Η συνέντευξη τύπου για τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μόναχο

Μια συναυλία μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/01/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, η συνέντευξη τύπου για τη συναυλία μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη Herkulesaal του Μονάχου, στις 10 Μαρτίου 2017, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η συναυλία χρηματοδοτείται με πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Walter Stechel πήρε πρώτος το λόγο και αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Τύπου, σημείωσε ότι ίσως να παραξενεύει το γεγονός ότι η συνέντευξη τύπου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα στο χώρο ενός Προξενείου και με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. Ο λόγος, εξήγησε o κ. Πρόξενος, βρίσκεται στις όχι πάντα εύκολες Ελληνογερμανικές σχέσεις και αναφέρθηκε στις ευθύνες της γερμανικής πλευράς για τις θηριωδίες που είχαν ως αποτέλεσμα να σβήσει μία ιστορία 450 χρόνων ιστορίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε και στη συγχώρηση από τις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου που ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Joachim Gauck, σε ομιλίες του στην Αθήνα, τους Λιγκιάδες και τα Ιωάννινα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2014, αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας.

Η κύρια ανησυχία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δήλωσε ο κ. Stechel, είναι να αποκαταστήσει αυτό το μελανό σημείο της ιστορίας της και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δημιούργησε το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, για την προώθηση μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινής κουλτούρας και μνήμης, καθώς και τη συμφιλίωση με τα χωριά που καταστράφηκαν και τις εβραϊκές κοινότητες. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να συνειδητοποιήσει ο Γερμανός πολίτης το σκοτεινό αυτό παρελθόν του, μαθαίνοντας για αυτό, αφού σε πολλούς Γερμανούς δεν είναι γνωστή η δολοφονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον επιχορηγείται με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ενώ η Γερμανική Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) έχει ξεκινήσει και ένα ειδικό πρόγραμμα με σκοπό την εντατικότερη προώθηση ερευνών σχετικά με την ελληνογερμανική ιστορία.
koth1.jpg
Σε όλο αυτό λοιπόν το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία του Προξενείου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση μίας συναυλίας, η οποία θα εκπληρώσει αυτόν ακριβώς το σκοπό, εδραιώνοντας το παρελθόν στη συνείδηση και ανοίγοντας το δρόμο για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Βράνος, ο οποίος θα διευθύνει και τη συναυλία στο Μόναχο. Ο κ. Βράνος ευχαρίστησε θερμά το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και προσωπικά τον Γενικό Πρόξενο Dr. Walter Stechel, καθώς και την Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενο κ. Anita Englert-Zerbin, για όλη τη βοήθειά τους προς την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής συναυλίας και την εμπιστοσύνη τους προς την Κ.Ο.Θ., αφού όπως τόνισε είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ένα τόσο δαπανηρό Project. Ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κ.Ο.Θ. με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας τις τέσσερις προηγούμενες συνεργασίες τους, που είχαν κορυφωθεί με τη συναυλία μνήμης για τα θύματα του Άουσβιτς, στις 15 Μαρτίου 2015, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.. Τόνισε πως αισθάνεται χρέος, και ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. και ως Θεσσαλονικιός, να τιμήσει την μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους ή υπέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπενθύμισε πως η μουσική ήταν και η παρηγορητική σύντροφος των μόλις 1.950 επιζώντων από τους περισσότερους από 46.000, που τραγουδούσαν στα τρένα της επιστροφής «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βραδιάς χαρακτηρίζοντάς το «ελληνοεβραϊκής κουλτούρας». Το πρόγραμμα ξεκινά με το περίφημο Adagietto της 5ης Συμφωνίας του Εβραϊκής καταγωγής Αυστριακού συνθέτη Gustan Mahler και συνεχίζεται με το Neharo’t Neharo’t της σύγχρονης Ισραηλινής συνθέτριας Betty Olivero, οι γονείς της οποίας ζούσαν για χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αναφέρεται στα ποτάμια (όπως μεταφράζεται ο τίτλος) δακρύων των γυναικών που χάνουν παιδιά και συζύγους στον πόλεμο. Τα ελληνικά έργα της βραδιάς, η Ταφή του Δημήτρη Μητρόπουλου και το γ’ μέρος της 3ης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματεύονται το θέμα του θανάτου, αλλά και την ελπίδα της αναστάσεως, ενώ η «Δωδεκανησιακή Σουίτα Νο.1» του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα δώσει μία χαρακτηριστική πινελιά παραδοσιακών ελληνικών χορών και μελωδιών.

