Από Γαλάνη και Bolshoi έως Led Zeppelin φέτος στο Μέγαρο

Το νέο πρόγραμμα της σεζόν παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο οποίο περιλαμβάνονται νέοι μουσικοί κύκλοι, μουσική πολυφωνία και έμφαση στην κλασική μουσική.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η τζαζ στον Μεσοπόλεμο, το μουσικό πορτραίτο της Λένας Πλάτωνος, η Δήμητρα Γαλάνη με Chronos συναντά του Τακίμ, αφιέρωμα στους Led Zeppeilin (!), το «Πνευματικό Εμβατήριο» και η «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη, κάλαντα με το Γιάννη Μαρκόπουλο, «χριστουγεννιάτικος» Μάριος Φραγκούλης, «Ζιζέλ» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με το Bolshoi Ballet, συμφωνικό ροκ με Queen και Abba (!), ο Δημήτρης Καλαντζής με big Band και την Ορχήστρα της ΕΡΤ, ο Βαγγέλης Μπουντούνης και οι 100 κιθάρες του είναι μερικές από τις πιο ελκυστικές βραδιές φέτος στο Μέγαρο Μουσικής. Συνολικά πάνω από 1.000 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν φέτος στις συναυλίες, τα ειδικά αφιερώματα καθώς και τις παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.

Βίντεο για τη νέα σεζόν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

Η δημοφιλής σειρά «Γέφυρες» (καλλιτεχνική επιμέλεια & προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος), συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της με συζεύξεις τεχνών και πολιτισμών, με αφιερώματα, με αυθεντικές παραδοσιακές μουσικές και με ανοίγματα σε νέους δημιουργούς και ερμηνευτές.

Ο κύκλος αρχίζει με τον βραβευμένο με Grammy Avi Avital (μαντολίνο) που συναντά τον συνονόματό του ουτίστα Omer Avital (σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, 14/10/2017) και διευρύνεται με μια βραδιά συμφωνικού ροκ αφιερωμένη στους ABBA και στους Queen 11 & 12/11/2017, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό τον Αναστάσιο Συμεωνίδη, (συμπαραγωγή με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ). Τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, τον τόνο δίνουν η Δήμητρα Γαλάνη και το Chronos Project που συναντούν τους ΤΑΚΙΜ ενώνοντας μέσα από τη μουσική την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο (30/1/2018). Προηγείται ένα ταξίδι στον κόσμο της επτανησιακής μουσικής από χορωδίες του Ιονίου (13/1/2018). Όσοι αγαπούν τον πολιτισμό της Άπω Ανατολής μπορούν να παρακολουθήσουν τον Φεβρουάριο μια παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού από το συγκρότημα IZENA-non-KAI (12/2/2018). Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο από τη νεότερη γενιά Ελλήνων και ευρωπαίων ερμηνευτών 16/2/2018 (συμπαραγωγή). Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή της θρυλικής ταινίας «Ο Χρυσοθήρας» του Charlie Chaplin με ζωντανή μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Στάθη Σούλη (2/3/2018)· μια live performance ζωγραφικής στην άμμο με μουσική από την ουκρανή καλλιτέχνιδα Ξένια Σιμόνοβα (7/3/2018)· και τη ροκ συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος Hats off to Led Zeppelin (17/3/2018). Λίγο πριν το Πάσχα, το Εργαστήρι Ψαλτικής με χοράρχη τον Αθανάσιο Παϊβανά προτείνει στο κοινό επιλογές της βυζαντινής υμνογραφίας για το Θείο Πάθος (29/3/2018), ενώ τον Μάιο έχει προγραμματιστεί η συναυλία «Ταξιδεύοντας από το μπαρόκ στην τζαζ» με τους Τηλέμαχο Μούσα, Νάσια Γκόφα και Νίκο Γιούσεφ (9/5/2018). Στο μεταξύ, μετά την περσινή επιτυχία τους, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Πλατφόρμες με ακροάσεις μουσικών από όλη την Ελλάδα κάθε Τρίτη στις 4 το απόγευμα αλλά και παρουσίαση καλλιτεχνών από τον περσινό κύκλο καθώς και ο Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής για ταινία animation (16/4/2018).

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Megaron Plus
Η θρησκευτική μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
2 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
500 χρόνια από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λούθηρου
Σειρά διαλέξεων του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη
Δύο διαλέξεις (2 & 9/10) για τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση, με αφετηρία την 31η/10/1517, όταν αναρτήθηκαν στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιττεμβέργης οι 95 θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου με τις οποίες επέκρινε την πώληση της άφεσης αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε εκκλησιαστικές και θρησκευτικές ζυμώσεις και συγκρούσεις με κοσμοϊστορικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη αυτή διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε από την ανάρτηση των 95 θέσεων.

Ομιλητής: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Συντονιστής: Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Μιχάλης Χόιπελ: Αφιέρωσις
7 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Για τσέλα και γκάμπες
Έργα Miklos Rozsa, Bertold Hummel, Krzystof Penderecki, William Walton, Έφης Μαρκουλάκη

ΜΕΤ HD Live
Vincenzo Bellini: Νόρμα
7 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Megaron Plus
Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
9 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
500 χρόνια από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λούθηρου
Σειρά διαλέξεων του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη

Δύο διαλέξεις (2 & 9/10) για τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση, με αφετηρία την 31η/10/1517, όταν αναρτήθηκαν στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης οι 95 θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου με τις οποίες επέκρινε την πώληση της άφεσης αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε εκκλησιαστικές και θρησκευτικές ζυμώσεις και συγκρούσεις με κοσμοϊστορικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνέπειες. Με τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής ολοκληρώνεται η δεύτερη διάλεξη.

Ομιλητής: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Elsa Dreisig: Άριες και mélodies
11 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Στα 26 της χρόνια, η Γαλλίδα λυρική σοπράνο υπόσχεται μια λαμπρή διεθνή καριέρα στο χώρο της όπερας μετά τη συμμετοχή της στο σημαντικότερο διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού στον κόσμο, τον Operalia, όπου κατέκτησε το 1ο Βραβείο το 2016.

Πρόγραμμα: Γαλλικές άριες και mélodies

Elsa Dreisig, σοπράνο
Κάρολος Ζουγανέλης, πιάνο

NT live
S. Stone: Yerma
(βασισμένο στο έργο του Lorca)
12 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Avital meets Avital
14 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Γέφυρες

Το πρότζεκτ «Avital meets Avital» είναι ένας διάλογος μεταξύ δύο μουσικών προερχόμενων από διαφορετικούς κόσμους, που μοιράζονται όμως μια πλούσια κοινή μουσική κληρονομιά. Ο υποψήφιος για Grammy μαντολινίστας Avi Avital, προερχόμενος από το απολύτως κλασικό μουσικό υπόβαθρο, συναντά τον βραβευμένο μπασίστα και δεξιοτέχνη στο ούτι Omer Avital, καταξιωμένο τζαζίστα και συνθέτη. Οι δύο Avital, συνοδευόμενοι από τον Yonathan Avishai στο πιάνο και τον Itamer Doari στα κρουστά, συνομιλούν με αφορμή τις διαφορετικές μουσικές επιρροές τους από το Μαρόκο και τους ήχους της Βόρειας Αφρικής, την παραδοσιακή και την κλασική παράδοση, τις αρμονίες της Ισραηλίτικης μουσικής και τους μεσογειακούς ρυθμούς, δημιουργώντας μια εκρηκτική βραδιά όπου η φινέτσα της μουσικής δωματίου συναντιέται με τη συναισθηματική δύναμη της τζαζ.

