Ο απολογισμός του 14ου Vinyl is Back

(PHOTOS) Όλα όσα συνέβησαν στο Cine Κεραμεικός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση γεμάτη βινύλια παρουσίασε το 14o Vinyl is Back το 3ήμερο 7-9 Δεκεμβρίου στο Cine Κεραμεικός, στο οποίο επέστρεψε 3 χρόνια μετά την πρώτη διεξαγωγή του εκεί, λόγω και της αμεσότητας μεταξύ χώρου και σκηνής, που ήταν ένα από τα ζητούμενα αυτής της διοργάνωσης.

Άρτια οργανωμένο και με ακρίβεια στο μεστό, διαδραστικό και εναλλακτικό πρόγραμμά του, διέθετε όλα όσα μπορούν να δώσουν μια διάσταση φεστιβάλ σε αυτή τη βινυλιο-γιορτή με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: Live, jam sessions, d.j.’s set, happenings, προβολές, κληρώσεις δώρων κ.α.

Σημείο αναφοράς ήταν η παρουσίαση του δεύτερου δίσκου βινυλίου της σειράς «Vinyl is Back Live Sessions» με τους Locomondo, που έγινε σε μια διαφορετικού τύπου παρουσίαση, στην πρεμιέρα του φεστιβάλ. Το συγκρότημα κάθισε σε ένα ρετρό καναπέ και άλλα έπιπλα που είχαν τοποθετηθεί στο μέσον του μεγάλου stage σε μια ειδικά για την εκδήλωση σκηνοθετική επιμέλεια της Ελένης Σφηκάκη, που έδενε αρμονικά με το ύφος τους. Στον πρόλογο της παρουσίασης ο Δημήτρης Αντωνάκος, διοργανωτής του φεστιβάλ, έδωσε το στίγμα της επιστροφής του βινυλίου μέσω του Vinyl is Back. Στη συνέχεια, για το δίσκο μίλησαν ο διευθυντής παραγωγής των «Vinyl is Back Live Sessions» Νίκος Γιούσεφ και ο Μάρκος Κούμαρης εκ μέρους των Locomondo.
Locomondo vinyl
Δέος προκάλεσε η εμφάνιση ενός από τους σπανιότερους δίσκους, το «Greece Goes Modern» του Μίμη Πλέσσα από εκθέτη, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχουν σωθεί μόνο 10 κόπιες σε όλο τον κόσμο, στην τιμή των 1.800 ευρώ. Με τα δεδομένα όμως της εποχής ο δίσκος δεν άλλαξε χέρια τελικά, όπως και τα περισσότερα σπάνια βινύλια που υπήρχαν στους πάγκους. Τα άλλα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια του τριημέρου ήταν μια εμμονή του κόσμου σε αναζήτηση δίσκων 45 στροφών, σχετική υποχώρηση της τάσης των προηγούμενων εκδηλώσεων αγοράς δίσκων από το γυναικείο φύλο, ικανοποίηση γενικά των εκθετών από τις αγορές καθώς πέρασε πολύς κόσμος από τους πάγκους, ανταπόκριση στους δίσκους τζαζ, ενώ η δυναμική διάθεσης χρημάτων του κόσμου στις αγορές τους, στο μεγαλύτερο μέρος, κυμάνθηκε από 20 - 50 ευρώ.

