Focus on… Mozart!

Ο κύκλος focus on εισάγει τα «μουσικά σαλόνια» στη συναυλιακή σκηνή! Όλο το πρόγραμμα και οι συντελεστές!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
METROPOLITAN SYMPHONY ORCHESTRA OF ATHENS

ΚΥΚΛΟΣ FOCUS ON

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00
FOCUS ON… MOZART
Θέατρο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Μία πρωτότυπη ιδέα εισάγει φέτος στις τακτικές εμφανίσεις της η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο κύκλος focus on εισάγει τα «μουσικά σαλόνια» στη συναυλιακή σκηνή!

Στο πρώτο μέρος κάθε βραδιάς focus on, σημαντικές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της Μουσικής, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης και της δημοσιογραφίας θα συναντιούνται σε μία συζήτηση επί σκηνής, που θα διεξάγεται με συντονιστή τον καταξιωμένο Κριτικό και Ιστορικό Μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη και οικοδεσπότη τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Η συζήτηση θα εστιάζεται στον εκάστοτε μεγάλο κλασικό μουσουργό στον οποίο αφιερώνεται η βραδιά, χωρίς να αφορά, ωστόσο, αποκλειστικά σε αυτόν. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους ενώπιον του κοινού, σε μία αυθόρμητη συζήτηση, μέσα από τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό δρόμο της επαφής τους με τη Λόγια Μουσική και υπό το πρίσμα της δικής τους ξεχωριστής ιδιότητας καθένας, θα αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές προσέγγισης της Μουσικής, περισσότερο προσωπικές και, γι’ αυτό ίσως, περισσότερο ενδιαφέρουσες…

Στο δεύτερο μέρος κάθε εκδήλωσης του κύκλου focus on, ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμφωνικά έργα του μεγάλου μουσουργού, στον οποίο είναι αφιερωμένη η βραδιά, θα ερμηνεύεται από τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00, η πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου Focus On της MSO of Athens, στο Θέατρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλατεία Αγ.Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), είναι αφιερωμένη στον ανυπέρβλητο Wolfgang Amadeus Mozart.

Στη συζήτηση του πρώτου μέρους θα μετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι:

Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος στο 1νάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης
Νικόλας Κληρονόμος, Βραβευμένος Ζωγράφος
Νότης Μαυρουδής, Κιθαριστής, Τραγουδοποιός, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ550 του Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα από το πιο δημοφιλή έργα του Αυστριακού συνθέτη, το οποίο ολοκλήρωσε το 1788, τρία χρόνια πριν το θάνατό του σε μία εποχή που βίωνε πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής, με χρέη, απογοητεύσεις και τραγικά χτυπήματα της μοίρας. Για τη Συμφωνία αυτή, ο Ρόμπερτ Σούμαν σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που διαθέτει «ελληνική ανάλαφρη χάρη».

Πληροφορίες

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00
Αίθουσα: Θέατρο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα για την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens: www.msoath.gr

*Το Focus On είναι νομικα κατοχυρώμενος κύκλος της MSO of Athens.
Focus on Mozart 26/1/2017 www.msoath.com

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

tsabropoulos
Οι Times της Νέας Υόρκης σε άρθρο τους τον χαρακτηρίζουν ως «έναν μάγο του ήχου και έναν σπάνιο μουσικό που ακροβατεί με ιδιαίτερη άνεση ανάμεσα στην κλασική και την τζαζ μουσική, σαν ένας γνήσιος διάδοχος του Keith Jarrett...».

Η Le Monde έγραψε για την ερμηνεία του ως μαέστρου-σολίστ σε έργα Μότσαρτ: «Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό και ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμία προσπάθεια».

Οι Times του Λονδίνου έγραψαν: «Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος όντως είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση μουσικού […] είναι μουσικός της απόλαυσης […] της δημιουργίας μακριά από κλισέ και πόζες. […] Ένας γοητευτικός και άμεσα επικοινωνιακός εκτελεστής […] ένας εσωτερικός συνθέτης που οι νότες του κρύβουν μυστήριο […] ένας μαέστρος γεμάτος ενέργεια και πάθος. [...] Ένας μουσικός ολοκληρωμένος […] που ίσως ακολουθεί το δρόμο της μουσικής πληρότητας που άνοιξε ο Leonard Bernstein».

