Κατάργηση της ποινικής προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων

Ανακοίνωση του σωματείου Το Μέτρον: « Ο Σύριζα θέλει να μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που διέλυσε και το ελληνικό τραγούδι».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αυτά αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους αρμόδιους Βουλευτές το καλλιτεχνικό σωματείου «Το Μέτρον».

Σε αυτήν κάνει λόγο την για κατάργηση της ποινικής προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και των κυρώσεων εις βάρος των χρηστών που δεν καταβάλλουν δικαιώματα σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως η ΑΕΠΙ.

Η ανακοίνωση του «Μέτρον»


Αγαπητοί φίλοι, φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ αποφάσισε να ενταφιάσει το ελληνικό τραγούδι! Σαν να μην ήταν αρκετό που εδώ και 2 χρόνια δεν ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο ελληνικό δίκαιο. Σαν να μην ήταν αρκετό που συνεχίζει να στηρίζει τους χρήστες μουσικής απροκάλυπτα προσπαθώντας να περάσει την αντιδραστική ρύθμιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα των μεγαλοχρηστών, τώρα απροκάλυπτα ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των τραγουδιών μας συνεχίζοντας κατά πως φαίνεται να μας εμπαίζει. Τι προβλέπει η παράγραφος (ΕΔΩ) που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί περιλαμβάνοντας την σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα μετά από τόσες παλινωδίες παραμένει άφαντο;

Την παραθέτουμε: «"4. Με την ποινή των παραγράφων 1,2 και 3 τιμωρείται όποιος δεν κατέβαλε σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή που προβλέπεται στο άρθρο 18 παρ. 3 του παρόντος νόμου. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο οφειλέτης ο οποίος μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 παρ. 6 του παρόντος νόμου».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η κατάργηση των ποινικών κυρώσεων εις βάρος των χρηστών που δεν καταβάλλουν δικαιώματα σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως είναι και η ΑΕΠΙ. Είναι ξεκάθαρο ότι με τον τρόπο αυτόν δίνεται ένα πολύ κακό (για την δική μας πλευρά) έναυσμα προς τους χρήστες.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως ούτε και οι μετριοπαθείς χρήστες επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.

Είχαμε βέβαια λάβει ήδη το μήνυμα από τις τοποθετήσεις του κου Ξυδάκη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές της Βουλής, ελπίζαμε όμως ότι εξέφραζε προσωπικές του απόψεις. Τελικά φαίνεται ο Σύριζα θέλει να μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που διέλυσε και το ελληνικό τραγούδι. Θα μας βρει απέναντί του! Καλούμε όλους τους Έλληνες δημιουργούς και τα άλλα σωματεία (ακόμα και αυτό που έχει προνομιακές σχέσεις με τον κο Ξυδάκη) να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες.

Καλούμε επίσης και τους εκπροσώπους των ξένων δημιουργών γιατί και αυτοί θίγονται από την κατάπτυστη διάταξη που προσπαθεί να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημερινό τοπίο διάλυσης του πνευματικού δικαιώματος για το οποίο φέρει και η κυβέρνηση βαρύτατες ευθύνες, δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με ότι απέμεινε από το μέλλον μας.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών για απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης, δεδομένου μάλιστα ότι η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Δευτέρα 12 Ιουνίου».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!