Δημήτρης Μητροπάνος – «Ασ' το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου…»

Ο Δημήτρης Μηροπάνος δε «μασάει» λόγια του. Ντόμπρος και ξάστερος εξέφρασε για μια ακόμη φορά με ειλικρίνεια και θάρρος τις απόψεις του σε συνέντευξή που…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

παρεχώρησε στη Ναταλί Χατζηαντωνίου και δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία (14/10/2011).

Ο ερμηνευτής μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο Καζαντζίδης τραγούδαγε μοναδικά τη φτώχεια και την προσφυγιά. Όταν οι εποχές άλλαξαν, μοιραία αυτά τα τραγούδια δεν ακούγονταν. Τώρα που ξανάνοιξε το ίδιο κεφάλαιο, αφορούν πάλι πολύ κόσμο… Όλα τα νέα παιδιά θέλουν να φύγουν έξω. Κανένα δεν σκέφτεται να κάτσει εδώ. Και γιατί να κάτσει; Για να μείνει αμόρφωτο κι άνεργο; Εμένα και τα δυο μου τα παιδιά μού είπαν ότι θα φύγουν στο εξωτερικό. Στενοχωριέμαι, αλλά μήπως δεν το καταλαβαίνω; Δεν ζούμε μια κρίση που θα περάσει… Η κυβέρνηση μάλλον δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή τουλάχιστον έτσι φέρεται. Λένε "θα δημιουργήσουμε". Ρε σεις, δεν έχουν οι άνθρωποι να φάνε, τι θα δημιουργήσετε; Πήρατε από το μισθωτό και το συνταξιούχο, τους τσακίσατε. Τώρα τι; Θα τους θάψετε και θα πάρετε φόρο θαψίματος; Απ' την άλλη μεριά είναι πρόκληση οι επιχειρηματίες να χρωστάνε δισεκατομμύρια, να μην ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ και όχι μόνο να μην τολμάει κανένας να τους πειράξει, αλλά ούτε να αναφέρεται το όνομά τους. Μετά βγαίνει η κυβέρνηση και σου λέει "εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα". Άστε το, ρε παιδιά, αρκετά τη σώσατε. Άσ' το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου… Ήταν η πιο άχρηστη γενιά (αυτή του Πολυτεχνείου). Αυτή κυβέρνησε τόσα χρόνια. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μάθαμε να κλίνουμε το ρήμα "βολεύομαι" σε όλους τους χρόνους. Και τώρα βγαίνει ο καθένας και λέει το μακρύ του και το κοντό του. Βγαίνει η Ν.Δ. και λέει "μας τιμώρησε ο λαός και δεν μας ψήφισε". Τι λέτε ρε; Θεωρείτε τιμωρία ότι δεν βγήκατε μια φορά και τώρα ελπίζετε να ξαναβγείτε για να κάψετε κι ότι απέμεινε; Δεν ντρέπεστε, ρε, κι εσείς κι οι άλλοι που ζητάτε απ' τον κόσμο να σας ψηφίσει; Αλλά καλά να πάθουμε κι εμείς, αφού τους ψηφίζουμε».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος και στη συνέντευξη που έδωσε στο www.ogdoo.gr και στον Κώστα Μπαλαχούτη είχε εκφράσει τις σκέψεις για την κοινωνία και το τραγούδι, χωρίς περιστροφές:

« Τα δυσάρεστα πράγματα φέρνουν και την «δημιουργία». Αυτό αφορά όλες τις τέχνες. Όλη αυτή κατάσταση θα φέρει μια αλλαγή στη ζωή μας και στο τρόπο που αντιμετωπίζαμε τα πράγματα, συγκριτικά με τις περιόδους της καλοπέρασης. Η μουσική περνάει κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και η οικονομική κρίση δεν χτυπάει μόνο την Ελλάδα, πλήττει τις μάζες σε όλο τον πλανήτη. Πιστεύω και εύχομαι, όσον αφορά το τραγούδι να προκύψουν νέες τάσεις και ρεύματα που θα αποτυπώσουν το κλίμα της κοινωνίας και της εποχής μας, εκφράζοντας τις ανάγκες μας… Η αγανάκτηση φέρνει πράγματα… Το θέμα είναι ότι ενώ ξέραμε γιατί συμβαίνουν αυτά που δυστυχώς συμβαίνουν, δεν κάναμε τίποτα για να τα αποτρέψουμε… Δεν μιλάω για τον κόσμο. Ο κόσμος θα το αλλάξει το τοπίο… Αλλά πρέπει να φτάσουμε εκεί… Να περιμένουμε μόνο από τον κόσμο την αλλαγή και να έχουμε αυτά που όλοι παρακολουθούμε με θλίψη. Ο κόσμος αντιδρά και μάλιστα ειρηνικά, άλλοι ευθύνονται για όσα γίνονται… Αυτοί (οι πολιτικοί) κάναν ότι ήταν δυνατόν για να φτάσουμε εδώ.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!