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος μουσικός που έχει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού, τη διεύθυνση ορχήστρας, ως ένας ανανεωτικός αρχιμουσικός, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Οι διακρίσεις του σε διαγωνισμούς πιάνου, αλλά και οι σοβαρές σπουδές του σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα, όπως η Juilliard της Νέας Υόρκης, του άνοιξαν το δρόμο για μια μεγάλη σταδιοδρομία από τα παιδικά του χρόνια. Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στις ξεχωριστές του εμφανίσεις στην Ελλάδα, σε μουσικούς κύκλους όπως «Μεγάλοι Ερμηνευτές και Μεγάλες Ορχήστρες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες.

Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον Vladimir Ashkenazy και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχμάνινοφ. Κεντρικό άξονα του ρεπερτορίου του αποτελούν έργα του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Σοπέν, αλλά και οι συνθέσεις της Ρώσικης Σχολής, καθώς έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα Ραχμάνινοφ, Προκόβιεφ, Τσαϊκόφσκυ και Σκριάμπιν.

Από το 2000 ηχογραφεί για την κορυφαία Γερμανική εταιρεία δίσκων ECM, έχοντας κυκλοφορήσει διεθνώς 7 εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Το άλμπουμ του "Acroasis", με τεράστια απήχηση στη διεθνή μουσική σκηνή, έλαβε διθυραμβικές κριτικές, κατά την πρώτη μεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ECM, με σταθμούς στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό ένα νέο μουσικό ιδίωμα βασισμένο στους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Την περίοδο 2006-2008 πραγματοποίησε συναυλίες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αγγλία και τη Ρωσία, παρουσιάζοντας το best seller της ECM "Chant Hymnes and Dances". Το άλμπουμ παρέμεινε αρκετές βδομάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη.

Το 2009 τιμήθηκε ως επίτιμο μέλος του Rachmaninoff International Society για τις ερμηνείες του στα έργα του μεγάλου Ρώσου πιανίστα και συνθέτη. Θεωρείται από το διεθνή Τύπο ως ένας πιστός ερμηνευτής-μελετητής της μουσικής του Ραχμάνινοφ στα πιανιστικά και στα συμφωνικά του έργα, όπως και του Chopin. Κορυφαίες του στιγμές είναι η ερμηνεία του στα πρελούδια του Ραχμάνινοφ στο Λονδίνο το 2008 και η ξεχωριστή του προσέγγιση ως μαέστρος στη δεύτερη Συμφωνία.

Υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός της μουσικής τηλεοπτικής σειράς 7 εκπομπών της Μεγάλης Εβδομάδας της ΕΡΤ "Ακρόασις".

Από το 2013 συνεργάζεται με την ερμηνεύτρια του βυζαντινού και του αρχέγονου μέλους, Νεκταρία Καραντζή, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον μουσικό κόσμο της Δύσης με αυτόν της Ανατολής. Το μουσικό τους πρόγραμμα «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κερδίζοντας τη θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι επίτιμος Πρόεδρος του Sergei Rachmaninov Greek Sociaty, είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός %ιευθυντής της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών (Metropolitan Symphony Orchestra of Athens) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλαδος.

ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ

movembasisitis
Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου (1965-70). Στη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε βασικό μέλος της Μικτής Χορωδίας του ΕΜΠ και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της, μολονότι αυτοδίδακτος. Από την αποφοίτησή του, το 1970, ασχολείται με την εκπόνηση στατικών μελετών οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιτέκτονες, σε βραβευμένα, συχνά, έργα.

