:
5,00 ευρώ/άτομο συν ελάχιστη κατανάλωση 15,00 ευρώ/άτομο
Οίνος φιάλη/2 άτομα: από 18,00€
Ουίσκι φιάλη/4 άτομα: απλό 70,00€, special 90,00€

Διαθέσιμο και σαρακοστιανό μενού

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!