Avi Avital, μαντολίνο · Omer Avital, συνθέσεις, κοντραμπάσο, ούτι · Yonathan Avishai, πιάνο · Itamar Doari, κρουστά

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα

MET HD Live
W.A.Mozart: Ο μαγικός αυλός
14 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Megaron Plus
Διάλεξη της Wendy Brown
«Ελευθερία και αυταρχισμός: Τα δεξιά κινήματα σήμερα»
16 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities
Κύκλος: Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία
Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities
Ομιλήτρια: Wendy Brown
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

D. W. Griffith: Mισσαλοδοξία
(με ζωντανή μουσική συνοδεία)
30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Τελετή έναρξης
18 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Προβολή της βωβής ταινίας «Intolerance» (1916) του D. W. Griffith με συνοδεία ζωντανής μουσικής σε μουσική σύνθεση Νίκου Πλάτανου
(συμπαραγωγή με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου)
Πριν από την προβολή, μικρή εισαγωγή από τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη
Συμπαραγωγή με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Debussy
21 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Έργα για πιάνο του Claude Debussy
Martino Tirimo, πιάνο

The Bolshoi Ballet Live
Adam - A. Ρατμάσνκι: Ο Κουρσάρος
22 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Μεσοπόλεμος: έργα για σαξόφωνο και πιάνο
25 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος,
Κύκλος: Μουσικές του Μεσοπολέμου / Για ξύλινα και χάλκινα

Έργα Paul Creston, Erwin Schulhoff, Rudy Wiedoeft, George Gershwin, Kurt Weill, Jean Matitia
Στάθης Μαυρομμάτης, σαξόφωνο
Χριστίνα Παντελή, πιάνο

S. Sondheim: Σουήνυ Τοντ
(Μεταφρασμένο στα ελληνικά)
27 & 29 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη,
Κύκλος: Όπερα - Μουσικό θέατρο

Σκηνοθεσία Γιώργος Πέτρου
Διευθύνει ο Στάθης Σούλης

Μουσική - Στίχοι: Stephen Sondheim
Κείμενο: Hugh Wheeler
Μουσικοί της Καμεράτας
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος/Στέλλα Κάλτσου
Κινησιολογία - χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου, Κώστας Τσιούκας
Μετάφραση: Γιώργος Πέτρου
Μουσική προετοιμασία/διδασκαλία ensemble: Δημήτρης Γιάκας

Σουήνη Τοντ: Χάρης Ανδριανός
Κα Λαβεττ: Νάντια Κοντογεώργη
Τομπίας: Άρης Πλασκασοβίτης
Τζοάννα: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Δικαστής Τέρπιν: Χριστόφορος Σταμπόγλης/Μάριος Σαραντίδης
Άντονυ: Γιάννης Καλύβας
Αντόλφο Πιρέλλι: TBA
Ζητιάνα: Άννα Κουσταφτίκη
Επίτροπος Μπάμφορντ: Χρήστος Κεχρής

Συμμετέχουν: Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Άγγελος Χονδρογιάννης, Δήμητρα Κώνστα.

(Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)

L.v. Beethoven: Λεονόρα
(σε συναυλιακή μορφή)
30 Οκτωβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι ερμηνευτές | Όπερα - Μουσικό θέατρο

Όπερα σε 3 Πράξεις
Λιμπρέτο: Joseph Sonnleithner, Stephan von Breuning, Georg Friedrich Treitschke.

Λεονόρα: Marlis Petersen
Ντον Φερνάντο, Δεύτερος φυλακισμένος: Tareq Nazmi
Ντον Πιτσάρρο: Johannes Weisser
Φλόρεσταν: Maximilian Schmitt
Ρόκκο: Dimitry Ivashchenko
Μαρτσελλίνε: Robin Johannsen
Τζακίνο, Πρώτος φυλακισμένος: Johannes Chum

Εξάρχων Anne Katharina Schreiber

Zürcher Sing-Akademie
Διεύθυνση Χορωδίας Florian Helgath

Freiburger Barockorchester
Μουσική διεύθυνση René Jacobs

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

S. Sondheim: Σουήνυ Τοντ
(Μεταφρασμένο στα ελληνικά)
2 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Όπερα – Μουσικό θέατρο

Σκηνοθεσία Γιώργος Πέτρου
Διευθύνει ο Στάθης Σούλης

Saint-Colombe και Marin Marais, Δάσκαλος και μαθητής
2 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Παλαιά μουσική / για τσέλα και γκάμπες

Επί σχεδόν 40 χρόνια ο Μαρέν Μαραί δούλεψε στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, γράφοντας και ερμηνεύοντας μουσική για βιόλα ντα γκάμπα σε κλειστές συναυλίες στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα του δασκάλου και μέντορα του Μαραί, Μεσιέ ντε Σαιντ Κολόμπ. O Φρανσουά Ζουμπέρ-Καγέ, ο οποίος έχει αρχίσει να ηχογραφεί το σύνολο της συνθετικής δημιουργίας του Μαρέν Μαραί, θα μας μυήσει μαζί με τους μόνιμους συνεργάτες του Ανδρέα Λινό και Φιλίπ Γκρισβάρ στην εκλεπτυσμένη ευγένεια του χρυσού αιώνα της γαλλικής μουσικής.

Marin Marais: Σουίτα σε ρε ελάσσονα (Α΄ Βιβλίο), Tombeau de Mr de Meliton (Α΄ Βιβλίο) Σουίτα σε σολ μείζονα (Α΄ Βιβλίο)

Jean de Sainte-Colombe: Κοντσέρτο αρ. 48 (Le Raporté), Κοντσέρτο αρ. 44 (Tombeau Les Regrets) L’Αchéron
François Joubert-Caillet & Aνδρέας Λινός, βιόλα ντα γκάμπα
Philippe Grisvard, τσέμπαλο

W. A. Mozart - 4 Κοντσέρτα, 4 ελληνίδες σολίστ
6 και 8 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

6 Νοεμβρίου 2017
Μ. Θεοδωράκης, Κουαρτέτο αρ. 4 «Μάζα»
W.A. Mozart, Κοντσέρτο για πιάνο No 11 in F major, Κ413
W.A. Mozart, Κοντσέρτο για πιάνο No 12 in Α major, Κ414

Ελισάβετ Κουναλάκη, Έλενα Μουζάλα, πιάνο
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: Απόλλων Γραμματικόπουλος, α΄ βιολί · Παναγιώτης Τζιώτης, β΄ βιολί · Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα · Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

8 Νοεμβρίου 2017
Μ. Θεοδωράκης, Κουαρτέτο αρ. 2 «Το κοιμητήριο»
W.A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο, Κ. 415
W.A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο, Κ. 449
Δανάη Καρά, Μαρία Ευστρατιάδη, πιάνο
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον: Γιώργος Μάνδυλας, α΄ βιολί · Βασίλης Σούκας, β΄ βιολί · Αντίλοχος Τρανός, βιόλα · Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Συμφωνικό ροκ εμπνευσμένο από τους Abba & τους Queen
11 και 12 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Γέφυρες

Αλέξιος Πρίφτης, Symphonic Abba, έργο 2
Tolga Kashif, The Queen Symphony

Μικτή Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (συμπαραγωγή)
Αναστάσιος Συμεωνίδης, μουσική διεύθυνση

(Η παραγωγή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 5 Μαΐου 2017)

The Bolshoi Ballet Live
Nτ. Σοστακόβιτς, J.-Ch. Maillot: To ημέρωμα της στρίγκλας
12 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ρεσιτάλ για 2 βιόλες ντα γκάμπα
13 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Παλαιά μουσική / Για τσέλα και γκάμπες

Έργα Matthew Locke, August Kuehnel, Christopher Simpson, Francois Couperin, Antoine Forqueray, Carl Friedrich Abel, Marin Marais

Γιάννης Τουλής, βιόλα ντα γκάμπα · Christine Kyprianides, βιόλα ντα γκάμπα · Κατερίνα Μιχοπούλου, τσέμπαλο

Balkan Project: Γυναίκες στη σύγχρονη μουσική
15 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Έργα Zeynep Gedizlioglou, Diana Rotaru, Milica Djorjevic, Λίνας Τόνια, Darija Andovska και Alexandra Karastoyanova

Άρτεμις Μπόγρη, Τραγούδι
Το ERGON ENSEMBLE διευθύνει ο Γιώργος Μπαλατσινός

NT live
J. Goldman - S. Sondheim: Follies
16 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Τα Χάλκινα της Γουμένισσας
18 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Για ξύλινα και χάλκινα

α’ μέρος παραδοσιακή μουσική από τη Μακεδονία
β’ μέρος μουσική και τραγούδια

Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ
Τα χάλκινα της Γουμένισσας

MET HD Live
Th. Adès: Ο εξολοθρευτής άγγελος
18 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Μπετόβεν V
19 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ludwig van Beethoven:
- Εισαγωγή «Κοριολανός», op. 62
- Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, op. 73 (Αυτοκρατορικό)
- Συμφωνία αρ. 5, op. 67, σε ντο ελάσσονα

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο (σε φορτεπιάνο Stodart του 1820)
Μουσικοί της Καμεράτας (σε όργανα εποχής)
Γιώργος Πέτρου, μουσική διεύθυνση

3 Σονάτες για τσέλο και πιάνο
22 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

L. van Beethoven, Σονάτα αρ. 2
J. Brahms, Σονάτα αρ. 2
Fr. Chopin, Σονάτα για τσέλο και πιάνο

Λουκία Λουλάκη, τσέλο
Γιώργος Φράγκος, πιάνο

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Τιτάνες
23, 24, 25 Νοεμβρίου 2017 Υποσκήνιο Β Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Performance @ Megaron Underground

Τη νέα σκηνή του Μεγάρου εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με την ομάδα του OSMOSIS.