Από το 1978 ασχολείται αδιαλείπτως ως κριτικός και σχολιαστής των μουσικών δρωμένων, κειμενογράφος προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων και παραγωγός- παρουσιαστής μουσικών ραδιοακροαμάτων – κυρίως από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (1983-2000). Από το 1989 διδάσκει σε δημοσιογραφικές σχολές Ιστορία της Μουσικής, Τέχνη και τεχνική του ραδιοφώνου, καθώς και Μουσική επικοινωνία. Υπήρξε εντεταλμένος κριτικός μουσικής της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (1984-1996). Επανενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2013, με την επανέκδοση της εφημερίδας. Έχει διατελέσει μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), αναπληρωτής πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1993-1998) του ΥΠΠΟ, μέλος του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006), Διευθυντής του Β΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1996-1999), σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001-2004) και μέλος (2013-2015) του Δ.Σ. (ταμίας) του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας (ΜΕΟΕ), στον οποίο ανήκει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1970, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών από το 1992 (μέλος του Δ.Σ. – ταμίας - το 2003-2013), μέλος του Θεατρικού Μουσείου από το 1996 (μέλος του Δ.Σ. από το 2013), μέλος του σωματείου %ΙΑΖ1ΜΑ. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την αρχή της λειτουργίας του (1991), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μέχρι το 2010, τελευταία χρονιά λειτουργίας της. Επιμελήθηκε ιδιαίτερα προγράμματα συναυλιών δημοφιλών και αξιόλογων τραγουδιστών και τραγουδοποιών, όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Μίμης Πλέσσας κ.α.. Έχει προλογίσει πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια και συμμετείχε σε παρουσιάσεις ηχογραφημάτων και βιβλίων.

Έχει γράψει κείμενα για πολλές δισκογραφικές εκδόσεις και για πολυάριθμα προγράμματα συναυλιών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό εντύπων (Τέταρτο, Βήμα, Βιβλίο, Βημαgazino, Ο Πολίτης, Μετρονόμος, Δίφωνο, Echo & Artis, Πολύτονο, Le lien, TaR κ.α.) Το 2013 εκδόθηκε από τον ΙΑΝΟ το ιδιαίτερο και πρωτότυπο πόνημά του Το μουσικό μου ημερολόγιο. Αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα του είδους. Η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εξελίχθηκε σε εγκάρδια φιλία, καρποφόρησε ένα καινούριο πρωτότυπο ημερολόγιο, αντίδωρο στον σπουδαίο αυτόν νεοέλληνα, για τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του. Ονομάζεται Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη 2016, εκδόθηκε επίσης από τον ΙΑΝΟ και αναδείχθηκε με μεγάλη διαφορά στο πλέον ευπώλητο του είδους. Στα επίσημα εγκαίνια (Απρίλιος 2016), του ανακατασκευασμένου σπιτιού στην Ξάνθη, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν ο κύριος ομιλητής.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

dritsas
Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΕΡΓΑ). Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της %ιεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001).

Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Πρόσφατα στο σημαντικό συνέδριο EUROPREVENT 2014 της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων.

Έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008), CD Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009), Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010).

Επίσης με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Τα μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Ίδρυμα Θεοχαράκη, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπ. Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών κ.α. Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπο (Ελευθεροτυπία, Καθημερινή) και ηλεκτρονικό τύπο.

Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ

klironomos
Ο Ζωγράφος- Σκηνογράφος Νικόλας Κληρονόμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εισήχθη και απεφοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών από το εργαστήριο του Π. Τέτση. Πτυχίο Ζωγραφικής μετά βραβείου και επαίνων, εξειδίκευση στη Σκηνογραφία με βραβείο σκηνικού ’80 και πλήρης κύκλος Θεωρητικών, 1975-1980. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Meisterschϋler, H.D.K.Bερολίνου με υποτροφία Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, κληροδότημα Μίκας Σκουζέ. Σπουδές πιάνου, μονωδίας. Πτυχίο Αρμονίας από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τον Γιάννη Σπυρόπουλο, 1980. Διδακτορικό δίπλωμα σε αντικατάσταση καλλιτεχνικού έργου – μεταπτυχιακού διπλώματος – εκπαιδευτικού έργου, από Υπουργείο Παιδείας (ΙΤΕ), καθώς και διακρίσεις, όπως έπαθλο Περικλή Βυζάντιου ‘81, τρίχρονη μεταπτυχιακή υποτροφία ΙΚΥ ‘85- ‘88, επιλογή σε διαγωνισμό της UNESCO ως ελληνική συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνή διαγωνισμό στο Παρίσι 1992. Πλούσιο καλλιτεχνικό έργο με 28 ατομικές εκθέσεις και περισσότερες από 90 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αναφορές σε αυτό από σημαντικούς Ιστορικούς και Κριτικούς της Τέχνης, επίσης από εξειδικευμένους δημοσιογράφους εικαστικών στα ΜΜΕ. Εκπαιδευτικό έργο στην ιδιωτική και τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1985. Το 2003 συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη και δημιουργεί σειρά έργων που σχετίζονται με τα πρώτα 18 χρόνια του συνθέτη και αποτελούν συλλεκτική ενότητα με τίτλο “ Τα παιδικά του χρόνια… ένα ταξίδι”

