Ξυδάκης Vs Badminton - Ανακοινώσεις και Επιστολές

Η ακύρωση της συναυλίας του μουσικοσυνθέτη Νίκου Ξυδάκη (μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη και τρεις μουσικούς του) στο Προαύλιο του Θεάτρου Badminton είχε σαν αποτέλεσμα…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

το ξέσπασμα μιας γερής «κόντρας» ανάμεσα στον καλλιτέχνη και την εταιρεία που τον εκπροσωπεί με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων στον εν λόγω χώρο.

Εμείς παραθέτουμε τις δύο ανακοινώσεις – επιστολές και των δύο πλευρών επισημαίνοντας πως στη συναυλία των ίδιων συντελεστών που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου –και την οποία παρακολούθησαν και κάλυψαν οι συνεργάτες μας Άννα Γαντερί και Πάνος Παπαϊωάννου – υπήρχε αρκετός κόσμος, δίχως όμως να «γεμίσει» και όλες τις θέσεις του ανοικτού θεάτρου (αναψυκτηρίου).

Η επιστολή της εταιρείας του ερμηνευτή:
«Πρωτοφανή μεταχείριση υπέστη ο συνθέτης ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου από την επιχείρηση του BADMINTON, όπου θα πραγματοποιούσε συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μουσικού Προαύλιου Badminton, μαζί με τη ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ και τους συνεργάτες μουσικούς του. Η επιχείρηση, με την πρόφαση της ενδεχόμενης βροχής και χωρίς να έχει τη συγκατάθεση του κυρίου Ξυδάκη ούτε της PROSPERO, της εταιρείας που εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη, αποφάσισε μονομερώς να ακυρώσει την παράσταση, παρόλο που αρκετοί θεατές είχαν αγοράσει εισιτήρια και είχαν κάνει κρατήσεις. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις που έφερε στην ακύρωση της παράστασης τόσο ο ίδιος ο συνθέτης όσο και η κυρία Σταματάκη Κατερίνα, που εκπροσωπεί την PROSPERO σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε από το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων κο Μιχάλη Κουμπιό, συνέβη το εξής πρωτοφανές για τον καλλιτεχνικό χώρο γεγονός: Εστάλη ειδικό φορτηγό το οποίο σήκωσε το φυσικό πιάνο με ουρά την ώρα που οι καλλιτέχνες έκαναν πρόβα (!!!), με την πρόφαση της βροχής, παρόλο που ήταν στεγασμένος ο χώρος της σκηνής και παρόλο που δεν έβρεξε μέχρι τα ξημερώματα, χωρίς φυσικά να έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση του φυσικού πιάνου από αντίστοιχο ηλεκτρικό. Η απάντηση του καλλιτεχνικού διευθυντή κυρίου Μιχάλη Κουμπιού ήταν: «ας παίξει χωρίς πιάνο» (!!!). Ο κύριος Μιχάλης Αδάμ που εκπροσωπεί την επιχείρηση του BADMINTON δεν απάντησε ποτέ μέχρι σήμερα (Δευτέρα 17/9) σε καμία τηλεφωνική κλήση της εταιρείας PROSPERO η οποία τον αναζητούσε συνεχώς από το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να υπάρξει μία καλόπιστη διευθέτηση του θέματος, ούτε έδωσε καμία εξήγηση τόσο για το φορτηγό που πήρε το πιάνο όσο και για τα τραπέζια και τα καθίσματα τα οποία άρχισαν να μαζεύουν οι εργαζόμενοι του BADMINTON, καθιστώντας αδύνατη την πραγματοποίηση της παράστασης , παρόλο που είχε αρχίσει η προσέλευση του κόσμου έξω από το χώρο της συναυλίας. Η εταιρεία PROSPERO και ο συνθέτης ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ εκφράζουν τη βαθειά τους απογοήτευση και τη διαμαρτυρία τους για την ανάρμοστη και απαξιωτική συμπεριφορά της επιχείρησης του BADMINTON, τόσο απέναντι στο συνθέτη όσο και στους συνεργάτες του και επιφυλάσσονται των νομίμων δικαιωμάτων τους για την αναιτιολόγητη ακύρωση της παράστασής τους»

Και η άλλη πλευρά:

«Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, ήμουν στον χώρο του Θεάτρου Badminton από νωρίς.

Εμφανίστηκα στα καμαρίνια στις 20:50 ακριβώς. Όλο το απόγευμα μιλούσα στο τηλέφωνο με την κα Σταματάκη, και τον κο Αδάμ και έπαιρνα συνεχώς πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ. Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, προτείναμε στην κα Σταματάκη, νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας E. Γιαννοπούλου-Κ. Σταματάκη ΕΕ, με τον διακριτικό τίτλο «Prospero», να μεταθέσουμε την συναυλία σε άλλη ημέρα, γιατί είτε τελικά έβρεχε, είτε όχι και από την στιγμή που όλα τα ΜΜΕ και η ΕΜΥ μιλούσαν για βροχή, το κοινό θα ακύρωνε τα εισιτήριά του (όπως και έγινε). Η Prospero δεν δέχθηκε την μετάθεση αλλά ούτε και έπαιρνε την ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει η μπόρα.