Το κορυφαίο φεστιβάλ βινυλίου που έκλεισε 5,5 χρόνια ζωής, μέρες πριν την πρεμιέρα του ήταν sold out από εκθέτες, που γέμισαν τον μεγάλο χώρο με βινύλια. Το «μαρς» στο Vinyl is Back έδωσε ο Μάκης Μηλάτος που είχε ετοιμάσει ένα σπέσιαλ d.j. σετ με fusion μουσική, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα του φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στη jazz μουσική και φυσικά ικανοποιώντας το παραδοσιακά πιο ψαγμένο μουσικά κοινό της πρώτης μέρας που σπεύδει να ανακαλύψει τους πιο συλλεκτικούς δίσκους. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Μουχταρίδης, που διευθύνει τον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper,ο οποίος έπαιξε αγαπημένες του μουσικές καλωσορίζοντας τους Locomondo και τους φίλους τους, που περίμεναν υπομονετικά από νωρίς να έρθει η στιγμή να τους υπογράψουν τα βινύλιά τους. Ο δημοφιλής παραγωγός έκλεισε την πρώτη μέρα το «ραδιοφωνικό» σετ, αξιοποιώντας τη γνωστή άνεση που έχει στο μικρόφωνο.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, η προσέλευση μεγάλωσε και το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με τις ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων. Την παρουσίασή τους ανέλαβε ο jazzman Ιλάν Σολομών που με τη γνώριμη επιβλητική φωνή του και τη βαθιά γνώση του έβαλε τη τζαζ νότα του δια μικροφώνου.

Στη «μπλε νότα» του τζαζ αφιερώματος, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Ανδρέας Γκομόζιας παρουσίασε το νέο πρότζεκτ του Listen To The Past με τον βετεράνο πιανίστα Δημήτρη Πολύτιμο, τον πολύπειρο ντράμερ Ζαφείρη Τσίναλη και τον μπασίστα Θοδωρή Τσαμερτζή σε ένα υψηλού επιπέδου blues σετ με jazzy παίξιμο που εντυπωσίασε το κοινό, όπως και η καλεσμένη του εκρηκτική Ελληνο-Αυστραλή τραγουδίστρια και περφόρμερ Dioni Vetzaya, γνωστή από το συγκρότημα των Astyplaz. Ο Ιλάν μάλιστα δεν τους άφηνε να κατεβούν από τη σκηνή, αν δεν παίξουν ένα κομμάτι ακόμη. Αυτό ήταν το «Further On Up The Road».

Ακολούθησε ανάφλεξη στο Cine Κεραμεικός με τους Πυρός Αιθήρ των Βασίλη Σαλτίκη και Γρηγόρη Μελάκη με τους βαλκανικούς τζαζ ήχους τους και τα πνευστά τους και φυσικά το τρομπόνι του θεόρατου Γιώργη Τρομπογιώργη! Μια έμπειρη μπάντα που της βγήκε σε καλό η αντικατάσταση του πιάνου με την κιθάρα του Δημήτρη Κοροντζή, λίγες μέρες πριν το live.

Στο τρίτο live της ημέρας, με πολύ κόσμο να παίρνει θέση και στο πατάρι του Cine Κεραμεικός, ο βιρτουόζος κιθαρίστας και συνθέτης Τάκης Μπαρμπέρης με το Group του παρουσίασαν το καινούργιο άλμπουμ τους «Sleeping Revolution», πηγαίνοντας τη τζαζ από την Ελλάδα ως την Ινδία! Όλα τα live, όπως πάντα, είχαν τη διάρκεια ενός δίσκου βινυλίου, καθώς όλα εκεί μέσα γύριζαν στις 33 στροφές.

Την Κυριακή, τρίτη ημέρα του φεστιβάλ, η προσέλευση, ως συνήθως ήταν μεγαλύτερη και οι συγκινήσεις άρχισαν από το πρωί. Η παλιοπαρέα των αεροπόρων της βάσης της Σούδας, Air Boys, με τον Γιάννη Γκικάκη, ιδρυτή και στυλοβάτη τους από το 1965 έως το 1970 και εξέχοντα μέλη που πέρασαν από το θρυλικό 60ς γκρουπ, βρέθηκαν στη σκηνή! Μια εμφάνιση ειδικά για το Vinyl is Back χωρίς μέλλον, αλλά με πολλή ψυχή από τα 60ς. Αφορμή το βινύλιό τους που κυκλοφόρησε με παλιό και ανέκδοτο υλικό τους.
AIR BOYS
Το απόγευμα σημαδεύτηκε από την εμφάνιση της μοναδικής τραγουδίστριας Νάσιας Γκόφα η οποία παρουσίασε την τζαζ πλευρά της με το κουαρτέτο της, που έσμιξε ξανά ειδικά για το Vinyl is Back. Στη σύνθεσή του είχε τον σημαντικό κιθαρίστα Γιώργο Κρομμύδα. Το κοινό τής ζήτησε ένα τραγούδι encore και εκείνη ανταποκρίθηκε.

