Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά την απόσυρση βιντεοκλίπ της Γλυκερίας

Οι λήψεις έγιναν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων τέλη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με επιστολή της προς τη δισκογραφική εταιρεία, που κοινοποιήθηκε στους μουσικούς ιστότοπους, ζητά την αναστολή της προβολής του πρόσφατου βιντεοκλίπ της Γλυκερίας, με τίτλο «Πατρίδα», τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στο Γεράκι της Λακωνίας.

Ο λόγος, σύμφωνα με την επιστολή, είναι πως οι κινηματογραφήσεις και αεροκινηματογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη δισκογραφική εταιρεία χωρίς έγκριση από την Υπηρεσία και χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων τέλη κινηματογράφησης και χρήσης του οπτικοακουστικού υλικού.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ζητά από τους ιστότοπους που ανάρτησαν την είδηση & το βιντεοκλίπ να το αποσύρουν.

Η επιστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων


ΘΕΜΑ: Σχετικά με μη καταβολή τελών υπέρ ΤΑΠΑ
Σπάρτη, 20.3.2017

ΠΡΟΣ: Την δισκογραφική εταιρεία Spider Music
Άγγελου Μεταξά 15
16675 Γλυφάδα

ΣΧΕΤ.: Το υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙΟΙΚ/Β/6816/12.6.2007 έγγραφο του Τ.Α.Π.Α. σχετικά με τέλη δημοσίευσης (διαφυγόντα κέρδη)

Σχετικά με το θέμα και έχοντας υπ’ όψιν το ανωτέρω σχετικό, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα, μετά από σχετικές αναρτήσεις σε ιστοχώρους τοπικού (λακωνικού) ενδιαφέροντος, η εταιρεία σας έχει πραγματοποιήσει την παραγωγή video clip για το τραγούδι με τίτλο «Πατρίδα», που ερμηνεύει η τραγουδίστρια Γλυκερία, στο οποίο περιλαμβάνεται οπτικό υλικό από τον Αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου. Πρόκειται για κινηματογραφικές λήψεις που πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματικό εξοπλισμό και επιπλέον με μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) στον βυζαντινό ναό του Αγίου Σώζοντα και στο κάστρο Γερακίου. Όπως προκύπτει από το blog του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών (http://politistikosgeron.blogspot.gr/2017/02/blog-post_15.html), τα γυρίσματα έγιναν στις 18.10.2016.

Το video clip, με την ένδειξη «Official video clip» έχετε αναρτήσει από την 1.3.2017 στον διαδικτυακό τόπο youtube (https://www.youtube.com/watch?v=j1l1H3piHSQ»), ενώ στην ιστοσελίδα της εταιρείας σας (http://spider-music.com/index.php/component/k2/item/104-2017-02-17-18-35-17) γίνεται παραπομπή για τη θέαση του video clip στη σχετική σελίδα του μουσικού διαδικτυακού πολυχώρου www.musicity.gr (https://www.musicity.gr/mousiki-entehno/item/8264-glykeria-patrida-video-clip-neo-tragoudi). Στην τελευταία μάλιστα αναφέρεται ότι «λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του, η δισκογραφική εταιρεία Sony Τουρκίας, ανέβασε στο επίσημο κανάλι της στο Youtube το video clip». Όπως διαπιστώνεται, η εταιρεία σας έχει ήδη προβεί στην επίσημη ανάρτηση και προώθηση του video clip, με αποτέλεσμα αυτό να έχει περαιτέρω αναρτηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ιστολόγια, κτλ.

Οι ανωτέρω κινηματογραφήσεις και αεροκινηματογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς έγκριση από την Υπηρεσία μας και χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων τέλη κινηματογράφησης και χρήσης του οπτικοακουστικού υλικού (και τα οποία αποτελούν νομοθετημένα έσοδα του ΤΑΠ, Ν. 736/1977 «Περί Οργανισμού του ΤΑΠ», ΦΕΚ 316/Α'/15.10.1977).

Κατόπιν τούτων, σας ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να αναστείλετε άμεσα την προβολή και περαιτέρω χρήση του ως άνω video clip και, εφόσον επιθυμείτε, να υποβάλετε σχετική αίτηση αδειοδότησης στην Υπηρεσία μας, ώστε να ακολουθηθεί η σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία διαδικασία. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης ορίζεται στις παραγράφους 3.3 και 3.4 της ΚΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ2/Φ51-52-54/81397/2199 (ΦΕΚ 1491/Β΄/27.10.2005) και ο καθορισμός τελών και οι προϋποθέσεις απαλλαγής από αυτά στην ΚΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 (ΦΕΚ 3046/Β΄/30.12.2011), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/12569/7.2.2012 (ΦΕΚ 648/Β΄/7.3.2012) ΚΥΑ.

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης των ιστότοπων και ιστολογίων, στα οποία έχει αναρτηθεί το video clip (με βάση τον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος εγγράφου, 20.3.2017), και προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, ομοίως θα πρέπει αμέσως να αφαιρέσουν το video clip από την ιστοσελίδα τους.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

κ.α.α.
ΔΑΝΑΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΠΕ Αρχαιολόγων

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!