Πριν το «πριν» και μετά το «μετά». Δύο μοναχικά πλάσματα ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, τα υλικά του κόσμου, μικρά και μεγάλα, τα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων, τον ακίνητο χρόνο. Όλα τα αντίθετα βρίσκονται μαζί, δεν έχουν αλλού να πάνε. Οι Τιτάνες αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου. Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε είκοσι διεθνή φεστιβάλ με το Relic, η ομάδα του Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το νέο της έργο, μετά από τη Βαρκελώνη, το Τορίνο, το Άμστερνταμ, και πριν από την εμφάνιση στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.

Σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση και ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Προγραμματισμός, ηχητικός σχεδιασμός και ζωντανός χειρισμός μουσικής: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Ηχητική εγκατάσταση & Ζωντανός χειρισμός μουσικής: Νίκος Κόλλιας
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτιστική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Δρόσος Σκώτης, Διογένης Σκαλτσάς, Σίμος Πατιερίδης, Νίκος Δραγώνας, Θάνος Λέκκας

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings και με συμπαραγωγούς το Φεστιβάλ Αθηνών, το Théâtre de la Ville (Γαλλία), την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Festival TransAmériques (Καναδάς), το Julidans Amsterdam (Ολλανδία) και την ομάδα OSMOSIS. Την υποστήριξή τους παρέχουν επίσης οι φορείς: O Espaço do Tempo (Πορτογαλία), Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, Centre Culturel Hellénique (Γαλλία) και Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Claudio Monteverdi: Ορφέας
24 και 25 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: With a twist / Όπερα – Μουσικό θέατρο

Με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Μοντεβέρντι μια διαφορετική σκηνοθετημένη παρουσίαση της πρώτης του όπερας «Ορφέας» που συχνά πιστώνεται και ως η πρώτη όπερα στην ιστορία της μουσικής.

Το μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra και ο συνθέτης και μουσικολόγος Πάνος Ηλιόπουλος προτείνουν μια νέα ηχητική δραματουργία του πρωτότυπου υλικού και ανακατασκευάζουν το αυθεντικό τέλος της όπερας, το οποίο διασώζεται μόνο ως κείμενο στο λιμπρέτο του Alessandro Striggio.

Αρχική ιδέα και μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Μεταγραφές, σύνθεση, live electronics: Πάνος Ηλιόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Στο ρόλο του Ορφέα ο Juan Sancho
Μονωδοί (με σειρά εμφάνισης)
Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κεχρής, Ειρήνη Μπιλίνη, Nalyssa Green, Σοφία Πάτση, Λένια Ζαφειροπούλου, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρία Παλάσκα, Μάριος Σαραντίδης

Σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra

Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος»: Αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα
25 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Για ξύλινα και χάλκινα

Αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα

Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο
Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος»
Δημοτική Χορωδία San Giacomo

Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος»
Σωκράτης Άνθης, μουσική διεύθυνση

Συμπαραγωγή με την Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος»

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
26 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών

Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα από τα πιο γνωστά αλλά και πολυδιάστατα έργα του Σαίξπηρ. Ο μεγάλος Βάρδος εμπνέεται εδώ από μια ονειρική Αθήνα και περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, τη σχέση τους με το Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι.

Ο Mendelssohn εμπνεόμενος από τη μαγική ιστορία του Σαίξπηρ, γράφει στα 17 του μόλις χρόνια τη γνωστή ομώνυμη εισαγωγή έργο αρ. 21, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ξαναδουλεύει τη σύνθεσή του, οπότε και προκύπτει το έργο αρ. 61, τα πιο γνωστά μέρη από το οποίο θα ακούσουμε στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.

Felix Mendelssohn-Bartholdy, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Op. 61 (αποσπάσματα)

Την ερμηνεία της μουσικής συνοδεύουν έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας για παιδιά και νέους 6-16 ετών που προκήρυξε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σοφία Τοπούζη, επιμέλεια – κείμενα
Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Φαίδρα Γιαννέλου, μουσική διεύθυνση

Σονάτες για τσέλο και μπάσο κοντίνουο από την μπαρόκ Ιταλία
27 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Παλαιά μουσική / για τσέλα και γκάμπες

Το βιολοντσέλο, όπως και όλα τα «βιολιά», γεννήθηκε στην Ιταλία και το ρεπερτόριό του άνθησε από τα τέλη του 17ου και καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Οι Ιταλοί βιολοντσελίστες έγραψαν έργα εκπληκτικής ομορφιάς και πολύ προχωρημένης τεχνικής, στο χαρακτηριστικό ιταλικό bel canto στυλ, με τον γνωστό βιρτουόζικο και λαμπερό χαρακτήρα, μετατρέποντας το βιολοντσέλο σε εκφραστικό σολιστικό όργανο, εφάμιλλο του βιολιού. Πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη και επηρέασαν τις υπόλοιπες εθνικές σχολές του βιολοντσέλου. Το πρόγραμμά μας παρουσιάζει έναν αιώνα μουσικής κι ένα πανόραμα αυτής της ιταλικής σχολής του βιολοντσέλου. Αρχίζει με τα πρώτα έργα για βιολοντσέλο σόλο που γνωρίζουμε στην ιστορία του οργάνου, γραμμένα στη Μπολόνια στα τέλη του 17ου αιώνα από τον Domenico Gabrielli, τον πρώτο σημαντικό βιολοντσελίστα βιρτουόζο της ιστορίας. Συνεχίζει με υπέροχες σονάτες γραμμένες στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα από τους μεγαλύτερους ιταλούς συνθέτες του μπαρόκ - Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Francesco Geminiani - καθώς κι απ’ τον λιγότερο γνωστό βιρτουόζο βιολοντσελίστα Salvatore Lanzetti, και φτάνει στον Luigi Boccherini, τον μεγαλύτερο βιολοντσελίστα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, που άφησε τεράστιο έργο υψηλής αισθητικής κι εκτίναξε την εκφραστικότητα και την τεχνική του βιολοντσέλου στα ύψη.

Έργα Domenico Gabrielli, Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Francesco Geminiani, Salvatore Lanzetti, Luigi Boccherini

La Stravaganza Greca:
Δήμος Γκουνταρούλης, τσέλο μπαρόκ - Άγγελος Λιακάκης, τσέλο μπαρόκ - Θεόδωρος Κίτσος, θεόρβη και μπαρόκ κιθάρα - Ιάσων Μαρμαράς, τσέμπαλο

Megaron Plus
Διάλεξη του Jean-Pierre Sauvage
«Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές»
28 Noεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Το 2016 ο Jean-Pierre Sauvage, o Fraser Stoddart και ο Bernard Feringa απέσπασαν το Nόμπελ Χημείας για την προσφορά τους στον τομέα των μοριακών μηχανών.

Οι πρωτοποριακές έρευνές τους άνοιξαν νέους δρόμους στον τομέα της νανοτεχνολογίας, δημιουργώντας νανομηχανές ικανές να αναπαράγουν τις κινήσεις των έμβιων όντων. Κατά την επιτροπή των Νόμπελ «ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο με τον ηλεκτρικό κινητήρα του 1830, τότε που οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτές θα οδηγούσαν στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο ρούχων, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ».

