Μέτρον: «Η διοίκηση της ΑΕΠΙ να περάσει στους δημιουργούς»

Το Σωματείο Συνθετών Στιχουργών «Το Μέτρον» ξεκαθαρίζει τη θέση στο θέμα της ΑΕΠΙ, της Επιτρόπου και του νομοσχεδίου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τις δικές τους τοποθετήσεις στο επίμαχο θέμα της ΑΕΠΙ και του πολυαναμενόνου νομοσχεδίου για την πνευματική ιδιοκτησία, κατέθεσαν χθες οι εκπρόσωποι του σωματείου συνθετών στιχουργών "ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ" που στεγάζει την πρωτοβουλία των 125 δημιουργών, οι οποίοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το σωματείο "Άσμα 450+".

Η ανοικτή συνέντευξη τύπου δόθηκε στη μουσική σκηνή Σφίγγα και μίλησαν οι Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Φάμελλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου και Στάθης Δρογώσης, ενώ τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΩΜΣΕ (Σωματείο Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας) Γιώργος Θεοφάνους.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές και απόψεις έτσι όπως διατυπώθηκαν, μέσα από ερωταπαντήσεις, συνοψίζονται στο εξής κείμενο:

Ποια ήταν η βασική σας ένσταση και οι αντιρρήσεις σας ως προς το πρώτο νομοσχέδιο;
Η όλη συζήτηση περί ΑΕΠΙ και για την όποια μορφή θα πάρει καθίσταται άνευ αντικειμένου στο βαθμό που δεν μπορεί να εισπράξει από την αγορά. Πιστεύουμε πως το άρθρο 45 στην πρώτη του μορφή ισοδυναμούσε με αναστολή των πληρωμών των χρηστών αίροντας έμμεσα την ποινική προστασία του πνευματικού δικαιώματος. Επέβαλε μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγματεύσεων, υποχρεωτικής διαιτησίας και εκδικάσεων που στην πράξη θα μηδένιζαν τα έσοδα μας. Πουθενά στην οδηγία δεν προβλεπόταν ρύθμιση ανάλογη.

Άλλωστε οι μεγάλοι χρήστες πίεζαν με κάθε τρόπο να περάσει το άρθρο στην σκληρή του εκδοχή από την πρώτη δημοσίευση του νόμου. Και το ΜΕΤΡΟΝ ήταν από την αρχή και μέχρι το τέλος σύσσωμο υπέρ της κατάργησης του. (Γνωρίζουμε πως επιχειρείται ξανά η επαναφορά του άρθρου αυτού στην πρώτη του μορφή, χωρίς επισήμως να το ζητά κανένας φορέας δημιουργών. Μια τέτοια κίνηση από όπου και αν προέλθει αποτελεί αιτία "πολέμου" για εμάς. Θα ήταν αδιανόητο και ο απόλυτος εμπαιγμός μας να ψηφισθεί, ιδιαίτερο στο σημερινό τοπίο όπου ήδη η είσπραξη των δικαιωμάτων μας έχει καταστεί προβληματική και η ΑΕΠΙ έχει χάσει την αξιοπιστία της. Γνωρίζουμε επίσης πως επιχειρείται υπογείως στο νέο νομοσχέδιο που κάπου ετοιμάζεται, να υπάρχει πρόβλεψη που τελικά να επιτρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ΑΕΠΙ στην χώρα μας, πράγμα που το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου ΔΕΝ επέτρεπε.)

Ακόμα το πρώτο νομοσχέδιο προέβλεπε την υπαγωγή της ΑΕΠΙ σε καθεστώς ΟΣΔ (κάτι σαν βίαιη εγχείρηση αλλαγής φύλου) πράγμα που ενώ θα το θέλαμε πολύ, δυστυχώς δεν στηρίζεται πουθενά και ισοδυναμεί στην πράξη με απαλλοτρίωση. Ακόμα στον βαθμό που θα συνέβαινε αυτό, υπήρχε (και υπάρχει) πολύ σοβαρός κίνδυνος να αναλάβουν τον έλεγχο του νέου οργανισμού, ξένοι οργανισμοί και συμφέροντα.

(Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε την πρόταση μας για το πως θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια μετάβαση με ασφάλεια και προς το συμφέρον του Ελληνικού Τραγουδιού και μόνο.) Αντιπροτείναμε λοιπόν και πετύχαμε την ισχυροποίηση του εποπτικού συμβουλίου (που θα αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες Δημιουργούς και Κληρονόμους) με το να ενισχυθούν στα όρια του νόμου οι διοικητικές του αρμοδιότητες. Κεντρική διοικητική του ευθύνη ο κανονισμός της διανομής που θα έρθει επιτέλους αποκλειστικά στον έλεγχο μας. Άλλωστε ο νέος νόμος καθιερώνει τον περιορισμό της προμήθειας της ΑΕΠΙ σταματώντας το πάρτυ με τα δικά μας χρήματα μια για πάντα.