Το απόγευμα λοιπόν του Σαββάτου βρισκόμουν σε επικοινωνία με την κα Σταματάκη (που ήταν στην Θεσσαλονίκη) και τον κο Μιχάλη Αδάμ Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας A.B.C.D.AE , που παραχώρησε το Προαύλιο του Θεάτρου Badminton για τη συναυλία, που βρισκόταν σε σημείο της Αθήνας που ήδη έβρεχε.

Μίλησα και με τους 15 θεατές που είχαν φθάσει στον χώρο και εξαργύρωσαν τα εισιτήριά τους, πριν την συνάντησή μου με τον κ. Ξυδάκη και την ορχήστρα του στα καμαρίνια τους.

Σημειωτέον ότι την προηγούμενη ημέρα παρευρέθηκα σε όλη την διάρκεια του sound check και είχα τον τελευταίο λόγο για τις χροιές και την μίξη των οργάνων, το δε κοινό και οι ίδιοι οι συντελεστές της παράστασης, μίλησαν μα τα καλύτερα λόγια για τον ήχο της συναυλίας.

Αγαπώ την μουσική του Ν. Ξυδάκη και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες.

Μάλιστα με πολλή χαρά, το προηγούμενο διάστημα επιμελήθηκα, μαζί με τον Τάκη Γεώργα, την ψηφιακή σκηνογραφία της παράστασης, γιατί με ενδιέφερε πολύ, καλλιτεχνικά. Όλο αυτό έγινε επαναλαμβάνω, με πολλή αγάπη και εθελοντικά (εννοείται χωρίς αμοιβή). Την ώρα λοιπόν που μιλούσα στα τηλέφωνα, από το απόγευμα έως τις 20:45 με την κα Σταματάκη, στην Δυτική Αττική έπεφταν καρεκλοπόδαρα.

Αλήθεια κα Σταματάκη, εάν εσύ είχες χρεωμένη αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηχοφωτιστική εγκατάσταση, αυτό το πιάνο (baby grand Steinway του 1950) και με αυτά τα ευαίσθητα led φωτιστικά, θα ρίσκαρες, την στιγμή μάλιστα που η ΕΜΥ προειδοποιούσε ότι από στιγμή σε στιγμή, θα έρθει στην περιοχή σας καταιγίδα; Όπως και έγινε. Στις 23:30 στον χώρο του Προαυλείου είχαμε βροχή, που αν μας έβρισκε στα μέσα της συναυλίας θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

Ο αγαπητός μου φίλος Ν.Ξυδάκης, μπορεί να μην είχε πρόβλημα να παίξει για τους 15 τολμηρούς θεατές. Εγώ όμως είχα και πραγματικά δεν ξέρω τι του έλεγε στο τηλέφωνο η κα Σταματάκη. Τους μόνους που καταλαβαίνω και συμμερίζομαι, είναι τον κο Ξυδάκη και τους μουσικούς του, γιατί είναι «χοντρό σπάσιμο» να σου λένε ότι δεν θα παίξεις τελευταία στιγμή. Καταλάβετε όμως και εμάς κα Σταματάκη. Εμείς απλά αναλογιστήκαμε την ασφάλεια όλων και αυτοί οι λίγοι τολμηροί θεατές που ήρθαν, συμμερίστηκαν την ανησυχία, μας, εξαργύρωσαν τα εισιτήριά τους και αποχώρησαν.

Τι ψάχνετε κα Σταματάκη; Την ίδια ημέρα, όλες οι συναυλίες στο Αττικό λεκανοπέδιο ακυρώθηκαν.

Γνωρίζετε βέβαια ότι ακόμη και μερικές σταγόνες βροχής μπορούν να δημιουργήσουν βραχυκύκλωμα και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές (περιοχές Παπάγου και Ζωγράφου, που συνορεύουν με το Προαύλειο του Badminton).

Αυτά να τα κάνετε εσείς και με δική σας ευθύνη, γιατί εμείς δεν θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τον εξοπλισμό μας, τους τεχνικούς και τους θεατές σε περίπτωση που αντιμετωπίζαμε ένα βραχυκύκλωμα.

Όταν έχουμε ένα support με τόσο ευαίσθητα φώτα και εξοπλισμό, που ναι μεν βοηθούν πάρα πολύ στο να πραγματοποιήσεις μια τέλεια ατμόσφαιρα σε μία συναυλία εξωτερικού χώρου, αλλά από την άλλη δεν είναι φώτα εκστρατείας παντός καιρού.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που λέγονται και ο προσβλητικός τρόπος που λέγονται για το Badminton και τους υπαλλήλους του. Επειδή δεν είναι του χαρακτήρα μου να συνεχίσω μια απόλυτα αδικαιολόγητη “διαμάχη”, θα τελειώσω λέγοντας, πως λυπάμαι για την ακύρωση της συναυλίας, αλλά η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες και απόλυτα δικαιολογημένη. Από σεβασμό και μόνον! Προς όλους!»

Μιχάλης Κουμπιός


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!