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ δήλωσε πως αυτή η προσπάθεια του Γερμανικού Προξενείου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, να μεταβούν στο Μόναχο για να κάνουν γνωστή την ιστορία του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης τον εξέπληξε θετικά και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τη θέληση της Γερμανικής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε, να μην ξεχαστούν αυτά που έχει υποστεί η Εβραϊκή Κοινότητα, που πλέον είναι μεν μικρή, αλλά υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί οι Εβραίοι που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 15ου αιώνα αγάπησαν την πόλη, ενώ πολέμησαν για την Ελλάδα σε όλους τους πολέμους.

Ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε με έμφαση πως στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να μην επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό να κυριαρχήσουν ξανά στον κόσμο και να οδηγήσουν στην αναβίωση παρόμοιων φαινομένων, όπως το Ολοκάυτωμα που το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι αυτό το έγκλημα έγινε από μορφωμένους ανθρώπους ενός αναπτυγμένου και ισχυρού κράτους.

Στη συνέχεια ο κ. Σαλτιέλ τόνισε πως η μουσική είναι συνυφασμένη με το εβραϊκό στοιχείο. Μέσα στα στρατόπεδα οι αιχμάλωτοι επικοινωνούσαν με μουσικούς κώδικες, ενώ οι τύραννοι έβαζαν ένα βιολονίστα να συνοδεύει όσους πήγαιναν για εκτέλεση, ώστε να ηρεμούν τα πνεύματα και η μουσική ήταν επίσης αυτή που έδινε δύναμη να αντέξουν τον πόνο όσοι έχαναν μέλη των οικογενειών τους στα κρεματόρια. Κάπου στην Ουγγαρία μία ομάδα Εβραίων κρυμμένη σε ένα ερειπωμένο σπίτι χωρίς φαγητό και ζέστη, κρατήθηκε ζωντανή γιατί σχημάτισαν μία χορωδία και περνούσαν τις ώρες τραγουδώντας. Η μουσική λοιπόν έχει αποδείξει πως δίνει δύναμη για την υπερπήδηση και των πιο ψηλών εμποδίων.

Ο κ. Σαλτιέλ ανακοίνωσε την έναρξη μίας νέας συνεργασίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Κ.Ο.Θ. που θα μεταδώσει μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συνύπαρξης μέσω συναυλιών μικρών σχημάτων μουσικών σε διάφορους χώρους της πόλης, που θα είναι δωρεάν για το κοινό, κάτι ο κ. Βράνος τόνισε ότι η Κ.Ο.Θ. θα το κάνει με ανοιχτές της αγκαλιές της.

Ο κ. Σαλτιέλ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ενημερώνοντας ότι φέτος η Εθνική Επέτειος του Ολοκαυτώματος, η 27η Ιανουαρίου, δεν θα εορταστεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά λόγω καιρού σε κλειστό χώρο στο Λιμάνι στις 29/1, παρουσία του Προέδρου της Ν. Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη.
kot02.jpg
Σε διάφορα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου αναλύθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την εκδήλωση, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Κ.Ο.Θ. τονίστηκε το γεγονός πως η ίδια η ορχήστρα στήνει την παραγωγή με ίδιες δυνάμεις, πέρα των οικονομικών φυσικά που καλύπτονται από το Γερμανικό Προξενείο και τονίστηκε πως η Κ.Ο.Θ. έχει κλείσει ολόκληρη την αίθουσα των 1.400 θέσεων με στόχο να γεμίσει την Herkulessaal και να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Φυσικά έγιναν εκτενείς συζητήσεις για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο μετά από πολλές περιπέτειες επιτέλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του, αφού η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά τη διάθεση της έκτασης 15 περίπου στρεμμάτων από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου, εξασφάλισε από τη Γερμανική Βουλή χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και άλλων τόσων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και ο κ. Σαλτιέλ και ο κ. Stechel εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι πολύ σύντομα το Μουσείο θα είναι πραγματικότητα, ενώ ο κ. Βράνος υποσχέθηκε ότι η Κ.Ο.Θ. θα είναι ο ορχήστρα που θα παίξει στα εγκαίνια, με όλους τους παριστάμενους να συμφωνούν ομόφωνα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!