Ομιλητής: Jean-Pierre Sauvage, αργυρό μετάλλιο CNRS 1988, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ομότιμος διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Επιστημών και Υπερ-μοριακής Επιστήμης και Μηχανικής

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το CNRS
KΥΚΛΟΣ CNRS «Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης»

H Μουσική απέναντι στο Ναζισμό
29 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Μουσικές του Μεσοπολέμου

Συναυλία έργων μουσικής δωματίου των συνθετών του Ολοκαυτώματος Hans Krasa και Gideon Klein, καθώς και ενός έργου του Θωμά Σλιώμη αφιερωμένου στην μνήμη των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima
Στέλλα Τσάνη, α’ βιολί · Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο, β’ βιολί · Ηλίας Σδούκος, βιόλα · Λευκή Κολοβού, τσέλο

Θα προηγηθεί διάλεξη του μουσικολόγου Θωμά Σλιώμη πάνω στο καλλιτεχνικό κίνημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (1941-45)

Antonio Meneses - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
30 Νοεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλοι ερμηνευτές / για τσέλα και γκάμπες

Felix Mendelssohn-Bartholdy, Εισαγωγή «Εβρίδες», έργο 26
Robert Schumann, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 129
Johannes Brahms, Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68

Antonio Meneses, τσέλο
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (συμπαραγωγή)
Γιώργος Βράνος, μουσική διεύθυνση

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ρεμπέτικα …revisited!
2 Δεκεμβρίου 2017 Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: With a twist @ Megaron Underground

Οι BROKE KONSORT παρουσιάζουν ρεμπέτικα τραγούδια παιγμένα με μπαρόκ όργανα, σε ανορθόδοξες διασκευές με πολυποίκιλες επιρροές και χωρίς καμία διάθεση ιστορικής αναβίωσης ή ερμηνευτικής ορθότητας.

Ενδεικτικά κάποια από τα κομμάτια του προγράμματος: «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», «Μισιρλού», (παραδοσιακά ρεμπέτικα), «Κοκαϊνοπότης» (Πάνος Τούντας), «Η μάγισσα της Αραπιάς», «Ξημερώνει και βραδιάζει», «Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» (Βασίλης Τσιτσάνης).

Broke Konsort:
Σοφία Πάτση, φωνή
Αντιγόνη Σεφερλή, μπαρόκ τσέλο
Julie Stalder, βιόλα ντα γκάμπα
Πάνος Μάραντος, μπαρόκ κοντραμπάσο
Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο/διασκευές/ενορχηστρώσεις

Ρεσιτάλ πιάνου της Νεφέλης Μούσουρα
7 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Ρένα Κυριακού

Έργα Soler, Mozart, Mendelssohn, Albeniz, Ρ. Κυριακού, Liszt
Νεφέλη Μούσουρα, πιάνο

NT live
R. Bean & Cl. Coleman: Young Marx
7 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Νίκος Πλατύραχος «Χωρίς Φωνές»
11 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα

Μια κινηματογραφική περιπλάνηση στο συμφωνικό έργο του Νίκου Πλατύραχου, που ξεκινώντας από τη «Μυσταγωγία του Φθινοπώρου» και τις «Κρυπτολαμπές», περνάει σε μουσικές που έγραψε για ταινίες στη Γερμανία και την Ελλάδα και καταλήγει στον ορχηστρικό κύκλο «Σεπτέμβριος», αφού ακουμπήσει σχετικώς και το τραγούδι. Και όλα αυτά χωρίς φωνές...

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Νίκος Πλατύραχος

Megaron Plus
Διάλεξη του Bruce Robbins
«Μπορεί να απολογηθεί η Ευρώπη;»
12 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities
Κύκλος: Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία
Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

King’s College Choir
13 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Έργα Praetorius, Cavalli, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια
King's College Choir
Stephen Cleobury, director

Pilobolus Dance Theater, Shadowland
13-17 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο / Χορός στο Μέγαρο

Η παραγωγή της Shadowland δημιουργήθηκε από τους χορευτές και τους σκηνοθέτες του Pilobolus σε συνεργασία με τον Steven Banks, πρωτοπόρος συγγραφέας της δημοφιλούς κινούμενης σειράς « SpongeBob SquarePants».

Η πρώτη ιστορία της Shadowland είναι μια σουρεαλιστική εμπειρία, έντονα δραματική όσο και κωμική, που διηγείται τον συγκλονιστικό κόσμο ενός νεαρού κοριτσιού καθώς ενηλικιώνεται. Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό γεγονός αυτού του είδους καθώς ενσωματώνει πολλαπλές κινούμενες οθόνες διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων που δημιουργούν τα ανθρώπινα κορμιά των Pilobolus πίσω αλλά και μπροστά από την οθόνη, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τις προβαλλόμενες εικόνες με την χορογραφία της παράστασης.
Η πρωτότυπη μουσική που έχει συνθέσει ο δημοφιλής αμερικανός συνθέτης ταινιών David Poe, προβάλλει τα σύγχρονα ακούσματα της εποχής, από μπαλάντες μέχρι τους έντονους ρυθμούς της ροκ μουσικής, που φωτίζουν τα θέματα και τα οπτικά στοιχεία αυτής της συναρπαστικής ιστορίας ξεσηκώνοντας τους θεατές από τις θέσεις τους.

Pilobolus Dance Theater
Χορογραφίες: Renée Barnett, Michael Tracy
Σενάριο: Steven Banks
Μουσική: David Poe

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι
16-30 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Με το Θίασο Ηλία Καρελλά (συμπαραγωγή)
Ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής SMYRNA
Θάνος Κοσμίδης (Burger Project)
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

The Bolshoi Ballet Live
Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Γ. Γκριγκορόβιτς: Ο Καρυοθραύστης
17 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Banquet

J. S. Bach: Το Ορατόριο των Χριστουγέννων
20 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

J. S. Bach, Το Ορατόριο των Χριστουγέννων, BWV 248 (Καντάτες 1, 2, 4, 6)
Les Musiciens du Louvre
Marc Minkowski, μουσική διεύθυνση

Lenneke Ruiten, σοπράνο
Ana Quintans, σοπράνο
Christopher Ainslie, κόντρα τενόρος
Helena Rasker, άλτο
Fabio Truempy, τενόρος
Valerio Contaldo, τενόρος
James Platt, μπάσος
Felix Speer, μπάσος

Ο Καρυοθραύστης του Γιούρι Γκριγκορόβιτς
20-30 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Grigorovich Ballet Theatre of Russia
Σολίστ του Μπαλέτου Μπολσόι
Παραγωγή του Θεάτρου Μπολσόι
Χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Μουσική: P. I. Tchaikovsky
Λιμπρέτο: Marius Petipa (βασισμένο στο παραμύθι του Hoffmann «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών»)
Σκηνικά - Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα κάλαντα
21 και 22 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Δύο συναυλίες με γιορτινό χαρακτήρα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας και μικρού μουσικού συνόλου
(συμπαραγωγή με την ΦΟΡΜΙΓΞ)

Ουρανία Γκάσιου, ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου
26 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

6.000 αυλοί ηχούν χαρμόσυνα στο Μέγαρο! Το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, στα δεξιοτεχνικά χέρια της Ουρανίας Γκάσιου.

Το ρεσιτάλ ανθολογεί τρεις αιώνες μουσικής για τον βασιλιά των οργάνων: μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της χριστουγεννιάτικης μουσικής δημιουργίας από μεγάλους συνθέτες οργανίστες όπως ο Μπαχ και ο Μεσσιάν, αλλά και έργα εμπνευσμένα από παραδοσιακές μελωδίες όπως το Greensleeves.

Έργα J.S. Bach, Johann Pachelbel, Johannes Brahms, Vierne, Olivier Messiaen, Pierre Cochereau και David Willcocks

Ουρανία Γκάσιου εκκλησιαστικό όργανο

Μάριος Φραγκούλης: In the mood
27 και 28 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Αγαπημένα τραγούδια από γνωστά μιούζικαλ, οπερέτες και χριστουγεννιάτικες μελωδίες: ο Μάριος Φραγκούλης δεν σταματά να εκπλήσσει το κοινό του με την πλατιά γκάμα των μουσικών του επιλογών. Σε δυο γιορταστικές βραδιές ερμηνεύει στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου μερικές από τις ωραιότερες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ, με στίχους που υμνούν τη μέθη του έρωτα και θυμίζουν τη δύναμη της αγάπης.

