Άσμα επικό κατά της ΑΕΠΙ

Προσωπικότητες του τραγουδιού έδωσαν δυναμικό παρών στην πρώτη συνέντευξη τύπου του νεοσύστατου Σωματείου Άσμα 450+ δημιουργοί.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού, έδωσαν δυναμικό παρών στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το νεοσύστατο Σωματείο Άσμα 450+ δημιουργοί, που δημιουργήθηκε από την διάλυση του Μέτρον.

Κατάμεστος ο Κεραμεικός από συνθέτες, στιχουργούς, ακόμα και μεγάλους τραγουδιστές έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της ΑΕΠΙ. Το Άσμα ζήτησε να μπει άμεσα κρατικός επίτροπος που θα αναλάβει τη διοίκηση της ΑΕΠΙ πλαισιωμένος από ενισχυμένο εποπτικό συμβούλιο των δημιουργών και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνδιοίκησης με τους νυν μετόχους της εταιρίας, δηλαδή την οικογένεια Ξανθόπουλου. Το Άσμα ζήτησε επίσης την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/26 που ρυθμίζει τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο νομικός εκπρόσωπος του νεοσύστατου σωματείου Γεωργανδρέας Ζάννος κατήγγειλε επίσης ότι θα προχωρήσουν σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων και μαζικές αγωγές κατά της ΑΕΠΙ για δέσμευση της περιουσίας και των ακινήτων της εταιρίας και τηςμελών του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τα διαφυγόντα τους κέρδη, όλα αυτά τα χρόνια που η ΑΕΠΙ κρατούσε πολύ υψηλά ποσοστά.

Στη διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου σωματείου είναι σήμερα οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αντώνης Πλέσσας, οι οποίοι και μίλησαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου καθώς και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζιδάκις, Μιχάλης Αβατάγγελος, Νίκος Ζούδιαρης, Παρασκευάς Καρασούλος, οι οποίοι επίσης παραβρέθηκαν.

Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν στην δυναμική σύσταση του Σωματείου Άσμα 450+ δημιουργοί ήταν και οι: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μάνος Ελευθερίου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νότης Μαυρουδής, Ορφέας Περίδης, Αφροδίτη Μάνου, Νίκος Ξυδάκης. Θανάσης Πολυκανδιώτης, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Τουλιάτος, Καλλιόπη Βέτα, Οδυσσέας Ιωάννου, Παύλος Παυλίδης, Πέτρος Μάλαμας, Αναστασία Μουτσάτσου κ.α. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Καλδάρας.

«Αρχίζω με ένα αξίωμα: Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει. Για πάντα. Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα», τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί.»

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος τόνισε ότι η ΑΕΠΙ, δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά τα λυμαίνεται και πρόσθεσε ότι ενώ η υπουργός πολιτισμού τους έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ, ακόμα δεν το έχουν δει στην τελική του μορφή.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρός του, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αυτοδιαχείριση», συνθέτης Γιάννης Γλέζος, ο οποίος επεσήμανε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας και κάλεσε τα μέλη του νέου σωματείου να «πάρουν την ΑΕΠΙ στα χέρια τους και να αναγκάσουν τους μετόχους να φέρουν πίσω τα λεφτά που λείπουν από τα ταμεία».

Στο τέλος της παρουσίασης πολλοί δημιουργοί εγγράφονταν στο νέο Σωματείο το οποίο ήδη αριθμεί 500 μέλη.

Όπως σημείωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς «η κυβέρνηση έχει την τελευταία ευκαιρία να αποδείξει εμπράκτως και όχι μέσα από δημιουργική ασάφεια, αν είναι μαζί μας ή εναντίον μας. Αν αποδειχτεί το δεύτερο, τότε το Άσμα θα είναι επικό και η στάση μας σκληρή και ανυποχώρητη».

Φωτογραφίες: protothema.gr
ImageHandler.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!