«Η λογοκρισία στη δικτατορία (1967-1974)» Τριήμερο εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη

Με συναυλία, ημερίδα και προβολή ντοκιμαντέρ το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη ο Σ.Φ.Ε.Α για τη λογοκρισία στη δικτατορία (1967-1974).
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

21 Απριλίου, 51 χρόνια μετά


Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α) 1967-1974 διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στην Θεσσαλονίκη στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2018.

Το Σάββατο 21 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με θέμα «Απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια». Θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, η Ελισάβετ Παπαθανασίου και η Ελένη Μιχαλοπούλου.

Την Κυριακή 22 Απριλίου στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Η λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας» με μαρτυρίες και εισηγήσεις ιστορικών και ερευνητών. *

Την Δευτέρα 23 Απριλίου στις 7:30 το βράδυ στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον», θα προβληθεί το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό», που έχει θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την εποχή της δικτατορίας.

*Το πρόγραμμα της ημερίδας «Η λογοκρισία στη δικτατορία (1967-1974)» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

Εισηγήσεις

Α. Ενότητα

Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΑΣΚΙ, «Η λογοκρισία από την καχεκτική δημοκρατία στη στρατιωτική δικτατορία».

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Η λογοκρισία στην Ελλάδα: τομές και ασυνέχειες με το παρελθόν».

Μαρτυρία: Αντώνης Κούρτης, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφ. «Θεσσαλονίκη» την περίοδο της Δικτατορίας, «Η λογοκρισία στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης».

Δημήτρης Μαυροσκούφης, καθηγητής, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, «“Το πουλί, το χαρτί και το ψαλίδι”, η άσκηση λογοκρισίας στον έντυπο λόγο».

Μαρτυρία: Φρειδερίκη Φαντίδου - Σιδηροπούλου, φιλόλογος

Διάλειμμα 15-20΄

Β. Ενότητα

Νίκος Καραγιαννακίδης, ιστορικός - Ιόνιο πανεπιστήμιο, «Η λογοτεχνία και η τέχνη υπό την επιτήρηση των συνταγματαρχών».

Μαρτυρία: Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης, «Κινηματογράφος και λογοκρισία στα χρόνια της χούντας».

Θανάσης Γιώγλου, ερευνητής ελληνικής μουσικής – ραδιοφωνικός παραγωγός, «Η λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι στην επταετία 1967-1974».

Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου ΑΠΘ, «Η Μακεδονική Καλλιτεχνική εταιρία “ΤΕΧΝΗ” στα χρόνια της δικτατορίας».

Μαρτυρία: Κώστας Γακίδης, ηθοποιός από το Θεατρικό Εργαστήρι, Μνήμες από τις διώξεις του Σωματείου.

Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ, «Η λογοκρισία την περίοδο της δικτατορίας μέσα από το βλέμμα και τις καταγραφές των λογοκριτών».

Ανέστης Στεφανίδης, πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνος αρχείων ΚΙΘ, «Η τράπεζα μνήμης - τεκμηρίων για την περίοδο της Δικτατορίας στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Συζήτηση
30429786 2134970496521121 833847868 n

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!