Έφυγε ο σπουδαίος Νίκος Καρατάσος

(VIDEO) Ο τσεμπαλίστας και σαντουριέρης Νίκος Καρατάσος άφησε την τελευταία του πνοή. Αύριο η κηδεία του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/10/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη σημαία για το μουσικό μας κόσμο ο Νίκος Καρατάσος, όπως και όλοι οι ιστορικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες που με την τέχνη και την ψυχή τους στόλισαν την δισκογραφία και τα γλέντια μας με ανεπανάληπτες στιγμές.

Μετά από ένα τέτοιο γλέντι, όπου έπαιξε και τραγούδησε, ο Νίκος Καρατάσος άφησε το ξημέρωμα την τελευταία του πνοή, στον ύπνο, ήσυχα σαν πουλάκι, όπως λέει ο λαός.

Μεγάλη η προσφορά και έντονη η παρουσία του Νίκου Καρατάσου στον μουσικό μας πολιτισμό.

Ο Νίκος Καρατάσος γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά, με καταγωγή από τον πατέρα του το Αργος και της μητέρας του τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Από την ηλικία των 13 ετών πρωτοπαίζει σαντούρι που του έμαθε ο οργανοπαίκτης Μικρασιάτης παππούς του. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακαλύπτει το τσίμπαλο και αφιερώνεται σε αυτό.

Από το 1945 έως το 1962 έπαιζε σαντούρι σε κέντρα, γάμους και πανηγύρια. Το 1962 πήγε στην Αμερική με τον Όμιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη» όπου και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο.

Περιόδευσε σε πολλές χώρες και συμμετείχε σε εκδηλώσεις με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, σε συναυλίες δημοτικής μουσικής. Παράλληλα έπαιξε σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αφιερώματα και στην δισκογραφία.

Το 1987 κυκλοφόρησε ο προσωπικό δίσκος του με τον τίτλο «Λαϊκός Οργανοπαίκτης».

Για τη ζωή του Νίκου Καρατάσου κυκλοφόρησε πέρσι το βιβλίο «Νίκος Καρατάσος και η Ελληνική Λαϊκή και Δημοτική Παράδοση» Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο ιστορικός Γιώργος Ντελόπουλος και ο Γλωσσολόγος Παναγιώτης Μπεκρής.

Η κηδεία του Νίκου Καρατάσου θα τελεστεί αύριο στον Άγιο Βασίλειο Περιστερίου στις 5 το απόγευμα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!