Σχεδιασμός σκηνικών, κοστουμιών, φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις με πρόσφατες συνεργασίες με το Ίδρυμα Τεχνών Β. & ΜΘεοχαράκη, καθώς και το σχεδιασμό λογοτεχνικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εντύπων όπως και καλλιτεχνικών αντικειμένων ως επιχειρηματικά-καλλιτεχνικά δώρα. Έργα του υπάρχουν σε Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές, Πινακοθήκες, Μουσεία, Ιδρύματα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ζει με την οικογένειά του και εργάζεται στην Αθήνα.

ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

mauroduis
Πάνω από έξη δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μία δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το 'Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το 'Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του
έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ.

Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές. Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές.

Από το 2000 ξεκίνησε την δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006, απονέμεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη - Βαμβακάρη. Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. (Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστών καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: “Master class”). Το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tarradio

Το 2013 εκδίδεται το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων: «Παγκόσμιο Χρονολόγιο τηςΜουσικής» (Συνθέτες-Ερμηνευτές-Κατασκευαστές). Ένα αρχείο 75.000 ονομάτων που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος. (Εκδόσεις, Ianos). Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάϊο του 2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας Καμεράτα. Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (με ένθετο cd) με τίτλο: «Περί Ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα…» (Υποψήφιο για βραβείο Λογοτεχνίας 2014 – Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο με τίτλο: «Book Face» (Σχολιάζοντας τα πέριξ) με τις ίδιες εκδόσεις.

ΚΥΚΛΟΣ FOCUS ON / METROPOLITAN SYMHPONY ORCHESTRA OF ATHENS - ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ


Στο πλαίσιο του κύκλου FOCUS ON, θα πραγματοποιηθούν οι εξής προγραμματισμένες συναυλίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ενώ αναμένονται και νέες έκτακτες ημερομηνίες). Τα ονόματα των καλεσμένων του πρώτου μέρους της βραδιάς θα ανακοινώνονται πριν από κάθε συναυλία:

-Πέμπτη 26/1 Focus on Μότσαρτ /Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ550 (Εκτάκτως η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός)

-Πέμπτη 9/2 Focus on Ραχμάνινοφ /Συμφωνία αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 13,

-Πέμπτη 2/3 Focus on Λιστ /Κοντσέρο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα
Σολίστ: ΒασίληςΤσαμπρόπουλος,

-Τετάρτη 26/4 Focus on Σούμαν /Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38, “Της άνοιξης”,

-Πέμπτη 11/5 Focus on Μούσοργκσκυ /Πίνακες από μιαν Έκθεση

Οι προσκεκλημένοι του φετινού κύκλου FOCUS ON της MSO of Athens είναι, με αλφαβητική σειρά, οι:

-Δημήτρης Αντωνακάκης, Αρχιτέκτων, επίτ. Διδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
-Θόδωρος Αντωνίου, Συνθέτης, Καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Αρχιμουσικός, Ακαδημαϊκός
-Ντιάνα Βρανούση, Πιανίστα, Δασκάλα πιάνου
-Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός Θεάτρου, Λογοτέχνης, Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου
-Μάρκος Δραγούμης, Μουσικολόγος, Υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου ΜέλπωςΜερλιέ
-Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης
-Γιάννης Ευσταθιάδης, Συγγραφέας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός %ημήτρης Καλοκύρης, Συγγραφέας, Επιμελητής Εκδόσεων και Εκθέσεων, Εκδότης, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων
-Λίλλυ Καρατζαφέρη, Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Αθήνα 9,84, Πιανίστα
-Αλέξανδρος Κατσιάρας, Θεολόγος, Συγγραφέας, Διευθυντής
του Ρ/Σ τηςΕκκλησίας της Ελλάδος
-Νικόλας Κληρονόμος, Βραβευμένος Ζωγράφος
-Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης, Πιανίστας / Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της
Ορχήστρας των Χρωμάτων και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
-Διονύσης Μαλλούχος, Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Πιανίστας, Ραδιοφωνικός Παραγωγός
-Νότης Μαυρουδής, Κιθαριστής, Τραγουδοποιός, Συγγραφέας,
Ραδιοφωνικός Παραγωγός
-Γιώργος Νταλάρας, Τραγουδιστής, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες -Νίκος Ξυδάκης, Τραγουδοποιός, Τραγουδιστής
-Έλλη Πασπαλά, Τραγουδίστρια
-Τίτος Πατρίκιος, Βραβευμένος ποιητής, Πεζογράφος και Μεταφραστής
-Γιάννης Πετρίδης, Ιστορικός Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Συγγραφέας
-Ελένη Σαραντίτη, Βραβευμένη Λογοτέχνης, Κριτικός Λογοτεχνίας
-Μάνος Στεφανίδης, Κριτικός Εικαστικών Τεχνών, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
-Δημήτρης Τρίκας, Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός
Focus On Mozart 02