Είστε υπέρ της συνδιοίκησης της ΑΕΠΙ με τους μετόχους και κατά του θεσμού του Επιτρόπου;
Είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από την διοίκηση. Κανείς δεν συζητά όμως για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα βρεθεί επενδυτής ή θα καταπέσει δικαστικά ο προσωρινός ή ο μελλοντικός επίτροπος που θα πάψει την διοίκηση. Οι μέτοχοι τότε θα επιστρέφουν ισχυροποιημένοι και δριμύτεροι. Επίσης δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του επιτρόπου που άλλωστε τον πρότεινε το σωματείο μας, φτάνει να τον εισηγείται το Εποπτικό Συμβούλιο των Δημιουργών και να αποφασίζει για την εφαρμογή του σχετικό δικαστήριο. Έτσι αποφεύγουμε την αυθαίρετη επιβολή του από τον όποιο υπουργό στο μέλλον. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο ευσταθεί νομικά ο θεσμός αυτός και καταλαβαίνουμε και τους άλλους ΟΣΔ των οποίων η αυτοτέλεια απειλείται με τον κίνδυνο να τους επιβληθεί αντίστοιχα Επίτροπος στο μέλλον. Και ο Επίτροπος όμως τονίζουμε δεν μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα γιατί: δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα (κρατική χρηματοδότηση)ακόμα και στην περίπτωση που εξυγιάνει την εταιρεία, μετά το τέλος της θητείας του, η διοίκηση θα επιστραφεί στους μετόχους. Συνολικά πιστεύουμε πως τα δυο παραπάνω ερωτήματα-φετίχ είναι τα λάθος ερωτήματα. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και μακροπρόθεσμα.

Τι προτείνετε;
Από την αρχή της κρίσης προτείνουμε σταθερά το αυτονόητο: να δεσμευθούν οι μέτοχοι να καλύψουν τα αρνητικά κεφάλαια και να μεταβιβάσουν την διοίκηση στους Δημιουργούς και σε έμπειρα στελέχη. Μια τέτοια λύση ήταν εφικτή ήδη από τον Φεβρουάριο. Με την απαραίτητη εγγύηση και παρουσία της Πολιτείας στην διαδικασία, θα μπορούσε τώρα η κατάσταση να είχε εξομαλυνθεί. Αντίθετα σήμερα οι μέτοχοι παραμένουν στην διοίκηση παράλληλα με την Επίτροπο που (όσο άρτια και να είναι ως κρατική λειτουργός) δεν έχει καμία πείρα ούτε σχετική τεχνογνωσία για να συνδιοικήσει έστω, έναν τέτοιο οργανισμό. Και το κυριότερο εμείς οι Δημιουργοί δεν εκπροσωπούμαστε ούτε στοιχειωδώς. Προτείνουμε στην σημερινή έτσι κι αλλιώς πολυπληθή ομάδα της Επιτρόπου να συμμετέχει από ένας εκπρόσωπος των τριών σωματείων του κλάδου.

Πως θα μπορούσε να λυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα;
Η ΑΕΠΙ θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ΟΣΔ των Ελλήνων Δημιουργών χωρίς νομικές ακροβασίες. Δεν χρειάζεται νέα νομοθέτηση. Υπάρχει σχετική διαδικασία στην Ελληνική Νομοθεσία που προβλέπει τον συμψηφισμό των απαιτήσεων μας έναντι παραχώρησης ή έκδοσης νέων μετόχων. Σε κάθε περίπτωση των έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου πρέπει να τον έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ οι Έλληνες Δημιουργοί και οι οφειλές προς τους ξένους ΟΣΔ θα πρέπει να ρυθμιστούν με αυτήν και μόνο την λογική. Υπάρχει η περίπτωση της αντίστοιχης Γαλλικής "ΑΕΠΙ" όπου μέσα από διαπραγματεύσεις, διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης και οι μέτοχοι αποχώρησαν αφήνοντας την εταιρεία στα χέρια των δημιουργών.

Ποιες είναι οι διάφορες σας με το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ που προέκυψε από την Διάσπαση του ΜΕΤΡΟΝ;
Δεν έχουμε διαφορές ως προς τους στόχους αλλά ως προς την στρατηγική. Εμείς πιστεύουμε πως τα τρία σωματεία του κλάδου οφείλουν να συναντηθούν και να αναζητήσουν νομικά τεκμηριωμένες λύσεις με την συνδρομή εμπειρογνωμώνων για την επόμενη μέρα. Η Πολιτεία δεν πρόκειται να το κάνει. Το ΜΕΤΡΟΝ επίσης δεν είναι μονοθεματικό σωματείο και αναγνωρίζει πως ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε θα είναι πολυμέτωπος και ο αντίπαλος δεν ακούει μόνο στο όνομα ΑΕΠΙ. Φυσικά δεν θεωρούμε πως όποιος έχει διαφορετική άποψη από εμάς είναι στρατιώτης του εχθρού.

Τι θέλετε να πετύχετε άμεσα;
Μια ισχυρή, υγιή και καθαρή ΑΕΠΙ που να εισπράττει, να ελέγχουμε τι και πως το εισπράττει και να το διανέμουμε εμείς οι δημιουργοί σε εμάς τους δημιουργούς. Και στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσουμε και να πάρουμε όχι μόνο την διοίκηση αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό στα χέρια μας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!