Η Πηγή Λυκούδη μελοποιεί Γιωσέφ Ελιγιά και Πάουλ Τσέλαν

Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και αφηγείται ο Γρηγόρης Βαλτινός. Η παρουσίαση θα γίνει στον ΙΑΝΟ τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Θα προλογίζουν με αλφαβητική σειρά οι

• Ιωάννα Αβραμίδου φιλόλογος - μεταφράστρια,
• Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, φιλόλογος-καθηγήτρια Πανεπιστημίου,
• Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής
• Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια

Σε αυτό το CD συναντιούνται δύο μεγάλοι ποιητές, ο Ρωμανιώτης Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) από τα Γιάννενα, με πολυδιάστατη προσφορά στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, και ο γερμανόφωνος Ρουμάνος Πάουλ Τσέλαν (Paul Celan, 1920-1950), επιζήσας του Ολοκαυτώματος, ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές του 20ού αιώνα.

Το έργο των δύο ποιητών, μέσα από τον «Πόνο όλου του Κόσμου», μελοποιημένο με ευαισθησία από την Πηγή Λυκούδη, λειτουργεί σαν καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Αποτελεί μια αντίδραση στο σήμερα, όπου η καθημερινότητα, διεθνώς, χαρακτηρίζεται από την απαξίωση των θεσμών και της ανθρώπινης υπόστασης, την υποβάθμιση ιστορικών γεγονότων και πράξεων μαζικής εκτεταμένης βίας που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι εξαιρετικά καλαίσθητες σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν σε τρείς γλώσσες, Ελληνικά Αγγλικά και Γαλλικά, εκτός από τα κείμενα της Πηγής Λυκούδη και της Νένας Βενετσάνου κείμενα των Γιώργου Μονεμβασίτη, Λεόν Νάρ, Ελένης Κουρμαντζή, και Ιωάννας Αβραμίδου.
22627436_1415977625137890_501437232_n.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!