Μαζί του οι λαμπερές τραγουδίστριες Βασιλική Καραγιάννη και Μυρσίνη Μαργαρίτη.
Μάριος Φραγκούλης τενόρος
Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο
Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο
Tην ορχήστρα διευθύνει ο Στάθης Σούλης

Εορταστικό Γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
30 Δεκεμβρίου 2017 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Άριες Μότσαρτ, Ροσσίνι, Όφφενμπαχ, Μπέρνσταϊν κ.ά.

Σολίστ: Νίνα Κουφοχρήστου, σοπράνο
Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος
Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Λουκάς Καρυτινός, μουσική διεύθυνση

Συμπαραγωγή με Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Δύο Έλληνες στο Παρίσι του 19ου αιώνα
11 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Ντιάνα Βρανούση, πιάνο

C. Stamaty (1811-1870) και Mario Foscarina - Damaschino (1840 -1889): ένας διάσημος στον καιρό του πιανίστας και παιδαγωγός (δάσκαλος του Saint-Saëns, μεταξύ πολλών άλλων) και μια ταλαντούχα και άδικα παραγνωρισμένη γυναίκα συνθέτρια, ελληνικής καταγωγής και οι δύο, έζησαν και σταδιοδρόμησαν στο κέντρο της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής που ήταν το Παρίσι του 19ου αιώνα. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις συνθέσεις τους, συμπληρώνεται με έργα άλλων συνθετών με τους οποίους συναναστράφηκαν στη διάρκεια της ζωής τους.

Duo Halacz
12 Ιανουαρίου 2018 Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Κιθάρες

Έργα για κιθάρα και πιάνο

Duo Halacz, ντούο κιθάρα – πιάνο

Τα Επτάνησα πάντα τραγουδούν
13 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Γέφυρες

Η μαγεία της επτανησιακής μουσικής από χορωδίες του Ιονίου

Συμμετέχουν:
Χορωδία Λευκίμμης (Κέρκυρα)
Νέα χορωδία Λευκάδος
Χορωδία Λιβαθούς (Κεφαλονιά)
Χορωδία Ζακύνθου «Το φιόρο του Λεβάντε»

Η Εύα - πλάσμα της πένας του Αδάμ
Στερεότυπα της γυναικείας ταυτότητας στους στίχους και τις παρτιτούρες των ανδρών
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 15 Ιανουαρίου 2018

Μια βραδιά τραγουδιού με τη Λένια Ζαφειροπούλου και τον Αντρέι Χόβριν στο πιάνο

Οι άνδρες αφιέρωναν ανέκαθεν αναρίθμητα γλυκά και πικρά λόγια στο γυναικείο φύλο. Ιδίως στις όχι και τόσο μακρινές εποχές όπου οι γυναίκες είχαν ακόμα τη μοίρα των εξωτικών όντων και τόπων: πραγμάτων δηλαδή για τα οποία όλοι μπορούν να έχουν γνώμη χωρίς απαραιτήτως να τα γνωρίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η βιβλική έκφραση «γνωρίζω μια γυναίκα» δε σημαίνει κάτι παραπάνω από «κοιμάμαι μαζί της για πρώτη φορά».

Όπως λοιπόν για τους βάρβαρους λαούς, τις εξωτικές χώρες, τα μυθικά τέρατα ή τους αγγέλους, έτσι μιλούσαμε ή και ακόμη μιλάμε για τις γυναίκες ή αντί γι’ αυτές. Με περιφρόνηση ή λατρεία, με φόβο ή δέος, με πόθο ή χλεύη. Και αφού δεν αφήναμε να μιλήσουν οι ίδιες για τον εαυτό τους, ποτέ δεν αποκτούσαν σάρκα και οστά, παρά για αιώνες αιωρούνταν στο φάσμα μεταξύ αγγέλου και δαίμονα, με μόνη ενδιάμεση στάση το ερωτικό θήραμα.

Πριν τη γυναικεία επανάσταση - την αναμφίβολα μεγαλύτερη επανάσταση της Ιστορίας, μια που αφορά εν δυνάμει τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό - η γυναίκα ήταν μια γλυκιά, πικρή και σίγουρα βολική παρεξήγηση. Όμως όπως όλες οι μεγάλες παρεξηγήσεις της ιστορίας, έτσι κι η προαιώνια ασυνεννοησία μεταξύ των δύο φύλων, έχει γεννήσει πολλά και μεγάλα έργα τέχνης.

Έργα F. Schubert, W. A. Mozart, H. Wolf, J. Sibelius, J. Brahms, P. I. Tchaikovsky, E. Grieg, L. v. Beethoven, N. Rimsky-Korsakov.

Λένια Ζαφειροπούλου, σοπράνο
Αντρέι Χόβριν, πιάνο

Μιχάλης Γρηγορίου
Η Λήδα και ο κύκνος
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 17 Ιανουαρίου 2018
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα

Καλλιόπη Βέτα και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, τραγούδι
Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί
Βαγγέλης Νίνα, τσέλο
Μιχάλης Γρηγορίου, πιάνο

Budapest Festival Orchestra
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 19 Ιανουαρίου 2018
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές
J. S. Bach, Orchestral Suite no2
R. Schumann, Piano Concerto
S. Rachmaninoff, Symphony 2

Radu Lupu, πιάνο
Budapest Festival Orchestra
Ivan Fischer, μουσική διεύθυνση

Βυθός
Θοδωρής Οικονόμου
20 Ιανουαρίου 2018 Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Αυτοσχεδιασμός @ Megaron Underground

Ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι που ακουμπάει στο μινιμαλισμό, σε κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες, σε διαφορετικά ρυθμικά μοτίβα, και στην δύναμη της έκπληξης. Ένα πολύχρωμο μουσικό μονοπάτι που στηρίζεται στην αλήθεια της κάθε στιγμής και που αποκτά δομή μέσα από την εμπειρία όσο και την ελευθερία κινήσεων σε ένα παιχνίδι ζωντανό με το κοινό, του οποίου η κάθε ανάσα αποτελεί μέρος ενός κοινού σύμπαντος που βοηθάει στο να υπάρξει η βαθιά και αληθινή συγκίνηση, η ύπαρξη της οποίας είναι για όλους μας τόσο απαραίτητη και σημαντική.

Θοδωρής Οικονόμου, σόλο πιάνο

Ο Ravel στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
22 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

M. Ravel,
- Σονάτα για βιολί και τσέλο,
- «Ο Τάφος του Κουπρέν» για σόλο πιάνο
- Τρίο

Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί
Βασίλης Σαΐτης, τσέλο
Στέφανος Θωμόπουλος, πιάνο

Λένα Πλάτωνος
26 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα

Τραγούδια της Λένας Πλάτωνος σε ποίηση Emily Dickinson / τραγούδια της Λένας Πλάτωνος από παλαιότερους δίσκους

Συντελεστές:
Λένα Πλάτωνος: Φωνητικά, Πιάνο
Αθηνά Ρούτση: Φωνητικά
Sissy Rada: Φωνητικά
Γιάννης Παλαμίδας; Φωνητικά
Στράτος Σπηλιωτόπουλος: Κιθάρες
Τεό Λαζάρου: Μπάσο
Tsiko: Κρουστά
Στέργιος Τσιρλιάγκος: Διεύθυνση, Πλήκτρα, Programming
Ηχολήπτης κοινού: Γιάννης Παξεβάνης

Θύμιος Ατζακάς: Udopia
27 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: With a twist

Ένα μουσικό πρόγραμμα, όπου το αναγεννησιακό και παραδοσιακό ούτι συνταιριάζεται με τις σύγχρονες συνθέσεις του Θύμιου Ατζακά. Όλη η μουσική της Udopia είναι πρωτότυπη, με εξαίρεση δύο εμβόλιμες επεξεργασίες / διασκευές, επάνω σε μουσική του Erik Satie και του Ρωμιού συνθέτη και λυράρη, Νικολάκη. Και οι δύο έζησαν την ίδια σχεδόν εποχή, συχνά κόντρα στα κυρίαρχα μουσικοποιητικά πλαίσια του περιβάλλοντός τους, παράγοντας μια μουσική αξιομνημόνευτης κομψότητας.

