Μεγάλο Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη (1984)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Ένα 4ωρο αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό που σαν σήμερα γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/01/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 στα Τρίκαλα και πέθανε την ίδια μέρα το 1984 στο Λονδίνο… Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκαντοντάδες ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά, δισκογραφικά και συναυλιακά αφιερώματα στο έργο του… Ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, ένα τετράωρο τηλεοπτικό αφιέρωμα (3 ώρες και 40 λεπτά για την ακρίβεια), που παρουσιάστηκε λίγους μήνες μετά το θάνατό του…

Ένα υποδειγματικό αφιέρωμα


Το καλοκαίρι του 1984, προβλήθηκε από την ΕΡΤ, σε τέσσερα επεισόδια, ένα μεγάλο, υποδειγματικό θα το χαρακτήριζα, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Η έρευνα, η επιμέλεια και το φωτογραφικό αρχείο ήταν του γνωστού «ρακοσυλλέκτη» ερευνητή και φίλου του Τσιτσάνη Κώστα Χατζηδουλή, το ρεπορτάζ της Πέπυς Ραγκούση, η φωτογραφία και το μοντάζ του Ντίνου Κατσουρίδη και η σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, με τη συνεργασία του Ντίνου Κατσουρίδη.

Από τον καλλιτεχνικό κόσμο μίλησαν για τον Βασίλη Τσιτσάνη (με σειρά εμφανίσεως) οι Δημήτρης Χριστοδούλου, Γιώργος Μητσάκης, Κώστας Καπλάνης, Μιχάλης Γενίτσαρης, Στέλιος Βαμβακάρης, Σοφία Καρίβαλη, Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, Σεβάς Χανούμ, Τόλης Χάρμας, Κώστας Μάνεσης, Τάκης Φιτσιώρης, Τάκης Μπίνης, Kώστας Βίρβος, Γιώργος Νταλάρας, Ευαγγελία Μαργαρώνη, Ρένα Ντάλια, Άννα Χρυσάφη, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Σαλασίδης, Καίτη Γκρέυ, Γιώργος Ζερβουλάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Μανώλης Μητσιάς, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού, Χαρούλα Λαμπράκη, Κώστας Καρουσάκης, Σώτος Αλεξίου, Γιάννης Μωραΐτης, Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Νικολόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Βαγγέλης Μαρίνος, Κάρολος Κουν, ο Δημήτρης Χατζηδιάκος με τον Γιώργο Νικολέρη από την Αθηναϊκή Κομπανία και ο Μάνος Λοΐζος (από video αρχείου). Για κάποιους από τους καλλιτέχνες, αυτή ήταν ίσως η μοναδική τηλεοπτική τους εμφάνιση…

Θέλω να σταθώ σε μια φράση του Διονύση Σαββόπουλου προς το τέλος του αφιερώματος: «Ο Τσιτσάνης είναι η μόνη ελληνική επανάσταση η οποία πέτυχε».

Τραγούδησαν ζωντανά οι Τάκης Μπίνης, Στέλιος Βαμβακάρης, Νίκος Μαραγκόπουλος, Μίνα Δερλίκου, Ανθούλα Αλιφραγκή, Μιχάλης Γενίτσαρης, η Οπισθοδρομική Κομπανία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Αθηναϊκή Κομπανία με την Σοφία Εμφιετζή και την Βούλα Καραχάλιου, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας και η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησαν «a capella» αποσπάσματα τραγουδιών του Τσιτσάνη. Ο Γιάννης Μωραΐτης, ο Τάκης Μπίνης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Στέλιος Βαμβακάρης μίλησαν για τον μπουζουξή Τσιτσάνη, παρουσιάζοντας παράλληλα τα «μυστικά» του παιξίματός του.

Για τον Τσιτσάνη μίλησαν επίσης απλοί φίλοι, καθώς και πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος, όπως οι Ελένη Τσιτσάνη (νύφη Β. Τσιτσάνη), Παπαποστόλης (από το χωριό Ρίζωμα), Γιώργος Ταμβακάς (καθηγητής), Θανάσης Κομνηνός (παλιός γραμμοφωνατζής), Ζοζέφ (οργανοποιός), Ανδρέας Σαμαράς (κουνιάδος Β.Τσιτσάνη), Στέλλα Λογαρίδου (ξαδέλφη Ζωής Τσιτσάνη), Ζωή Τσιτσάνη (σύζυγος Β. Τσιτσάνη), Δημήτρης Χαραλαμπίδης (οδηγός Νίκου Μουσχουντή), Δέσποινα Παπαγεωργίου (φίλη ζεύγους Τσιτσάνη), Κωνσταντίνος Ντάγκας, ο Κώστας Τσιτσάνης (γιος Β. Τσιτσάνη), Κίμων Φραντζής (ιδιοκτήτης του κέντρου «Χάραμα»), Δήμος Λαϊνάς (φίλος Β. Τσιτσάνη), Τζοάννα (εγγονή Β. Τσιτσάνη) και ο Δήμαρχος Τρικάλων.

Στο τέλος της 4ης εκπομπής προβλήθηκαν αποσπάσματα με τον ίδιο τον Τσιτσάνη να μιλά και να τραγουδά, καθώς και πλάνα από την κηδεία του στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Αν δεν απατώμαι το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν έχει επαναπροβληθεί μέχρι σήμερα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!