«Γράμματα από τη Γερμανία» του Μίκη & του Λάδη - Βιβλίο και 2 live ηχογραφήσεις

(ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ & 2 ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ) Ένα βιβλίο και δυο τραγούδια από την πρόσφατη συναυλία με τα «Γράμματα από τη Γερμανία».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Γράμματα από τη Γερμανία» 50 χρόνια μετά


Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος το καλοκαίρι, από την πρώτη παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Γράμματα από τη Γερμανία», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αύριο κλείνει τα 91 του χρόνια και στίχους του Φώντα Λάδη. Βέβαια λόγω της πολιτικής κατάστασης εκείνης της εποχής, ο δίσκος κυκλοφόρησε εννέα χρόνια αργότερα, το 1975, σε δυο εκτελέσεις.

Μια με τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Γιάννη Θωμόπουλο και την Άννα Βίσση και μια με τον Αντώνη Καλογιάννη, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Συρρή.

Συναυλίες με τα «Γράμματα»


Με αυτή την αφορμή, φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί σειρά συναυλιών με τα «Γράμματα από τη Γερμανία» και με τραγούδια διαφόρων λαϊκών συνθετών για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, με ερμηνευτές τους Αφροδίτη Μάνου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Μεράντζα, Σοφία Παπάζογλου και Βασίλη Κορακάκη. Ήδη έχουν γίνει οι δυο πρώτες συναυλίες. Στις 11 Ιουλίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους και στις 20 Ιουλίου στο Προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, αυτή τη φορά χωρίς τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Το μουσικό μέρος συμπληρώνεται με προβολές ταινιών, μνήμες γνωστών τραγουδιών, μικρών κειμένων και ντοκουμέντων της εποχής. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το περιοδικό «Μετρονόμος», με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την έκδοσή του.

Βιβλίο με στίχους και δημοσιεύματα


Παράλληλα, οι εκδόσεις «Μετρονόμος» προχώρησαν στην τρίτη έκδοση ενός βιβλίου - ντοκουμέντου, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966 και επανεκδόθηκε το 1975, με τους στίχους των τραγουδιών, αποκόμματα από δημοσιεύματα του τύπου για τις συναυλίες του 1966 και κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και του Φώντα Λάδη. Στην έκδοση δημοσιεύονται και οι στίχοι από τα έξι «Γράμματα» που δεν κυκλοφόρησαν στους δίσκους. (Το «Ήρθαν κάτι στρατηγοί» υπάρχει μόνο στην έκδοση με την Αφροδίτη Μάνου). Τα πέντε από αυτά τα ποιήματα είναι ήδη μελοποιημένα, ενώ το ποίημα «Ευημερία» παραμένει αμελοποίητο.
ladis1

Δυο ανέκδοτες ηχογραφήσεις


Όπως σημείωσα παραπάνω, στις 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ η δεύτερη συναυλία με τα «Γράμματα από τη Γερμανία, την οποία παρουσίασε ο Νίκος Αϊβαλής, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από την Έλενα Διάκου.

Από αυτή τη συναυλία, έχετε την ευκαιρία να ακούσετε αρχικά το «Κίνησε ο Μάης για να ’ρθει» με την Αφροδίτη Μάνου.

Στο δεύτερο απόσπασμα ο Γιώργος Μεράντζας τραγουδά «Στο καφενείο “Ελληνικόν”».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!