James Wylie, σαξόφωνο, λύρα
Νίκος Παραουλάκης, νέυ
Ηλέκτρα Μηλιάδου, τσέλο και viola da gamba
Κώστας Αναστασιάδης, drums και κρουστά
Δημήτρης Ζαχαράκης, μαρίμπα και κρουστά
Αυγερινή Γκάτση, φωνή
Θύμιος Ατζακάς, ούτι και σύνθεση

MET HD live
Giacomo Puccini: Tόσκα
27 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη


Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Γνωρίστε την Ορχήστρα!
28 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών
Κρατική ορχήστρα Αθηνών
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

The Bolshoi Ballet Live
Fr. Chopein – J. Neumeier: Η κυρία με τις καμέλιες
28 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Η Δήμητρα Γαλάνη και το Chronos project συναντούν τους ΤΑΚΙΜ
30 Ιανουαρίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Γέφυρες

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Περικλής Κούκος: Για πνευστά
1 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα

Έργα Π. Κούκου

Δημήτρης Κούκος, πιάνο
Κουιντέτο Πνευστών Αίολος

MET HD Live
G. Donizetti: Το ελιξίριο του έρωτα
10 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Aquarelle Guitar Quartet
10 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Κιθάρες / Vive la France!
Αφιέρωμα στο Roland Dyens

Dancing on the ceiling… ως το πρωί
10 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Μουσικές του Μεσοπολέμου

Δημήτρης Καλαντζής, Big Band, Ορχήστρα της ΕΡΤ

Πρωτάθλημα Beatbox under 18
10 Φεβρουαρίου 2018
Προκριματική φάση του πρωταθλήματος Beatbox για νέους κάτω των 18 ετών. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Κυριακάτικου πρωινού «Beatbox για όλους!» στις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox κάτω των 18 ετών (Greek Beatbox Championship Under 18) διοργανώνεται από την Beatboxgreece.com για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (2η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), έχοντας να επιδείξει ως κριτές στο line-up του διεθνή ονόματα της τέχνης του human beatbox, δηλαδή της δημιουργίας μουσικής μόνο με το ανθρώπινο στόμα.
Η αφρόκρεμα της εγχώριας σκηνής που θα διαγωνιστεί για τον τίτλο του 2018, υπόσχεται αμείωτο ενδιαφέρον με εντυπωσιακές αναμετρήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, για την ανάδειξη του Έλληνα πρωταθλητή κάτω των 18 ετών.

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Beatbox για όλους!
11 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών

Μια ημέρα αφιερωμένη στην τέχνη του Beatbox για μικρούς και μεγάλους. Τελικός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beatbox έως 18 ετών (παρουσιάσεις στιγμιότυπων από τους κριτές του διαγωνισμού, διαδραστική συμμετοχή του κοινού κ.ά.)

IZENA-non-KAI
12 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Κύκλος: Γέφυρες
Ιαπωνικοί παραδοσιακοί χοροί Ryukyu από την Οκινάουα

Hommage à l’ amour - Ερωτικά τραγούδια της Αναγέννησης
14 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Παλαιά μουσική

Ένα αφιέρωμα στην Αναγέννηση με τραγούδια για τον έρωτα από την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Αγγλία και την Ιταλία. Η Αναγέννηση του Ουμανισμού και των ανακαλύψεων είναι ταυτόχρονα και η χρυσή εποχή της πολυφωνίας, της μουσικής τυπογραφίας και της μεγάλης διάδοσης της κοσμικής μουσικής. Το Hommage à l’ Amour, σχεδιασμένο για τις 14 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει γνωστά αλλά και σπάνια αναγεννησιακά τραγούδια σε γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ολλανδικά και ιταλικά αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πρώιμα εθνικά στυλ του 16ου αιώνα.

Έργα των Gilles Binchois, Guillaume Dufay, Jacques Arcadelt, John Dowland

Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών
τραγούδι: Ελένη Ευθυμίου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Δέσποινα Παναγιώτου
Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Πλέσσια, Αθανασία Τέλιου, βιόλα ντα γκάμπα & βιέλα
Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο
Δηµήτρης Κούντουρας, μουσική διεύθυνση & φλάουτο με ράμφος

Masterclass Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών
15 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Εκπαιδευτικά προγράμματα

12 - 2μμ - Ανοιχτό masterclass μπαρόκ όπερας
Εισηγητής: Άρης Χριστοφέλλης
δύο νέοι τραγουδιστές, μετά από επιλογή, μπορούν να λάβουν ενεργά μέρος στο masterclass (Επιλογή με βιογραφικά και demo, όριο ηλικίας 32 ετών, συμμετοχή δωρεάν)

3-6μμ - Anima mundi: Masterclass - παρουσίαση για τη Μουσική της Αναγέννησης Εισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας

Ελεύθερη είσοδος για μαθητές - σπουδαστές με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού φοίτησης
Ελεύθερη είσοδος για το υπόλοιπο κοινό με την επίδειξη του εισιτηρίου της συναυλίας 14/2/2018

Αναζητώντας το Ρεμπέτικο στον 21ο αιώνα
16 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Γέφυρες

Συμμετέχουν: Rebetien, Τρίο Κατάρα, Kosmokrators, Ρεμπέτικη μπάντα

The Bolshoi Ballet Live
Σ. Προκόφιεφ – Α. Ρατμάνσκι: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
18 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Μυστικοί διάλογοι
21 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Έργα Γιώργου Απέργη, Salvatore Sciarrino, Christian Winther Christensen

Λενιώ Λιάτσου, πιάνο

Μίκης Θεοδωράκης: Πνευματικό Εμβατήριο & Ρωμιοσύνη
23 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα
Πνευματικό εμβατήριο, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού
Ρωμιοσύνη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου

MET HD Live
G. Puccini: Λα Μποέμ
24 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Περικλής Λιακάκης «X_isTense»
28 Φεβρουαρίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: With a twist / Όπερα – Μουσικό θέατρο

Όπερα τσέπης του Περικλή Λιακάκη σε παγκόσμια πρεμιέρα

Η όπερα δωματίου X_isTense έχει σαν θέμα την Κρίση. Η κοινωνική κρίση, η προσωπική ηλικιακή κρίση του μέσου της ζωής, η κρίση στην Τέχνη και ειδικότερα στην μοντέρνα τέχνη φτιάχνουν ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, όπου η ύπαρξη απειλείται όλο και περισσότερο. Μοναδική διέξοδος, σε αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, φαντάζει η ξαφνική συνειδητοποίηση του πόσο μικροί είμαστε μέσα στο τεράστιο σύμπαν που μας γέννησε και του πόσο κοινότυπα είναι τελικά τα ερωτήματα της Κρίσης που μας βασανίζουν. Τα αναπάντητα ερωτήματα απαντιούνται με ένα μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα. Και αυτό συνεχίζεται έως το τέλος του χρόνου.

Το μουσικό ensemble που θα πλαισιώσει αυτήν την διαδρομή αποτελείται από έναν ηθοποιό, ένα βαρύτονο σαξόφωνο, ένα ακορντεόν και μια ηλεκτρική κιθάρα. Ηλεκτρονικοί ήχοι, drones και jungle beats, αντιστικτική μουσική συντεθειμένη από μη συγκερασμένες σκάλες, όπου τα τέταρτα του τόνου έχουν τον πρώτο λόγο συνθέτουν το ακουστικό χώρο αυτής της σύνθεσης.

Περικλής Λιακάκης, σύνθεση - κείμενα - ηλεκτρονικά - βίντεο Αχιλλέας Αναστασιάδης, αφήγηση/performer Κώστας Μακρυγιαννάκης, ηλεκτρική κιθάρα Κωνσταντίνος Ράπτης, ακορντεόν κοντσέρτου Θεόφιλος Σωτηριάδης, βαρύτονο σαξόφωνο

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ex Silentio «Λήθη – Bid me to live»
1 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Παλαιά μουσική

Η λήθη, αδερφή του ύπνου και του θανάτου για τους αρχαίους, υπήρξε πάντα επίκαιρη στην ποίηση για μουσική μέχρι και τον 18ο αιώνα. Επίσης, σχετιζόταν αδιάκοπα με την ερωτική θεματολογία, αλλά και με τον ονειρικό κόσμο. Με αυτούς τους κεντρικούς θεματικούς άξονες ξεδιπλώνεται ένα πλούσιο ρεπερτόριο γνωστών, αλλά και σπάνιων συνθέσεων από τον όψιμο Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ.
H «Λήθη» μας μεταφέρει στον σκοτεινό κόσμο του Μασώ, καθώς και στην ιδιωματική γαλλική παράδοση της αυλικής air de cour με αποκορύφωμα την αγγλική μουσική του 17ου αιώνα των Lawes και Purcell.

