Η μεγάλη ώρα του Ψαραντώνη!

(UPDATE) Τον αποκαλούν «Ο Τζίμι Χέντριξ της Ελλάδας» για το αυθεντικό και γεμάτο πάθος παίξιμο της κρητικής λύρας του.
Η μεγάλη ώρα του Ψαραντώνη! Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στο εξωτερικό είναι περιζήτητος καθώς πολλοί ξακουστοί τζαζίστες και μουσικοί του κόσμου που άκουσαν την δεξιοτεχνία του στην λύρα τον ήθελαν στην ορχήστρα τους.

Ο ήχος της λύρας του κοσμογυρισμένου αυτοδίδακτου λυράρη Ψαραντώνη συγκινεί όπου ακουστεί. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος τριγυρίζει στο μυαλό του, όπως και όλοι οι δαίμονες της μουσικής που ακόμη και να συνωμοτήσουν εναντίον του, ο Ψαραντώνης θα τους κάνει καλά με τον ήχο της λύρας του και «ντέμι» το δοξάρι του που την κάνουν να κελαηδά και να αγριεύει σαν τον αέρα. Για τον ίδιο η καλή μουσική είναι ο δαίμονας. Για μας η μουσική του είναι ένας ύμνος στη φύση.

Η αυθεντική παρουσία του περήφανου Κρητικού είχε συγκινήσει τον Μάνο Χατζιδάκι που του απένειμε το Ανώτατο Βραβείο Επιδεξιότητας Παιξίματος στα Ανώγεια το 1981. Ένα ειδικό βραβείο που εφηύρε συνεπαρμένος από το παίξιμό του και που ποτέ δεν τιμήθηκε άλλος καλλιτέχνης με το ίδιο.

Ο κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης, αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, μας πάει στον μαγικό μουσικό του κόσμο σε μια μοναδική γιορτή, που ενώ είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

Ο Ψαραντώνης δεν είναι απλώς ένας δημιουργός της Κρήτης ή ένας έθνικ καλλιτέχνης με αναφορά στον τόπο του και στη μακρά οικογενειακή περιπέτεια της οικογένειας του με τη μουσική. Είναι ο ίδιος ένας φορέας της παράδοσης αλλά και του πιο δημιουργικού και λαμπρού μετασχηματισμού της. Νέος και πανάρχαιος. Μοντέρνος και αρχετυπικός ο Ψαραντώνης σκορπά το ρίγος όπου κι αν εμφανίζεται έχοντας αποκτήσει επάξια τη θέση θρύλου στο μουσικό στερέωμα. Τοπικός και παγκόσμιος, αυτοσχεδιαστικός αλλά και βαθιά οργανωμένος, απρόοπτος και ανανεωτής, κουβαλάει τη ρίζα ενός πανάρχαιου τρόπου στην πιο σύγχρονη αποσκευή.

Τώρα είναι η στιγμή να κάνει εκείνος ένα μεγάλο κάλεσμα. Μια μουσική εορτή όπου στο κέντρο της θα κυριαρχεί εκείνος και όλα αυτά που τον συγκινούν και τον κινητοποιούν όλα αυτά τα χρόνια. Οι εκλεκτικές του συγγένειες, οι μεγάλες του συμπράξεις, μια σειρά κορυφαίων προσώπων όλου του μουσικού τόξου θα συνυπάρξουν με τον μεγάλο Ψαραντώνη στο Καλλιμάρμαρο, σε μια εορτή της μουσικής, όπου θα λάβει τον χαρακτήρα ντοκουμέντου με μπόλικη συγκίνηση, χαρά και αισιοδοξία.

Μαζί με τον Ψαραντώνη θα εμφανιστούν οι: Γιώργης Ξυλούρης, Λάμπης Ξυλούρης, Νίκη Ξυλούρη.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη βραδιά θα συνυπάρξουν μαζί με τον Ψαραντώνη οι: Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης), Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Κονταρός, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Τζουγανάκης, Vinicio Capossela και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Ενορχηστρώσεις & Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Πλατύραχος

Info:


Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017
Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do)

Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ. | Οι πόρτες ανοίγουν στις 7 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ καθήμενοι | 12 ευρώ αρένα ορθίων

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!