Global Music Award για τις αδελφές Σπανομάρκου

Ένα ακόμη διεθνές βραβείο για τις νεαρές μουσικοσυνθέτριες Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Χρυσό Βραβείο για το album τους «Ελλάς Πολιτική Κρατουμένη» και την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Best of Show» για την καλλιτεχνική τους αξία, απένειμε στις Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου, ο πρόεδρος της διοργάνωσης των Global Music Awards, Thomas Baker, από το επίκεντρο βιομηχανίας του θεάματος στην Καλιφόρνια (που μαζί με τα Grammy και τα Billboard αποτελούν το τρίπτυχο των κορυφαίων μουσικών βραβείων στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργάνωσης:


«Ελληνικό album διαμαρτυρίας λαμβάνει κορυφαίες διακρίσεις - οι Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου (Ελλάδα), έλαβαν την κορυφαία διάκριση για το νέο τους album διαμαρτυρίας, «Ελλάς πολιτική κρατουμένη». Αυτές οι δύο αδελφές μουσικοί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παθιασμένη φλόγα της ελληνικής ψυχής με τις συνθέσεις και τους στίχους τους σε μια εποχή εθνικής δυσκολίας. Γράφουν το δικό τους υλικό, το οποίο εκτελείται από πολλούς λαμπρούς και γνωστούς ερμηνευτές. Η μουσική τους ανήκει στο παραδοσιακό ελληνικό δημοφιλές είδος, αλλά το στιχουργικό περιεχόμενο έχει ένα πιο σύγχρονο στυλ, σύμφωνο με την σημερινή υποβόσκουσα αστική κουλτούρα. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί την ελληνική λαϊκή μουσικής τους, ως Ρεμπέτικο, ως τα Ελληνικά Blues. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση, βέβαια, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα αναλογία: η κατάληξη είναι ότι το δικό τους Ρεμπέτικο, τους χαρίζει μια θέση στον ελληνικό πολιτισμό, που είναι το ισοδύναμο των Blues στην Αμερικανική κουλτούρα. Αυτό το νέο πολιτικό - κοινωνικό, 2πλό άλμπουμ, περιλαμβάνει 13 τραγούδια και εννέα αφηγήσεις - μαρτυρίες για την παρούσα ελληνική οικονομική κρίση: την ανεργία, τη διαφθορά, την αδικία, τη φτώχεια, τις αυτοκτονίες και την έλλειψη ελευθερίας».
spanomark.jpg

Αναφέρει μεταξύ άλλων το ενημερωτικό δελτίο:


Οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια να προσφέρουν στιγμές συγκίνησης, αυτή τη φορά με έναν καθαρά πολιτικό - κοινωνικό δίσκο, εμπνευσμένο από την Ελληνική πραγματικότητα του σήμερα. Με μπουζούκι, κιθάρα, βιολί και πιάνο, και με ελληνική ψυχή, στις συνθέσεις τους συνυπάρχουν αρμονικά η λαϊκή και η συμφωνική μουσική, το έντεχνο και οι παραδοσιακές μουσικές αποχρώσεις. Οι στίχοι αιχμηροί, πραγματεύονται ζητήματα που όλους μας προβληματίζουν, όπως την ανεργία, τη ξενιτιά, τον καημό της μάνας της κρίσης, την παραπληροφόρηση και τα πολιτικά παιχνίδια, τα χρεωμένα νοικοκυριά και την ανέχεια, αλλά και δίνοντας ελπίδα και αισιόδοξη πνοή για την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος και την ανάκτηση των χαμένων μας ονείρων.

Συμμετέχουν εξαιρετικοί γνωστοί ερμηνευτές της νέας γενιάς και παλαιότεροι καταξιωμένοι, όπως οι: Νάντια Καραγιάννη, Σωτήρης Ψυλλάκης, Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, Γιώργος Ράπτης, Γιώργος Λάσκαρις, και Δημήτρης Καρασαββίδης, καθώς και ο φιλέλληνας Πορτογάλος τραγουδοποιός Luis Gonzaga, εκφράζοντας τις κοινές αγωνίες και βιώματα των δύο λαών στην κρίση αυτή που έχει διεθνή αντίκτυπο.

Στο μπουζούκι, ο δεξιοτέχνης και σολίστ Γιώργος Ξενοκώστας, στο πιάνο ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης και στο βιολί οι ιδιαίτεροι Νίκος Φάκαρος, ο Ικαριώτης που ξεσηκώνει τη νεολαία και το «Καμάρι του Πόντου» Κώστας Αγέρης. Σε έναν πρωτότυπο συνδυασμό με λαϊκά όργανα, σαξόφωνο παίζει ο τζαζίστας Νίκος Κουλούρης. Οι ηχοληψίες είναι του Δημήτρη Τσινιδέλου και Γιάννη Φώτη, ενώ το ιδιαίτερο εξώφυλλο του δίσκου έχει φιλοτεχνήσει η Μαγδαληνή Ράπτη.
spanomarkoysist.jpg
Αυτό τον καιρό συνθέτουν νέα έργα αφιερωμένα στην προσφορά της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, με πρωτοβουλία του παραρτήματος Λειβαδιάς, όπου συμμετέχουν γνωστοί σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ παράλληλα στηρίζουν το νέο μουσικό αίμα της χώρας μας, συνεργαζόμενες με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στον τομέα της ενορχήστρωσης.

Ακούστε όλο το album

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!