«Άλλοι ας φοβούνται. Όχι η ΑΕΠΙ»

Η ΑΕΠΙ για το νέο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για το νέο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα και οι τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό, υπάρχουν φωνές θετικές από μέρους σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και αρνητικές από πολλούς αρμόδιους φορείς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ:

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016, το ΥΠΠΟ με την Κεντρική Νομική του Υπηρεσία, συνέταξε νέο Νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας, και προσπαθώντας να ευθυγραμμισθεί -έστω και μερικώς- με την Οδηγία 2014/26, έχει διορθώσει ή απαλείψει τις περισσότερες αντικοινοτικές και αντισυνταγματικές προβλέψεις των προηγουμένων σχετικών Νομοσχεδίων που είχαν συνταχθεί και του είχαν υποβληθεί αποκλειστικώς από τον ΟΠΙ.

Όμως αυτή η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ προς την κατεύθυνση της νομιμότητας έχει προκαλέσει την αψυχολόγητη και εν πολλοίς υποβολιμαία αντίδραση των επιμελητηριακών ενώσεων επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν από την χρήση της μουσικής.

Ομοίως, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, το γεγονός ότι ορισμένοι Οργανισμοί δικαιούχων κυρίως Συγγενικών δικαιωμάτων, «συμπορεύονται» και συμφωνούν με τις αντιδράσεις και τα αιτήματα των Επιμελητηρίων.

Οιαδήποτε συμφωνία έχει γίνει, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μεταξύ Επιμελητηρίων και ορισμένων παραγόντων της Κυβέρνησης, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καταργεί την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων, ούτε να παραβιάζει κραυγαλέα το Σύνταγμα, ούτε και να είναι καταφανώς αντίθετη με τις ρητές διατάξεις της ανωτέρω Οδηγίας, τις οποίες καλούμε όλους να τις διαβάσουν προσεκτικά.

Επομένως, ζητούμε από το ΥΠΠΟ, να ενσωματώσει την Οδηγία ως έχει, όπως είναι κοινοτική υποχρέωση κάθε κράτους – μέλους, και όπως έχουν κάνει τα 10 κράτη μέλη που μέχρι σήμερα την έχουν ενσωματώσει.

Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:

- Η ΑΕΠΙ εκπροσωπεί περισσότερους από 14.470 Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς και δικαιούχους, καθώς και 2.200.000 αλλοδαπούς με ένα συνολικό μουσικό ρεπερτόριο που αριθμεί περισσότερα από 90.000.000 έργα.

- Έχει συνάψει 125 συμβάσεις αμοιβαίας εκπροσωπήσεως σε 191 εδαφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο με τις αντίστοιχες εταιρίες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας.

- Είναι μέλος των διεθνών Οργανισμών BIEM - Bureau Internatiοnal des Sοcietes gerant les drοits d' Enregistrement et de Reprοductiοn Mecanique (Διεθνές Γραφείο των Εταιριών που διαχειρίζονται τα δικαιώματα μηχανικής εγγραφής και αναπαραγωγής) και CISAC - Cοnfederatiοn Internatiοnale des Sοcietes d' Auteurs et Cοmpοsiteurs (Διεθνής Συνομοσπονδία των Εταιριών των Στιχουργών και Συνθετών).

- Λειτουργεί νόμιμα από το 1930 και είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

- Ο δεύτερος σε μέγεθος (μετά την ΑΕΠΙ) Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής στην Ελλάδα είναι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 144 δημιουργούς και δικαιούχους, δηλαδή περίπου 15.300 φορές λιγότερους απ’ ότι η ΑΕΠΙ.

- Το μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο Σωματείο Ελλήνων πνευματικών δημιουργών μουσικής (ΣΩΜΣΕ) έχει κατακρίνει σφοδρότατα τα Νομοσχέδια του ΟΠΙ.

- Ομοίως και η ανεξάρτητη κίνηση δημιουργών ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ με επιστολές της στον Υπουργό Πολιτισμού, έχει πλειστάκις εκφράσει την αντίθεσή της με τα Νομοσχέδια του ΟΠΙ.

- Η ΑΕΠΙ προκειμένου να προασπίσει και να διασφαλίσει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα δικαιώματα των μελών της δεν δίστασε ποτέ και για κανέναν λόγο να συγκρουστεί με οποιονδήποτε τα έθιγε.

- Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο ΟΠΙ, κατά του οποίου η ΑΕΠΙ έφτασε μέχρι και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το 2007, προκειμένου η τελευταία να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα καταβάλουν φόρο 1% στον ΟΠΙ και δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Έτσι και τώρα, στην δύσκολη αυτή συγκυρία, στην οποία συγκεκριμένα στελέχη του ΟΠΙ προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν το Υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της συλλογικής διαχείρισης φωτογραφικές (και φυσικά, αντικοινοτικές και αντισυνταγματικές) διατάξεις κατά της ΑΕΠΙ, η ΑΕΠΙ δεν πρόκειται να μείνει ούτε απαθής ούτε άπραγη.

Είμαστε αποφασισμένοι για μία ακόμη φορά να προασπίσουμε στο έπακρο να δικαιώματα και τα συμφέροντα των δημιουργών - μελών μας. Και στην απόφασή μας αυτή δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε υποχωρήσεις ούτε συμβιβασμούς. Διότι μοναδικός μας γνώμονας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας και με αυτόν θα πορευτούμε.

Η ΑΕΠΙ δεν φοβάται ούτε τα συνδικαλιστικά τερτίπια των Σωματείων και των Ενώσεων των χρηστών, διότι ξέρει καλά ότι το μοναδικό τους κίνητρο και ο μοναδικός τους σκοπός είναι να εκμεταλλεύονται τα πνευματικά έργα χωρίς να καταβάλουν τα νόμιμα δικαιώματα στους Δημιουργούς. Και γνωρίζουν καλά ότι το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σε αυτούς και την «δωρεάν» χρήση μουσικής στέκεται η ΑΕΠΙ. Γι’ αυτό και την πολεμάνε. Γι’ αυτό και θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους.

Η ΑΕΠΙ δεν φοβάται άλλους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης που απροκάλυπτα συμπλέουν και ευθυγραμμίζονται με την επιχειρηματολογία των χρηστών. Αυτοί είναι που θα πρέπει να δικαιολογήσουν στους δικαιούχους - μέλη τους τα αδικαιολόγητα.

Και φυσικά δεν φοβάται τον ΟΠΙ, ο οποίος προσπαθεί να «ενσωματώσει» στον νόμο εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές διατάξεις προκειμένου να αποδυναμώσει την ΑΕΠΙ και με τον τρόπο αυτό να ικανοποιήσει τα αιτήματα των χρηστών και των Συνδικαλιστικών τους Ενώσεων (Επιμελητήρια κλπ).

Άλλοι θα πρέπει να φοβούνται και μάλιστα πολύ. Διότι από επίσημη καταγγελία που κατατέθηκε το 1991 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποδεικνύεται περίτρανα ότι σχεδόν όμοιες διατάξεις είχαν επιχειρηθεί και τότε να ενσωματωθούν στον νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας με απόπειρα δωροδοκίας κρατικού λειτουργού με το τότε ποσόν των 70.000.000 δραχμών. Όλως περιέργως, οι ίδιες διατάξεις «εμφανίστηκαν» και πάλι σήμερα, 25 χρόνια μετά, και εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του ΟΠΙ.

Άρα άλλοι ας φοβούνται. Όχι η ΑΕΠΙ.

Εμείς τηρούμε τη νομιμότητα και το μόνο που ζητάμε από όλους είναι να πράξουν το ίδιο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!