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

H Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο συμφωνικό σύνολο που ιδρύθηκε το 2014 από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και διοικείται από τους μουσικούς του. Συγκροτήθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, με σκοπό να φέρει νέα ελπίδα και προοπτική στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα στις συναυλίες τους κλασικού συμφωνικού ρεπερτορίου.

Με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία και με έμπνευση το όραμα του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, η MSO of Athens έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις τόσο στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το αποτελεί τη μόνιμη καλλιτεχνική στέγη της Ορχήστρας ήδη από τη γέννησή της, όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας σημαντικά έργα ρεπερτορίου, όπως τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Dvorak, τη 2η Συμφωνία του Sibelius, την Ηρωική και την 7η Συμφωνία του Beethoven, την Παθητική Συμφωνία του Tchaikovsky, το Bolero του Ravel, την Ημιτελή (8η) του Schubert, της Συμφωνία του Διός (41η) του Mozart κ.α. ερμηνείες για τις οποίες απέσπασε τη θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών.

Η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ορχήστρας στην εποχή της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας έγινε αποδέκτης θερμών δημόσιων μηνυμάτων από διεθνούς φήμης μαέστρους και μουσικούς, όπως ο Zubin Mehta και ο Glenn Dicterow.

Από το 2015 η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών έχει την τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου, ενώ το καλοκαίρι του 2016 είχε το ιδιαίτερο προνόμιο να παρουσιάσει μία εκπληκτική συναυλία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώπιον χιλιάδων κόσμου, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του ιστορικού καθεδρικού ναού της Μητρόπολης Αθηνών. Στο πλαίσιο της ίδιας αιγίδας, ο Αρχιεπίσκοπος έχει παραχωρήσει ως έδρα της Ορχήστρας τον πλήρως εξοπλισμένο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 2016 η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινίασε τις ψηφιακές εκδόσεις της MSO Records. Έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία Challenge Records αλλά και με την κορυφαία Naxos Records, η MSO Records διαθέτει τις δισκογραφικές της παραγωγές σε διεθνή διακίνηση και κυκλοφορία. Ήδη οι δίσκοι Eleison και Tsabropoulos in concert, πρώτες εκδόσεις της Ορχήστρας, κυκλοφορούν με επιτυχία στην Ευρώπη και την Αμερική. Η MSO Records λειτουργεί με δύο τμήματα: την MSO Classics με
ρεπερτόριο ηχογραφήσεων προσανατολισμένο στα κλασικά έργα και την MSO Sacra, με ηχογραφήσεις θρησκευτικής-ιερής μουσικής από όλον τον κόσμο.

Την ίδια χρονιά ο πολιτιστικός φορέας της Ορχήστρας εγκαινίασε τον πρωτότυπο κύκλο focus on που εισάγει τα μουσικά σαλόνια στη σκηνή, με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών εκπροσώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων και συντονιστή τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και μάεστρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών είναι ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ενώ επίτιμος μαέστρος ανακηρύχθηκε το 2014 ο αείμνηστος πιανίστας, μαέστρος και φιλόσοφος της μουσικής, Γεώργιος Χατζηνίκος.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.msoath.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!