Με απευθείας πτήση από το Ελσίνκι της Φιλανδίας… προσγειώθηκε on time στο Vinyl is Back με το Hammond του ο genius πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης, που διαθέτει μεγάλη συλλογή βινυλίων, άρπαξε τα «Λεπιδόπτερα» της Λένα Πλάτωνος από ένα πάγκο και ανέβηκε στη σκηνή με το Baby Trio του, παρουσιάζοντας τα δύο νέα μέλη του, τον κιθαρίστα Κωστή Φανάρα και τον ντράμερ Έκτορα Ρέμσακ. Καλεσμένη τους η εκπληκτική τραγουδίστρια Δήμητρα Κοκκινοπούλου στο μίνι αφιέρωμα που έκανε στον Brian Auger και την Julie Driscoll. H τζαζ τους έφτασε στη διασκευή του κλασικού «Season Of The Witch» με υπέροχα φωνητικά.

Στο τέλος του live, ο Γ. Κοντραφούρης κάλεσε στη σκηνή τον σπουδαίο κιθαρίστα Μάκη Αμπλιανίτη και τον Νίκο Γιούσεφ με το ηλεκτρικό πριόνι του, που εκτός από τα Υπόγεια Ρεύματα παίζει και σε τζαζ καταστάσεις όπως αυτή. Τα jam sessions προκάλεσαν ενθουσιασμό στα κομμάτια «Take Five», «Compared To What», δίνοντας… πάσα στον Πέτρο Αδάμ στα decks σε ένα σπέσιαλ closing d.j. set του Vinyl is Back με επιλογές από την τεράστια δισκοθήκη του, ο οποίος έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τριήμερο.

Επίσης την Κυριακή προβλήθηκε η ταινία «Dingo» με τον εμβληματικό τζαζίστα Miles Davis στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πατάρι του Cine Κεραμεικός που συγκέντρωσε αρκετούς φίλους του, που απόλαυσαν μια σπάνια ταινία καθισμένοι άνετα στα καναπεδάκια.

Επίσης στα decks έβαλαν το χρώμα τους στο φεστιβάλ οι: Νίκος Δρογώσης, Άκης Έβενης, Μιχάλης Λημνιός (παρουσίασε το οπτικο-ακουστικό πρότζεκτ που ετοίμασε ειδικά για το φεστιβάλ «The King is Back» με τραγούδια του Elvis όπως ειπώθηκαν από άλλους), Γιώργος Ράλλης, Γιάννης Παναγόπουλος, Γιάννης Καφάτος, Τάσος Μενεμενόγλου, Άκης Λαδικός (ήρθε ειδικά από την Ζάκυνθο για να παίξει).

Στην ειδική απονομή που έγινε, ο Μιχάλης Λημνιός, εκπρόσωπος του Blues Hall Of Fame, απένειμε στον Γιάννη Αλεξίου την αυθεντική τιμητική διάκριση του Blues Hall Of Fame στον Elvis Presley - η άλλη κάτοχος είναι η Priscilla Beaulie - Presley, σύζυγος του Elvis) για τη διάδοση του έργου του «βασιλιά του Rock’n’Roll» και τη λατρεία του στον Elvis.
Timitiki diakrisi Elvis for Giannis Alexiou
Την ηχητική κάλυψη του 14ου Vinyl is Back έκανε ο Πέτρος Πετρόπουλος και η Πολυφωνική Στούντιο, με άρτιο αποτέλεσμα σε έναν χώρο απαιτητικό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!