Έργα Machaut, Lawes, Ballard, Purcell κ.α.

Ex Silentio:
Φανή Αντωνέλου & Θεοδώρα Μπάκα, φωνή
Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & διεύθυνση
Φανή Βοβώνη, βιέλα & μπαρόκ βιολί
Φλώρα Παπαδοπούλου, άρπα
Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο

Ο Χρυσοθήρας του Charlie Chaplin (προβολή με ζωντανή μουσική)
2 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Γέφυρες

Το κλασικό αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου (1925) επενδύθηκε από μουσική το 1942 από τον ίδιο τον Charlie Chaplin, ο οποίος έγραψε, με τη βοήθεια του Max Terr και ενορχηστρωτών, το μουσικό σκορ της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μακ Σουέιν, Τομ Μάρεϊ, Τζόρτζια Χέιλ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Στάθης Σούλης, μουσική διεύθυνση

Ρεσιτάλ πιάνου της Χαράς Ιακωβίδου
5 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Έργα Debussy, Dutilleux, Ravel

Χαρά Ιακωβίδου, πιάνο

Ντμίτρι Σοστακόβιτς Allegria, έργο 147
6, 7, 12, 13, 19 & 20 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο

Joël Jouanneau, «Allegria opus 147 – το τελευταίο μάθημα»

Γιατί ο Dmitri, ο γηραιός καθηγητής μουσικής της Βιργινίας, έχει καθυστερήσει στο μάθημα; Γνωρίζει πως σήμερα είναι το τελευταίο τους. Ακολουθώντας μέτρο μέτρο την παρτιτούρα, επιθυμεί να καθοδηγήσει την καρδιά της νεαρής μαθήτριας….

Πρόκειται για έναν δραματοποιημένο μονόλογο, με ζωντανή μουσική βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τα τελευταία χρόνια της ζωής του διάσημου συνθέτη.

Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης
Μετάφραση-προσαρμογή: Λουΐζα Μητσάκου

Ξένια Σιμόνοβα: Μαγεύοντας με την άμμο, τη ζωγραφική και τη μουσική
7 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Γέφυρες

Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας
7 & 8 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές

Έργα Cl. Debussy, S. Rachmaninoff, J. Sibelius,
H. Berlioz, M. Ravel, C. Franck

Khatia Buniatishvili, πιάνο
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πιάνο
Mikko Franck, μουσική διεύθυνση

ΜΕΤ HD Live
Gioachino Rossini: Σεμίραμις
10 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Σωκράτης Σινόπουλος: Χρωματίζοντας τους ανέμους
14 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: With a twist

Ο Σωκράτης Σινόπουλος ύστερα από την έκδοση του πρώτου του άλμπουμ με τίτλο Eight Winds από την ECM Records, καθώς και μερικές πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη, εμπλουτίζει την μουσική του παλέτα διασκευάζοντας παλαιότερο και νεότερο μουσικό υλικό για το κουαρτέτο του, διανθισμένο με κουαρτέτο εγχόρδων.

Οι φανερές και οι κρυμμένες επιδράσεις του κλασικού ήχου στο έργο του Σινόπουλου γίνονται εδώ ακόμα πιο ανάγλυφες καθώς ο ίδιος γεφυρώνει με τον διαχρονικό ήχο της λύρας του τα ηχοχρώματα των κλασικών εγχόρδων του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου του.

Σωκράτης Σινόπουλος Quartet:
Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο - Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο- Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα - Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών:
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί Ι - Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί ΙΙ - Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα - Ισίδωρος Σιδέρης, τσέλο

Ενορχηστρώσεις για το κουαρτέτο εγχόρδων: Αποστόλης Κουτσογιάννης

Breaking Art: Masterclass χορού και μουσικής
16-17 Μαρτίου 2017 Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Χορός @ Megaron Underground / Εκπαιδευτικά προγράμματα

Πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και συνθέτες, συμπράττουν καλλιτεχνικά για οκτώ εβδομάδες σε ένα εντατικό workshop δημιουργικής συνεργασίας παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα στο Μέγαρο.
Η χορογράφος και εκπαιδευτικός Σοφία Μαυραγάνη και ο μουσικός-συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, και διδάκτορας Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης εισηγούνται ένα εντατικό εργαστήριο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2018) το οποίο εστιάζει στη νέα χορογραφική και μουσική δημιουργία. Έξι χορογράφοι συμπράττουν με έξι μουσικούς – συνθέτες για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό.
Φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και ακολουθούν διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής. Μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης.
Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιτεχνική στήριξη των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, η ισχυροποίηση των αισθητικών επιλογών τους και η δικτύωση της νέας γενιάς δημιουργών.
Παράλληλοι στόχοι του workshop είναι η εξέλιξη της προσωπικής έκφρασης των συμμετεχόντων μέσω συνεργασίας και ανταλλαγής, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων ως προς τη σύνθεση και δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων αλλά και ο πειραματισμός. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τα δημιουργικά και τα ερμηνευτικά τους εργαλεία αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική ευθύνη τόσο του δικού τους δημιουργικού τομέα όσο και της ποιότητας και λειτουργικότητας του συνόλου του έργου.

Διδάσκουν: Σοφία Μαυραγάνη – χορογράφος, εκπαιδευτικός
Θάνος Πολυμενέας –Λιοντήρης – συνθέτης, ερευνητής νέων μέσων, εκπαιδευτικός

Αφιέρωμα στον Roland Dyens
17 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Κιθάρες / Vive la France!

Έργα Arvo Pärt και Roland Dyens για σόλο κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Έλενα Παπανδρέου, κιθάρα
Ορχήστρα Academica Αθηνών
Νίκος Αθηναίος, μουσική διεύθυνση

Hats off to Led Zeppelin
17 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Γέφυρες

Αφιέρωμα στο μυθικό ροκ συγκρότημα από την βρετανική μπάντα Hats off to Led Zeppelin

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: «Νίκος Γκάτσος, με τον ήλιο γείτονα»
18 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Το Μέγαρο των παιδιών

Ένα κυριακάτικο πρωινό αφιερωμένο στη γνωριμία των παιδιών με το ποιητικό τραγούδι και τους στίχους του Γκάτσου, αλλά και στη μύησή τους στη στιχουργική, δηλαδή στην καλλιέργεια του λόγου, της φαντασίας και του συναισθήματος εντός των ορίων που επιβάλλουν ο γλωσσικός ρυθμός ή η μουσική φόρμα.

Ανδριάνα Μπάμπαλη: τραγούδι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί
Αχιλλέας Γουάστωρ: πιάνο, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί
Αγαθή Δημητρούκα: ιδέα, επιμέλεια, σχολιασμός τραγουδιών, στιχουργικό παιχνίδι

The Bolshoi Ballet Live
Α. Adam – Γ. Γκριγκορόβιτς: Ζιζέλ
18 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Εαρινές εικόνες: ελληνίδες συνθέτριες στον 21ο αιώνα
20 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Έργα Μαρίας Δαγαλάκη, Φανής Κοσώνα, Μαρίας-Χριστίνας Κριθαρά, Εσθήρ Λέμη, Ασπασίας Νασοπούλου και Καλλιόπης Τσουπάκη (όλα σε πρώτη εκτέλεση)
Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

Sasha Waltz & Guests: Creation
23 και 24 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Χορός στο Μέγαρο

Η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος Sasha Waltz μετά το Körper, από την τριλογία της για το σώμα, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια νέα χορογραφία που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Radialsystem V στο Βερολίνο στις 9 Ιουνίου 2017 και συνεργάζεται με 2 εικονοκλαστικούς καλλιτέχνες: τη σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen και τον σχεδιαστή φωτισμού Urs Schönebaum.

Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες
27 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Ρένα Κυριακού

Έργα Μαριώς Φοσκαρίνας – Δαμασκηνού, Ρένας Κυριακού, Ελένης Λαμπίρη

Δόμνα Ευνουχίδου, πιάνο
Φιλαρμόνια Αθηνών
Βύρων Φιδετζής, μουσική διεύθυνση

Ρεσιτάλ πιάνου της Ναταλίας Μιχαηλίδου
28 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Vive la France!

Έργα Debussy, Roussel, Fauré, Ravel
Ναταλία Μιχαηλίδου, πιάνο

Έμμελα θεία πάθη
29 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Γέφυρες
Εργαστήρι Ψαλτικής
χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τρίπτυχο
29 και 30 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Μουσικά πορτραίτα

MET HD Live
W. A. Mozart: Έτσι κάνουν όλες
31 Μαρτίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

O. Messiaen: 20 βλέμματα πάνω στο θείο Βρέφος
3 Απριλίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Adagio – μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

Olivier Messiaen, Vingt Regards sur l’Enfant Jésus, για σόλο πιάνο

Στέφανος Νάσος, πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο

Αφιέρωμα στον Leonard Bernstein
4 Απριλίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Adagio – μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

Yoav Talmi, Elegy for accordion, timpani and strings «Dachau Reflections»
Leonard Bernstein, Chichester Psalms
Leonard Bernstein, Kaddish (Συμφωνία αρ. 3)

Μεικτή Χορωδία της ΕΡΤ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μίλτος Λογιάδης, μουσική διεύθυνση

MET HD Live
G. Verdi: Λουίζα Μίλερ
14 Απριλίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

The Bolshoi Ballet Live
Μπ. Ασάφιεφ – Α. Ρατμάνσκι: Οι φόλγες του Παρισιού
15 Απριλίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Διεθνής διαγωνισμός σύνθεσης για ταινία animation
16 Απριλίου 2018 Αίθουσα Banquet
Κύκλος: Γέφυρες

Φιλαρμονική της Χανγκτσόου
16 Απριλίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Έτος Ελλάδας - Κίνας

Μια από τις καλύτερες ορχήστρες της Κίνας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας. Μαέστρος ο Yang Yang, που εντυπωσίασε το ευρωπαϊκό κοινό το 2006, αποσπώντας το 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος» στην Αθήνα.

Hangzhou Philharmonic Orchestra
Yang Yang, μουσική διεύθυνση

Ο Σκαλκώτας, ο Μεσοπόλεμος και η τζαζ
17 Απριλίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα / Μουσικές του Μεσοπολέμου

Έργα Σκαλκώτα, Stravinsky, Schulhoff, Antheil, Weill, Γ. Κωνσταντινίδη
Λορέντα Ράμου, πιάνο
Νίκος Σκαλκώτας: Κουαρτέτα εγχόρδων
19 Απριλίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα

Κουαρτέτο εγχόρδων
Γιώργος Δεμερτζής

Βαγγέλης Μπουντούνης, 100 κιθάρες
21 Απριλίου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Κιθάρες

Έργα Μάνου Χατζιδάκι - Μίκη Θεοδωράκη

Αρμονίες μνήμης
23 Απριλίου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Ρένα Κυριακού

Έργα Antonio Soler, John Field, Isaak Albeniz, Helvi Leiviska, Clara Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy, J.S. Bach/F. Busoni, E. Chabrier, Ρένας Κυριακού

Έφη Αγραφιώτη, πιάνο
Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο

MET HD Live
J. Massenet: Σταχτοπούτα
28 Απριλίου 2018 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΜΑΪΟΣ

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων
3 Μαΐου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Μουσικές του Μεσοπολέμου

Έργα Paul Hindemith, Maurice Ravel, Alban Berg

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων

Ταξιδεύοντας από το Μπαρόκ στην Jazz
9 Μαΐου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Γέφυρες

Οι fusion κιθάρες του Τηλέμαχου Μούσα συναντούν την φωνή της Νάσιας Γκόφα & το μουσικό πριόνι του Νίκου Γιούσεφ σε ένα ταξίδι από το Μπαρόκ έως τη Jazz.

Εργαστήριο Σύνθεσης για νέους συνθέτες
12 Μαΐου 2018 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Κύκλος: Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει Εργαστήριο Νέων Συνθετών, το οποίο θα διαρκέσει από τις 7 ως τις 12 Μαΐου 2018, οπότε και θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των έργων σε συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η προετοιμασία και η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

Ο διακεκριμένος συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ήδη από το 1997, καθιέρωσε τη σειρά εργαστηρίων νέων Ελλήνων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σκοπό την εκπαιδευτική – δημιουργική διαδικασία και συνεργασία ανάμεσα στο μαέστρο, το νέο συνθέτη και τους μουσικούς. Η ιδέα, που με πολλή θέρμη αγκαλιάστηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και υλοποιείται κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να την τελειοποιήσουν μέσα στο πλαίσιο της πρόβας και της αγαστής συνεργασίας.

Τα ονόματα των συνθετών θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Ιάκωβος Κονιτόπουλος, μουσική διεύθυνση

Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Petr Altrichter
22 Μαΐου 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι ερμηνευτές

Έργα L. Janacek, A. Dvorak, B. Smetana

Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας
Petr Altrichter, μουσική διεύθυνση

ΙΟΥΝΙΟΣ

Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών: Η ιστορία του Θεάτρου σε 15 σκηνές
6 και 7 Ιουνίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Κύκλος: Θέατρο στο Μέγαρο

Η καθιερωμένη συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ανανεώνεται και για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

The Bolshoi Ballet Live
L. Delibes – Σ. Βικάρεφ: Κοππέλια
10 Ιουνίου 2018 Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

ΙΟΥΛΙΟΣ

Συμφωνική Ορχήστρα Simón Bolívar, Gustavo Dudamel
Ιούλιος 2018 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι ερμηνευτές / Εκπαιδευτικά προγράμματα

Orquesta Sinfónica Simón Bolívar
Gustavo Dudamel, μουσική διεύθυνση

Ακόμα…

Γιώργος Καλούδης κρητική λύρα & τσέλο
Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Αυτοσχεδιασμός @ Megaron Underground

Mob trio
Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Jazz @ Megaron Underground

Θεατρικός μονόλογος
Υποσκήνιο Β’ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Κύκλος: Θέατρο @ Megaron Underground

Ηχο-Γραφίζοντας (για παιδιά)
Χώρος: Μουσείο
Κυριακή 5 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
Κυριακή 14 και Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 4 και Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Κύκλος: Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Επανάληψη των εργαστηρίων μουσικής και εικαστικών για παιδιά ηλικίας 6 ως 9 χρονών. Το εργαστήριο καλεί τους μικρούς του φίλους να μετατρέψουν σε εικόνα τις ιστορίες που περιέγραψαν με μουσική διάσημοι συνθέτες κλασικής μουσικής. Τα παιδιά γνωρίζουν τις μουσικές συνθέσεις των Beethoven, Saint-Saens, Σκαλκώτα, Debussy, Chopin, Tchaikovsky, Stravinsky, Dukas και άλλων γνωστών συνθετών και μετατρέπουν σε εικαστικές δημιουργίες τις τέσσερις εποχές, τα ζώα, τα πουλιά, τη βροχή, τη λιακάδα, τα ποτάμια, τη θάλασσα, τα βουνά, τα δέντρα, τη νύχτα κ.ά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται Κυριακές και ολοκληρώνεται σε 8 συναντήσεις μέσα στη χρονιά. Λειτουργούν τμήματα 20 ατόμων, στα οποία εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι με σειρά προτεραιότητας (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως).

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Σοφία Τοπούζη (μουσική), Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά)

Εργαστήρι κινούμενης εικόνας: Ο Πέτρος και ο Λύκος (για παιδιά)
Χώρος: Μουσείο
Κυριακή 5 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
Κυριακή 14 και Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 4 και Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Κύκλος: Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το μουσικό έργο Ο Πέτρος και ο Λύκος αποτελεί την αφορμή να δημιουργήσουν οι μικροί φίλοι του Μεγάρου τα δικά τους μουσικά βίντεο με την τεχνική stop motion. Τα παιδιά, αφού γνωρίσουν το έργο του Prokofiev, αλλά και τις βασικές τεχνικές stop motion, ξεκινούν να δημιουργούν το υλικό για τις δικές τους ταινίες.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Σοφία Τοπούζη (μουσική), Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά)

Ακροάσεις – Ανοιχτές Πλατφόρμες
Κύκλος: Γέφυρες
Συνεχίζονται και φέτος οι ακροάσεις κάθε Τρίτη στις τέσσερις, με έναρξη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου

Εκθέσεις Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου

Πληροφορίες: 210 72.82.333 & www.megaron.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!